Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Artık senelerdir ezberledik.

        Türkiye’nin, Türk sanayisinin en önemli sorunlarının başında ara eleman bulunamaması, mesleki işgücünün yetiştirilememesi geliyor.

        Bu pencereden baktığımızda, ülkemizde işsizlik probleminin değil de, aslında mesleksizlik kıtlığının daha önemli olduğunu ve sıkıntılarda başı çektiğini görüyoruz.

        Bugünün dünyasında hiçbir işveren ‘Ne iş olursa yaparım abi’ diyen birisini çalıştırmıyor, çalıştırmaz da..

        Hele ki eğitimi ve donanımı olmayan bir işçiyi üretimde görevlendirmek hiç mümkün değil.

        Kahvehaneler işsiz ve umutsuz gençlerle doluyken, sanayicinin makinelerini, tezgâhlarını emanet edeceği işçileri bulmakta zorlanması, tabii ki büyük bir tezat.

        Bunun sebebi de, gençlerin artık hiçbir işe yaramayan üniversite diplomalarının peşinden koşması, buna karşılık kendilerine çok daha fayda sağlayacak ve çok daha kısa sürede hayata atılmalarına imkan verecek olan mesleki ve teknik eğitimleri tercih etmemeleri.

        Mesleki eğitime yeterince ortam hazırlamayan ve cazip hale getiremeyen Milli Eğitim Bakanlığı’nın da rolü elbette büyük bu çıkmazda..

        *

        Neyse ki, bazı özel sanayiciler ve özel insanlar seneler önce müthiş bir öngörü ile kimselerin göremediğini fark ederek, meslek eğitimini ve meslek liselerini “memleket meselesi” olarak ele aldılar.

        Onlardan biri de, İzmir’in en önemli sanayicilerinden biri olan Mazhar Zorlu’ydu.

        Rahmetli Mazhar Zorlu, 25 sene önce müthiş bir öngörü ile sanayideki büyük ihtiyacı gördü ve kendi parasıyla sadece plastik sektöründe uzmanlaşacak bir meslek lisesi inşa etti.

        Bugün bu lisenin gelmiş olduğu seviyeyi görüp hepimiz gurur duyuyoruz.

        Ancak yeterli olmadığını da biliyoruz.

        Pek çok sektörde ara eleman ihtiyacı hala had safhada.

        *

        EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, işsizlik sorununun pandemi sonrasında sosyal bir yara halini aldığını, bunun çözümünde ise mesleki eğitimin hayati önem taşıdığını anlatıyor sürekli.

        Şener bey o kadar haklı ki, bu krizden çıkışın neredeyse başka yolu yok gibi..

        Türk plastik sektörünün duayeni Mazhar Zorlu tarafından 1998 yılında kurulan Plastik Endüstri Meslek Lisesi’nin bugüne kadar sektöre çok önemli işgücü kazandırdığını hatırlatan Gençer, kamu otoritelerinin mesleki eğitim merkezlerinin çalışmalarını sanayicilere daha iyi anlatması gerektiğini kaydediyor.

        Aslında yeni düzenlemelerle işverenlere de bazı kolaylıklar getirildi.

        Mazhar Zorlu Plastik Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Serkan Hanaylı’nın söylediklerine göre, çıraklık ve kalfalık öğrencilerine dört yıl boyunca işveren tarafından ödenen ücretin tamamı artık devlet tarafından karşılanacak.

        Mesleki Eğitim Merkezleri, işletmelerde eğitim alacak öğrencilerin işveren üzerindeki tüm yüklerini üstlenecek.

        Bu hikayede en önemli kısım ise şurası..

        Meslek okullarından mezun olanların istihdam oranı yüzde 90’ın üzerinde..

        Yani neredeyse hemen herkes anında iş buluyor.

        *

        Demem o ki; gençler şu boş üniversitelerin boş diplomaları peşinden koşacaklarına, yıllarını heba edeceklerine, yığınla masraf yapacaklarına ve sonrasında da kesin işsiz kalacaklarına, bir an evvel yönlerini meslek eğitimine çevirsinler ve hayatlarının geri kalanını kurtarıp, geleceklerini garanti altına alsınlar.

        Bu ülkenin en çok mesleği olan insanlara ihtiyacı var çünkü..

        Diğer Yazılar