Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye genelinde ve özellikle de son günlerde İzmir'de uyuz vakalarının arttığına ilişkin iddialar duyuyoruz. Yetkili makamlar, uyuz vakalarında son dönemde bir artış olduğunu kabul ediyorlar, ancak sayı vermekten kaçınıyorlar.

        Biz de doğal olarak bunun nedenini merak ediyoruz. Hastalığı kamuoyundan saklamanın, verileri gizlemenin ve paylaşmamanın kime ne faydası ya da zararı olabilir ki..

        Oysa, tam tersi davranılması gerekmez mi? Eğer böyle bir artış varsa, eğer uyuz vakaları giderek yayılıyorsa, o zaman hastalığı saklamak yerine bu konuda derhal önlemlerin alınması ve korunmak için yapılması gerekenlerin anlatılması daha doğru değil midir?

        İzmir Tabip Odası açıkladı mesela.. İzmir'in Buca, Bornova, Konak ve Karabağlar ilçelerinde uyuz vakalarının iki kat arttığını bildirdi. Ancak o açıklamadan öğrendik ki, uyuz vakalarıyla ilgili rakam ve istatistikler İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İzmir Tabip Odası ile paylaşılmamış. İzmir milletvekilleri de bilgi istemiş, onlara da verilmemiş.

        NEDEN GİZLENİYOR Kİ

        Bu gizliliğin nedeni anlaşılır gibi değil. Hastalığa ilişkin verileri açıklamamakla, kamuoyundan gizlemekle mücadele olmaz. Uyuz vakalarındaki artış ve alınan önlemlerle ilgili Bakanlık ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü derhal açıklama yapmalıdır. Başta okullar, özellikle yatılı okullar, bakımevleri, yurtlar, oteller, yatakhaneler olmak üzere insanların toplu halde bulundukları ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında temizlik konusunda dikkat edilmesi gerekenler basın yoluyla ve uyarı broşürleriyle halka aktarılmalıdır.

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, konunun bizzat takipçisi oldu. Hatta sorunu TBMM'ye taşıdı.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle önerge verdi ve şu soruların yanıtlarını öğrenmek istedi:

        1- İzmir’de uyuz vakalarının arttığına dair iddialar doğru mudur?

        2- Son 1 yılda İzmir’de uyuz şüphesi ile hastanelere başvuran kişi ve uyuz teşhisi konulan kişi sayısı kaçtır?

        3- Bakanlığın ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün uyuz ilacı stokunun az olduğuna dair iddialar doğru mudur?

        4- İzmir ve Türkiye genelinde uyuz vakalarına ilişkin bakanlığınız tarafından yürütülen çalışmalar nelerdir?

        5- Uyuz vakalarının Türkiye genelinde de yaygınlaşmaya başladığı doğru mudur?

        6- Uyuz vakalarına karşı alınması gereken önlemler konusunda İzmirliler neden bilgilendirilmemektedir? Bakanlık olarak ne zaman açıklama yapacaksınız?

        7- Uyuz vakalarının ortaya çıkması ve yayılmasıyla ilgili şuana kadar bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu araştırmanın sonuçları nelerdir?

        ACİLEN MÜDAHALE EDİLMELİ

        Sağlık Bakanlığı bu sorulara yanıt verir mi, vermez mi bilemiyorum. Ancak verse iyi olur. Çünkü halkın böyle bir açıklamaya ve cevaplara ihtiyacı var.

        Ülkemizdeki Suriyeli sığınmacı sayısındaki artışın da bu hastalığın yaygınlaşmasında etkili olabileceği konuşuluyor. Yoksulluğa bağlı olarak kötü koşullarda yaşamak zorunda kalan vatandaşlarımızın bu hastalığa yakalanması ne yazık kiçok daha kolay oluyor.

        O yüzden, Sağlık Bakanlığı acilen duruma el koymak, söz konusu bulaşıcı hastalıkla mücadele etmek ve halkı aydınlatmak zorundadır. Susmakla, bilgi gizlemekle sorunlardan kurtulamayız.

        Diğer Yazılar