Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Psikiyatri profesörü Arnold Ludwig, AK Parti ilk iktidara geldiği 2002 yılında ‘King of the Mountain (Dağın Kralı) adlı kitabını yayınladı.

        Kitabın araştırması tam 18 yıl sürmüş.

        Vardığı sonuçlar biz Türkleri çok ilgilendiriyor.

        Dahası eğer iktidara geldiği yıl Ak Partililer bu kitabı okuyup aralarında tartışsalardı, Türkiye Cumhuriyeti'nin sonraki yıllarda gelişim çizgisi daha değişik de olabilirdi.

        *

        Profesör Ludwig 20. Yüzyılda her ülkede liderlik konumuna gelmiş bütün isimleri, toplamda 1900 kişiyi incelemiş. Onların nasıl iktidara geldiklerini, iktidarı nasıl kaybettiklerini, karşı karşıya kaldıkları tehlikeleri ve suikastla mı, intihar ederek mi yoksa doğal yollarla mı öldüklerini karşılaştırmalı olarak incelemiş.

        Bundan sonraki adımda 1900 lideri daha küçük, 377 kişilik lider grubuna indirgemiş. Bunlar hakkında elde çok daha fazla kişisel bilgi ve veri bulunuyormuş.

        Tespit ettiği 6 değişik lider türünü incelemeye almış. Karakterlerini çocukluklarını ve akli dengelerini veya dengesizliklerini de incelemiş.

        *

        200 kriter tespit etmiş 377 lidere bu kriterleri tek tek uygulamış. Sonra onlara 1 ile 31 değerlendirme puanı vermiş.

        REKLAM

        PGS (Political Greatness Scale-Siyasi Büyüklük Ölçütü) olarak tanımladığı bu değerlendirmeye göre liderler arasında Nehru 25, Roosevelt 30, Fidel Castro 23, Lenin 28, Churchill 22, Goldameir 12, Kennedy 15 puan almışlar.

        *

        Bilin bakalım 31 tam puanı alan tek ve en büyük hangi lider olmuş.

        *

        Bu sonuç benim için sürpriz eğil ama bir de bilimsel araştırmaya göre de vereyim sonucu.

        Evet, 31 puanla ve ‘Visionary’ (Büyük vizyon sahibi) sıfatıyla 20’nci yüzyılın en büyük devlet adamı/lideri olarak Ata’mız tespit edilmiş.

        *

        Zafer Bayramı'nda bunu bir defa daha hatırlayalım dedim de.

        Diğer Yazılar