Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İTTİFAKLAR, dolayısıyla da siyasi partiler kampanyalarının gongunu vurdu.

        Bu süreç partiler açısından oldukça zordu, çünkü hepsi de en az üç kez kampanyalarının ana stratejisini yıkıp, yeniden kurmak zorunda kaldı.

        Çünkü ilk adımda ekonomi üzerine kurulu bir kampanya sürecine tanık olacağımız aşikardı.

        Muhalefet kadar AK Parti de ekonomi, yatırımlar, savunma sanayii üzerine kurulu bir kampanya planı yapıyordu.

        O tarihte dile getirilen söylemlerden yola çıkılırsa da ana tema olarak seçmene, “Bizimle bir şeyler kazanılıyor, elinizdekini kaybetmeyin” mesajı verilmeye çalışılıyordu.

        Millet İttifakı da zaten bütün stratejisini ekonomi, demokrasi ve adalet üzerine kurgulamıştı.

        CHP’nin tüm söylemleri de zaten bu kurgu üzerinde yürüyordu.

        Ancak deprem hepsini yerle yeksan etti partilerin bütün stratejilerini değiştirdi.

        Tartışılması beklenen tüm konuları da deprem çevresinde konuşulur hale getirdi.

        Ancak meselenin bu noktada kalmayacağını da ittifaklar açısından yaşanan son gelişmeler gösterdi.

        Cumhurbaşkanı adayı sayısının 4’e çıkması, Cumhur İttifakı’na, Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan’ın dün ziyaret ettiği Yeniden Refah ve Hüda-Par’ın katılması, tartışılmaya hazırlanan konuların bir daha gözden geçirilmesine yol açtı…

        REKLAM

        RENGİ VE İÇERİĞİ DEĞİŞTİ

        Siyaset bilimi ve oy verme davranışı üzerinde çalışan Prof. Dr. Ali Çarkoğlu da dünkü sohbetimizde aynı noktaya dikkat çekti, “Bu kampanyada tartışılması beklenilen konuların rengi ve içeriği değişti” dedi.

        Beklentisi en çok tartışma yaratacak konuların başında kadın ve aile konusunun geleceği noktasında.

        Gerekçesi de AK Parti’nin iktidara gelmesinde çok önemli rol oynayan başörtülü kadının özgürleşmesi ve ekonomik yaşamda kendisine yer bulmasını sağlayan, “Türkiye’nin geleceğinin inşasında size de yer var” diye özetlenen politikalarından uzaklaşacağına yönelik intibaının belirmesi...

        Bunun nedeni de YRP ve Hüda-Par’ın ailenin korunması ve kadına şiddete karşı yasalarla ilgili duruşları.

        Nitekim YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan da Cumhur İttifakı’na katılmaları için şart koştuğu 30 maddelik mutabakat metninde uzlaşı olmayınca aday çıkma ve tek başlarına hareket etme kararı almıştı.

        Yapılan müzakereler sonucunda metinde yapılan yumuşama ile bir noktada uzlaşıldığı belirtilmiş, Erbakan da adaylıktan vazgeçmişti.

        ERBAKAN: İLKELERDEN TAVİZ YOK

        Ancak Erbakan, dün Erdoğan’ın ziyareti sonrası yaptığı açıklamada ilkelerinden vazgeçmediklerini açıklayıp aynen şunları söyledi:

        “İlkelerimizden hiçbir zaman taviz vermeyeceğiz; dün yanlış dediğimize bugün doğru dememiz veya dün doğru dediğimize bugün yanlış dememiz söz konusu olmaz. Mutabakat metninin de takipçisi olacağız…”

        Basına yansıyan metne bakıldığında da aslında kanun numarası 6284’ün çıkarıldığını ancak, özünde aynı noktaya şu ifade ile işaret edildiği görülüyor:

        REKLAM

        “Aile bütünlüğünün korunması için mevcut yasalardaki aykırı hükümlerin ayıklanmasına, manevi değerlerimize aykırı fiillerin ve sapıklıkların önlenmesine yönelik yasal düzenlemelere, süresiz nafaka konusundaki mağduriyetlerin giderilmesine ağırlık verilecektir…”

        Bu durum AK Parti içinde kadınların da tepkisine yol açınca, karşı tepkiyle karşılaşmışlardı.

        Görünen o ki Cumhur İttifakı, Erbakan’ın partisinin yanlarında olduğu mesajını muhafazakar seçmene verirken, liberal isimleri listesinden göstererek de kentli seçmene mesajını iletecek…

        KENTLİ MUHAFAZAKAR KADINA MESAJ

        Ancak muhalefet de bu noktada kozunu ortaya çıkarıyor, AK Parti’nin bugüne kadar kadının özgürleşmesi kapsamında ortaya koyduğu vizyonun yok olduğu, onun kendileri tarafından temsil edildiği üzerine kampanyasını kuruyor.

        YRP ve Hüda-Par ile ortaya çıkan kadına yönelik duruşunu öne çıkarıp, AK Parti’nin vaatlerini seçim dönemlerinde evlere rahatlıkla taşıyan en önemli kozu kentli muhafazakar kadınların sahadan uzaklaşmasını hedefliyor.

