Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        YSK’nın da dünkü kararı ile seçim süreci resmen başlarken, her iki ittifak da altı artı partide buluştu.

        Millet İttifakı’nın sayısı baştan beri 6 iken, üç partinin bileşeninden oluşan Cumhur İttifakı da son görüşmeleri ile sayısını 6’ya tamamladı…

        Bundan sonraki süreç, 6 partinin dışında kalan partilerin nasıl bir tutum sergileyeceği…

        Önümüzdeki günlerde, liderler sahaya çıkınca nasıl gelişeceği bilinmez ancak düne kadar yayınlanan bütün kamuoyu yoklamaları da gösteriyor ki bugün itibarıyla ilk turda seçimin sonuçlanmama ihtimali var.

        Bundan olsa gerek ittifak dışında kalan partilerin ağırlıklı bölümü ikinci tur hesabıyla hareket ediyor; sonraki seçime dönük pazarlığını gizli tutuyor…

        ÇIKACAK ADAY SAYISI

        Seçimin iki adaylı olması, kullanılan oyların yüzde 50+1’ini bir liderin alması durumunda ilk turda çıkmasına kesinlik sağlıyordu.

        Yani hangisi önde ise onun kazanacağı bir sonucu sunuyordu.

        Ancak aday sayısının artması çok az oyla da olsa seçimin kaderini farklılaştırabilir; ikinci tura kalma ihtimalini yükseltir.

        Nitekim dün itibarıyla Cumhur ve Millet ittifakların adaylarına bir yenisi eklendi; Zafer, Adalet, Türkiye İttifakı ve Ülkem partilerinin katılımıyla oluşan Ata İttifakı Sinan Oğan’ı aday olarak çıkardı.

        Muharrem İnce’nin adaylığı üzerinde de görüşmelerin devam ettiği günlerdir yazılıp çiziliyor…

        Eğer İnce de çıkarsa 4 adaylı bir yarış, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu açısından ilk turda çıkmalarının önüne engel oluşturabilir.

        Buna henüz kararını vermemekle birlikte HDP’yi de eklemek gerekir; günlerdir aday çıkarıp çıkarmamayı şu zeminde tartışıyor:

        “Günler önceden, Eş Genel başkanlar üzerinden ‘Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu dışında bir aday olursa destek vermeyiz’ açıklamasını yaptığımız bir süreçte aday göstermemiz bizim açımızdan sözünde durmamak olur...”

        Bir grup da bunun ihtimal kapsamında söylendiğini belirtip, aday çıkarmaları gerektiğine vurgu yapıyor.

        HDP de aday çıkarırsa o zaman dört adaylı bir yarış olacak ki bugünkü veriler kapsamında ikinci tura kalma ihtimalini arttırır; bu da sonucun 14 değil, 15 gün sonra 28 Mayıs akşamı alınacağı anlamına gelir.

        Bütün bunları da çok değil, en geç bir hafta içinde anlayacağız…

        Çünkü olası takvime göre Cumhurbaşkanı adaylarının bildirimi için süreç 21 Mart’ta başlıyor ve 25 Mart’ta da son buluyor.

        Bu süreçte eğer aday çıkarırsa grubu bulunduğu için HDP dışında kalan Oğan ile birlikte diğer adayların 100 bin imza toplama yükümlülüğü ise 22 Mart günü sona eriyor.

        Bunlar Cumhurbaşkanı adayları ile ilgili süreç…

        Şu aşamada Cumhur İttifakı var olan AK Parti, MHP, BBP’ye ilave olarak Yeniden Refah, Hüda-Par ve DSP’den desteğini alarak 6’yı tamamladı; ikinci turda Zafer Partisi ve bileşenlerinin tutumu önem arz edecek.

        Millet İttifakı’nda da zaten 6 partinin mutabakatı ile aday çıkarıldı, HDP’nin tutumunu veya aday çıkarırsa ikinci turdaki tavrını bekliyor.

        MİLLETVEKİLİ HESABI

        Milletvekili seçimi hesabı da aslında Cumhurbaşkanı adaylığı ile bağlantılı…

        Dışarda kalan partilerin elinde ikinci tur öncesi önemli bir koz olarak duruyor.

        Her ne kadar milletvekili adayları için başvuru tarihi 10 Nisan olsa da bugünden karara varmaları lazım.

        Tabloya bakıldığında aslında ilginç, bir o denli de renkli ve kalabalık TBMM ile karşılaşacağımız görülüyor.

        Her ne kadar bugün de 14 partinin olduğundan yola çıkılarak “zaten renkli bir Parlamento vardı” denilebilir.

        Ancak, bugün var olan partiler seçim sonrası Grup kurma hakkını elde eden 5 partiden ayrılanlardı; oysa bugün doğrudan partilerinin katılımıyla görev üstlenecekler.

        Bu da ister istemez milletvekili pazarlığını ilginç bir zemine taşıyor.

        HDP’NİN ARAYIŞI

        En dikkat çeken de HDP’nin durumu…

        YSK’nın dünkü kararı ile HDP, gerektiğinde seçime katılmak için yedekte beklediği ileri sürülen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin listesinden isterse girme hakkını elde etti.

        HDP’de var olan bir görüş, kısaca Yeşil ve Sol Parti olarak tanımlanan partinin listesinden girip, olası kapatma davasında karşılaşabileceği olumsuz ihtimalleri bugünden sona erdirme çabasında…

        Bir diğer grup Anayasa Mahkemesi’nde son alınan kararlardan yola çıkarak HDP olarak seçime girmenin yararlı olacağını belirtiyor ve milletvekili listelerinin kendi kimliği ile verilmesini savunuyor.

        Cumhur ve Millet İttifaklarında da görüldüğü gibi, HDP’nin TİP, EMEP, TÖP, EHP ve SMF ile oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki partilerin seçime kendi kimliği ile mi yoksa geçen seçim gibi HDP listesinden mi gereceği?

        Şu aşamada bir kesinlik yok; hatta zaman zaman HDP ile TİP arasında müzakere yoğunluğu var…

        İTTİFAK İÇİ İTTİFAK ARAYIŞI

        Cumhur İttifakı’nda destek verecek partiler Cumhurbaşkanı için tutumunu belirlemiş olmasına karşın, milletvekili listeleri ile ilgili gelişme henüz yok.

        BBP kendi kimliğiyle gireceğini ilan etti; diğerlerinin nasıl bir tutum takınacağı ise bugünden belli değil.

        Çünkü onlar da AK Parti listesinden mı, yoksa kendi kimliği ile mi olacağı konusunda kesin karara varmış değil…

        Millet İttifakı açısından yeni durum da SP lideri Karamollaoğlu’nun bir süredir savunduğu ittifak içi ittifak veya Çatı İttifakı içinde ittifak diye adlandırılan SP, DEVA ve Gelecek partilerinin ortak liste ile seçime girip, CHP ve İYİ Parti ile farklı yerlerde ortaklaşmaları.

        Prensipte bir uzlaşının sağlandığı, 17-20 yerde bunun olası olduğu, ancak henüz CHP ve İYİ Parti ile de konuşulmadığı için model geliştirilmediğine vurgu yapılıyor.

        Seçim süreci başlamış, iki etkin ittifakın adayları ortaya çıkmış olmakla birlikte, asıl pazarlık yumurtaları henüz dağıtılmamış halde sepette duruyor…

        Diğer Yazılar