Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sahtekârlığı ve ilintili suçlardan New York’ta tutuklu yargılanan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 32 ay hapis cezasına çarptırıldı. Atilla’nın tutuklu geçirdiği 14 ayın da bu cezadan düşüleceği belirtildi

        İRAN asıllı işadamı Reza Zarrab’ın sanıkken itirafçı olup şahitlik yaptığı Mehmet Hakan Atilla davasında, dün karar açıklandı. Yargıç Richard Berman, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delme ve bankacılık sahtekârlığı suçlarından yargılanan Atilla’ya en az cezayı verdi. Atilla’nın 32 ay süreyle, düşük düzeyli güvenlikli bir cezaevinde tutulması kararlaştırıldı. Bu cezaevinin, Atilla’nın ailesinin ve konsolosluk yetkililerinin kolay ulaşması için New York yakınında, Connecticut’ta olacağı belirtildi. Atilla’nın 14 aylık tutukluluk süresinin de cezadan düşülmesi kararlaştırıldı. Temyizde aksine bir karar çıkmazsa, Atilla gelecek yılın sonuna doğru serbest kalacak.

        SALONDA YAŞANANLAR

        - Ceza kılavuzuna tamamen bağlı kalınsaydı müebbet hapis bile mümkündü. Ancak savcılık 15.5 yıl istedi.

        - Yargıç, “istisnai ve merhametli bir karar vereceğini” söyledi. Eski davalardan örnekler verdi. Atilla’ya Türkiye’den gönderilen 100’ü aşkın mektubu gösterdi. Seçtiği bölümlerin İngilizce çevirisini de okudu. Berman, Atilla’nın ne kadar iyi bir insan olduğunu, iyi aile yapısını anlatan bu mektupları okurken; Hakan Atilla ile eşi Burçin Atilla’nın gözleri yaşardı.

        - Atilla, hâkime yazdığı notta ramazanın ilk günü olduğunu hatırlatarak bugünün hoşgörünün, affedici ve adil olmanın günü olduğunu söyledi ve kendisi için de bu tür yaklaşım talep etti. Yargıç Berman, Atilla’nın “yaptırımları delme çarkının başındaki kişi olduğu” suçlamalarına da sıcak bakmadığını ifade ederek kararını açıkladı.

        - Atilla’nın yaptırımları delmek için kurulan düzenden yararlanmadığını ve “başmimar” olmadığını kaydeden Berman, başsavcılığın istediği 50 bin-500 bin dolar arasında para cezasını da “Atilla ödeyemez” diye vermedi.

        Diğer Yazılar