Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        DEPREMİN üzerinden geçen süre, üçüncü ayına giriyor.

        İlk günlerdeki toplumsal duyarlılık devam etmekle birlikte, diğer illerden ilk gün yardıma koşanların ağırlıklı bölümü de ister istemez evlerine, kentlerine döndü.

        Bununla birlikte büyükşehir belediyeleri arasındaki dayanışmanın parti ayrımı gözetmeksizin eksiksiz sürdüğünü de belirtmeliyim.

        İklim koşulları dolayısıyla biraz ağır ilerliyor olsa da moloz kaldırılması işleminin büyük bölümü tamamlanmış.

        Bundan sonraki sürece ilişkin planlamalar da yapılmış…

        Konteyner kentlerin ardından, prefabrik evler de bitmek üzere…

        Bütün bunlarda yol kat edilmesine karşın, depremin ağır etkisini yaşayan illerin geleceğe ilişkin ciddi sorunları bulunuyor.

        Çünkü belediyelerin büyük bölümü insan kaynağı kadar, iş makinalarını da depremin altında veya bu sürede çok yoğun çalıştırdığı için kaybetti…

        Onların yerine de yenilerinin konulması özellikle de vergi gelirleri düştüğü için çok olanaklı değil.

        O nedenle bir an önce deprem bölgelerindeki illerin belediyelerine ek ödenek çıkarılması, tabela, iş yeri gibi vergi gelirlerinin yok olmasından doğan eksikliklerinin de tamamlanması gerekiyor.

        GETİRDİKLERİMİZ KALSIN

        Depremin en ağır etkisinin görüldüğü Hatay da bunlardan biri…

        Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile sohbet ederken bu konulara vurgu yaptı ve duygu dolu kelimelerle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentine yaptığı jesti anlattı.

        Hatay’a İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Konya, Kayseri, Kocaeli gibi destek veren kentler arasında bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi çok sayıda iş makinası da getirmiş.

        Başkan Savaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ile konuşurken iş makinalarının katkısına dikkat çekip, kendilerinde fazla miktarda bulunmadığını belirtmiş.

        Soyer bunun üzerine, “Bizim getirdiklerimizi geri götürmeyelim, size hibe olarak bırakalım” deyince Başkan Savaş duygulanmış.

        Soyer’e olan teşekkürlerini iletip o anı anlatırken hala gözleri doluyor, sesi titriyordu…

        Müzakerede son üç gün  

        Müzakerede son üç gün  
        0:00 / 0:00

        İTTİFAK halindeki partilerin liste ittifakına yönelik müzakerelerinde sona gelinmiş gibi…

        Çünkü fazla zamanları kalmadı, liste ortaklığını tamamlamaları için önlerinde üç gün gibi ciddi bir süre baskısı var…

        Bundan dolayı en geç Cuma gününe kadar listelere ilişkin hangi partinin logosu altında seçime gireceklerine karar vermeleri gerekiyor.

        Bundan dolayı özellikle Millet İttifakı cenahında bol miktarda çapraz görüşme trafiğinin artması söz konusu…

        Cumhur İttifakı açısından aslında süreç sonuçlanmış gibi...

        MHP KARARINI VERDİ

        Cumhur İttifakı'nın iki başat bileşeni AK Parti ve MHP tarafından aktarılanlara bakıldığında her iki parti, zaten 10 civarında başlayan liste ortaklığı arayışını sonlandırdı.

        Bunda MHP’nin üç hilal ambleminin pusulada yer almasının seçmen üzerindeki etkisi büyük oldu…

        Ayrıca bir bölgede AK Parti listesinden girmesi halinde oylarında düşme yaşanmasının ötesinde, İYİ Parti’nin o bölgeden aday göstermesi halinde yaratacağı etki de var.

        Milliyetçi seçmenin “Nasıl olsa adayımız AK Parti’den gelmeyi garantiledi, bir tane de İYİ Parti’den ülkücü arkadaş getirelim” yaklaşımı sergilemesi olası…

        Yeni kurulan partilerin kendi amblemiyle girdiği seçimde 54 yıllık geçmişi bulunan MHP’nin bir başka partinin altında seçime girmesi de uygun bulunmuyor.

        REKLAM

        Bütün bunlar da MHP’nin kendi amblemiyle seçime katılma kararlılığını sağladı.

        Nitekim Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da bu kararlılığı dün sosyal medya hesabı üzerinden 7 Nisan Cuma günü 87 seçim çevresinde milletvekili aday listelerini YSK’ya teslim edeceklerini duyurarak gösterdi.

        MHP sürenin dolmasından iki gün önce listelerini teslim konusundaki kararlılığını ilan ederken, Cumhur İttifakı’nın diğer bileşenleri BBP, Yeniden Refah ve Hüda-Par ile AK Parti teması devam ediyor.

