Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son yazımda sokak yemeği noktalarında hazırlanan yemeklerde bir çok sağlık sorunu bulunduğunun tespit edilmiş olduğunu yazdım ve bunun çok da önemli olabilecek, gelişme potansiyeli büyük olan bir kültürün gelişmesini nasıl da engelleyebileceği tehlikesine dikkat çekmeye çalıştım.

        Bunun hakkında bilimsel bir çalışma henüz bulunmuyor ama bu sorunun ortaya çıkmasında yemeği hazırlayanların bu işe ellerinde lateks eldivenle girişmiş olmalarının da rolü olduğu otaya çıkarsa hiç şaşmam.

        *

        Özellikle salgının başlamasından sonra restoranlardaki mutfaklarda ve sokak yemeği satıcılarında işlerini ellerinde eldivenle yapmak adeti hayli yaygınlaştı.

        Bu psikolojik olarak bir tedbir alındığı görünümü verse de bunun her dükkanın önünde içeriye girmeden önce ateşinizin ölçülmesi kadar bile bir koruma sağlayabildiği şüphelidir.

        *

        Bir defa o eldiveni giydikten sonra yemek hazırlamaya girişen kişi hijyen açısından gereken her türlü tedbiri aldığı yolunda bir psikolojik yanılsama içine girebiliyor.

        Evet doğru çıplak elle dokunulan yüzeylerden her türlü zararlı temas sağlanabilir ama eldivenin bunu engelleyebildiği çok şüphelidir. Yemeği hazırlayan ise tedbir aldığı yolunda kendisini rahatlattığından o eldivenin de üstünde her türlü zararlı etkinin taşınabileceğini unutabilmektedir.

        *

        Ayrıca meselenin bir de alerjiyi tetikleme ihtimali yönü de var. Özelikle plastiğe alerjisi olanların bu eldivenle hazırlanan yemeklerden alerjik reaksiyona düşebilmeleri ihtimali da daha çok araştırılmalı bence.

        *

        Yemek hazırlayanlara getirilmesi gereken tek kural ellerini bolca yıkamalarıdır ve tırnak kesimlerinin düzgün yapılmış olmasıdır. Hatta el yıkamayı her farklı ürünü kestikten sonra yapmaları şartı getirilmelidir. Çünkü ürünler arası geçişte temizlik sağlanmadığı takdirde farklı ürünün pişirmeden önce temasından dolayı ortaya çıkabilecek sorunların ortaya çıkmasını engellemek mümkün olmayabilir.

        *

        Mutfaklarda eldiven kullanılması yerine el yıkama kuralının konulması yerinde olacaktır. Bunun sokak satıcıları açısından nasıl yerine getirileceği ise daha sorunlu bir alan. Bu yüzden ben belediyelerin işin içine girip yapacakları düzenlemeyle ortak bir alanda toplayacağı sokak satıcılarına ortak el yıkama alanları oluşturmaları ve hijyen koşullarının denetimini yapmaları gerektiğini düşünüyorum.

        Diğer Yazılar