        Aslında AK Parti’nin en önemli motor güçlerinden birine oynuyor…

        Cumhur İttifakı da benzer bir süreci çalıştırıyor.

        Millet İttifakı açısından oy kaçmasına yol açacağını düşündüğü Memleket Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile İYİ Parti’den bugün istifasını vereceğini açıklayan Yavuz Ağıralioğlu’nun söylemlerini çıkarıyor.

        Parti tabanında yer bulan Ağıralioğlu İYİ Parti’de nasıl bir etki yaratır?

        Bunu kestirmek zor; ancak iktidar beklentisine girmiş İYİ Parti tabanında yaratabileceği etki çok olmasa gerekir; geçmişte yaşanan benzer örnekler de bunun kanıtı; taş yerinde etkilidir…

        İNCE’DEN RANDEVUNUN NEDENİ

        İnce konusuna gelince…

        Aslında CHP’de Kılıçdaroğlu’nun kurmay takımının ağırlıklı bölümü ziyaretin adaylık süreci kesinleştikten sonra yapılmasını öneriyor ve seçime bir etkisinin olmayacağını savunuyordu.

        REKLAM

        Anlaşılan o ki “sizden görüşmek için randevu bekledim, gelmeyince adaylığımı sürdürdüm” yaklaşımına da kapı kapatmak için İnce’den randevu talebinde bulunulmuş.

        CHP ile birlikte hareket etmesine yönelik Kılıçdaroğlu’ndan bir davet gider mi; İnce buna olumlu yanıt verir mi, bütün bunları bugünkü görüşme sonrasında anlayacağız…

        CHP’deki beklenti, ikinci tura taşımadan İnce’nin birlikte ilk turu verimli kılacak sürecin kapısının aralanması…

        Bütün bunlar da gösteriyor ki, CHP’nin dün “sana söz yine bahar gelecek…” sloganı ile başlattığı etkili seçim stratejisi bir yandan sürerken, diğer yandan da ekonomi, demokratikleşme ve adalet üzerine kurulu bir söylemini devam ettirecek.

        Bu süreçte ittifak ortakları ve cumhurbaşkanı yardımcılığı görevini de üstlenen iki büyükşehir belediye başkanı da yan yana görüntü verecek.

        Kampanyanın zaten içeriği de daha önce belirlenmiş yol haritası üzerinde yol alacak.

        Aile destek sigortası da bunun bir yansıması…

        Görünen o ki bu süreçte iki tarafta da “elim sende” oyunu eksik olmayacak…

        Cumhur İttifakı'nda ortak liste yok…

        Cumhur İttifakı'nda ortak liste yok…
        0:00 / 0:00

        ÖNCE BBP lideri Destici, ardından da dün YRP Genel Başkanı Erbakan, bütün seçim çevrelerinde parti logosuyla gireceklerini açıkladı…

        MHP lideri Devlet Bahçeli de dün akşam twitter hesabı üzerinden son noktayı koydu:

        “Cumhur İttifakı’nı teşkil eden 2 partinin kendi adıyla, amblemiyle ve adaylarıyla seçime katılmaları söz konusu iken, Milliyetçi Hareket Partisi’nin ortak liste hazırlığına teşne olması ve buna tevessül etmesi doğru, mantıklı ve makul bir seçenek olamayacaktır.”

        Bahçeli, MHP’nin tüm seçim çevrelerinde kendi parti amblemiyle seçime gireceğini açıkladı…

        Sonuç olarak Cumhur İttifakı’nda bir parti beraber hareket ettiği ortağı partinin listesinden seçime girmeyecek.

        Böylece bir süredir AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız arasında gerçekleşen ortak liste çalışmasına ilişkin görüşmeler de sonlanmış oldu…

        D’HONDT SİSTEMİNİN GETİRİSİ

        Cumhur İttifakı açısından bu nasıl bir sonuç getirir derseniz, avantaj yaratmaz...

        Eğer Millet İttifakı’nda ortak liste durumu ileri sürüldüğü gibi en az 16 en çok 25 ilde gerçekleşirse Cumhur İttifakı açısından dezavantaj yaratır…

        Çünkü 6 Nisan sonrası yürürlüğe girecek seçim yasalarındaki değişiklik gereği, partiler ittifak halinde olsa dahi oyları kendi hanesinde sayılacak; her parti kendi aldığı oy oranında milletvekili çıkaracak.

        Bu da ister istemez o ittifak içinde bölünmelerin yarattığı artık oyların artışına yol açacak…

        Oylarını tek listede toplayan partilere ise ek milletvekili çıkarma şansı tanıyacak...

        Çünkü ne kadar çok oy alırsa D’Hondt sistemi ona o kadar fazla şans tanıyor…

        Dolayısıyla az oya sahip BBP ve YRP açısından ittifak içinde olmak %7 Türkiye barajını aşmak için bir avantaj getirirken, daha fazla oy alan AK Parti ve MHP açısından ek bir fayda sağlamıyor…

        Diğer Yazılar