        Bu partilerle yapılan görüşmelerde Hüda-Par dışında ana ilke 41 yerde kendi kimlikleriyle seçime katılmaları, bazı yerlerde de AK Parti listesinden aday gösterme üzerine kurulu.

        Hüda-Par ise AK Parti listelerinden aday gösterecek, seçime katılmayacak.

        YRP ise öteden beri 87 seçim bölgesinde kendi listesiyle girme kararlılığını sürdürüyor…

        AK Parti 17 ilde bakanlarını birinci sıradan aday göstermekte kararlı, bundan dolayı özellikle deprem bölgelerindeki illerin ilk sıraları belli; geri kalan ise teşkilat yoklaması ve Genel Merkez’in yaptırdığı kamuoyu yoklamalarının gösterdiği veriler de dikkate alınarak kesinleşecek.

        AK Parti’de her seçim döneminde üç dönem kuralının da uygulanması dolayısıyla ağırlıklı olarak %60-70 oranında yenilenme oluyor…

        TEMAYÜLÜN ÇIKARDIĞI

        Millet İttifakı’nda ise önemli bir süreç önceki gün tamamlandı; İYİ Parti 15 ilde gittiği teşkilat temayülü yoklaması yaptı.

        Bazı bölgelerde ortaya çıkan sonucun İYİ Parti yönetiminin beklediği gibi olmadığını söyleyebilirim…

        Özellikle bazı illerde geliri yüksek adayların sınırsız harcamalar yapması sonucu seçmen üzerinde yarattığı etki bir yana, bazı illerde de çok sayıda üye kaydının yaptırılması sonucu sıranın belirlenmesi de sıkıntının bir diğer yönü.

        REKLAM

        Aslında Türkiye bu durumu 1991 seçiminde tercihli oy uygulamasında da görmüş, varlığı yüksek kişilerin listeleri delip ön sıralara yerleşmesine tanıklık edildiği için uygulamadan süratle vazgeçilmişti.

        İYİ Parti yönetiminin de bu durumu dikkate alıp, zaten baştan kararlaştırıldığı gibi kontenjan hakkını kullanarak liste sıralamasına müdahale hakkının elinde bulunduğuna da vurgu yapılıyor.

        Toplumsal karşılığı olan isimler geriye düşmüşken, adı ilk kez duyulan, parti teşkilatı üzerinde geçici etki yaratanlarla ilgili Genel Merkez’in liste düzenlemesi yapacağı belirtiliyor.

        KONGRE HESAPLAŞMASI

        Milletvekillerinin ağırlıklı bölümünün girmediği temayül yoklamasında Ankara’da ikinci bölgede yaşanan yumruklaşma ise aslında bir süre önce gerçekleşen il kongresindeki çekişmenin devamı…

        Ankara İl Kongresinde gösterilen aday bazı sosyal medya paylaşımları nedeniyle adaylıktan çekilmiş, diğer kesimin gösterdiği isme de diğerleri karşı çıkınca orta yol aranmıştı.

        O günden başlayan gerilim temayül yoklaması sandıklarına da yansıdı…

        Milletvekillerinin ağırlıklı bölümü yoklamaya girmemesine karşın bazı izimler de sandığı göze aldı; bunların başında da Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın ile Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu geliyor.

        Her iki isim de aslında Ankara ve İzmir kongrelerinde destekledikleri adayların kazanamamasından yola çıkılarak farklı algılar yüklenmesine yol açmıştı; her ikisi de temayül yoklamasından birinci çıkarak teşkilat nezdindeki güçlerini bir daha sergileme olanağı buldu…

        CHP-İYİ PARTİ, ÜÇ PARTİYİ BEKLİYOR

        Millet İttifakı bünyesinde yer alan 6 partiden SP, DEVA ve GP’nin, bir partinin çatısı altında seçime girmesine yönelik arayışlar da hafta sonu son bulmuştu.

        Bunun daha geniş bantta liste ortaklığına dönüştürülmesine yönelik görüşme trafiği ise dün de devam etti.

        REKLAM

        Aktarıldığına göre CHP ve İYİ Parti 10 bölgedeki liste ortaklaşmasını tamamladı; diğer illere ilişkin görüşme de devam ediyor.

        6 partinin birlikte gireceği 11 yer üzerindeki süreç de tamamlandı.

        Buna ilave olarak, diğer partilerin bazı illerde CHP ile birlikte liste ortaklaşmasına gitmesi olası; çünkü İYİ Parti BTP dışında bir başka parti ile liste ortaklığına niyetli görünmüyor.

        DP ise bazı yerlerde CHP listesinden girip, geri kalanında kendi amblemiyle hareket etme üzerinde tartışıyor.

        DP, bu kez de CHP listesinden girip, geçen dönem olduğu gibi seçime katılmayabilir...

        Bütün bu hesapların yarın, yani Çarşamba akşamına kadar bitirilmesi gerekiyor ki YSK’ya teslimi için son gün olan 9 Nisan Pazar gününe yetiştirilebilsin…

        Diğer Yazılar