Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, 2018'in İzmir İşgücü Piyasası Araştırması'nı raporlaştırdı. İl genelinde araştırmaya katıldı. Piyasanın önde gelen faaliyetleri olarak da imalat, toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörlerinde yer aldı.

        Rapor epey kapsamlı, ama ben en çarpıcı olan birkaç noktayı aktaracağım. Mesela, eleman temininde en çok güçlük çekilen mesleklerin"makineci (dikiş), CNC torna tezgâhı operatörü, gazaltı (Mig-Mag) kaynakçısı, garson, güvenlik görevlisi, satış danışmanı/uzmanı, beden işçisi (genel), diğer kauçuk mamuller imalat işçileri, şoför-yük taşıma ve kaynakçı (oksijen ve elektrik)"meslekleri olduğu çok net olarak saptandı.

        Yani, bu mesleklere sahip olanlar her yerde aranıyorlar ve iş bulma sorunları yok.

        Şimdi gelelim 2019'a..

        Acaba bu yıl en fazla istihdam artışı beklenen sektörler hangileri olacak?

        Araştırmayla onlar da belirlendi."İmalat, su temini, kanalizasyon atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri ile makineci (dikiş), temizlik görevlisi, güvenlik görevlisi"mesleklerinde istihdam artışı kesin olarak bekleniyor.

        Diyeceğim o ki..

        İş arayan onbinlerce insanımız var, fakat iş bulamıyorlar. İşçi arayan yüzlerce işyerimiz var, fakat onlar da çalıştıracak kişi bulamıyorlar. Demek ki, ortada ciddi bir dengesizlik mevcut.

        İşte bu araştırma o dengesizliği ortadan kaldıracak yol haritasını gösteriyor. İşsiz insanlarımız yukarıda saydığım en çok aranan mesleklere yönlenirler ve de İş Kurumu Müdürlükleri'nin açtığı kurslara katılıp mesleki eğitim alırlarsa, iş bulma imkanları ciddi oranda yükselir, hatta hemen bulurlar da.. Çünkü buralarda oldukça fazla işgücü açığı var. Akıllarında olsun, işsizlik haritasını iyi inceleyip ona göre ilerlesinler.

        REKLAM

        ***

        Türk atasözü bilseydi böyle derdi

        - Dünya futbolunun veGalatasaray'ınefsanelerinden Gheorghe Hagi, Türkiye'de basın toplantısıdüzenlemiş, "Türk futbolunda yaşanan mali krize inanmıyorum.Futbolcuya en az2 milyon Euro net maaş ödeyip krizden bahsedemezsiniz.BenimRomanya Süper Ligi'ndekitakımımın bütçesi, Türkiye'de bir oyuncunun maaşıkadar"demiş.

        - Hagi bize kısaca "Parayla saadet olmaz, bu dünya böyle sizin olmaz" demek istiyor, ama bu sözlerin Romence karşılığı olmadığı için bilemiyor işte!.

        REKLAM

        ***

        Kızı olsaydın çekerdin

        - Şarkıcı Lerzan Mutlu, "Sezen Aksu’nun kızı olmak isterdim. Ben çocukken Levent’teki evimizde komşumuzdu.Bir gün kapısınıçaldım, çok da bekledim ama kimse açmadı.Ayrıca bu zamana kadar Sezen Aksu ilehiçtanışmadım” demiş.

        - Anla artık ya, o seni daha çocukluk günlerinden reddetmiş, büyüdüğünde de yüzüne bile bakmamış, mazallah eğer kızı filan olsaydın belli ki çok çekerdin, bence iyi kurtarmışsın!..

        Diğer Yazılar