Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Amerika kapitalist dünya sisteminin merkez süper gücü olmasının avantajını kullandı ve virüse karşı aşı uygulamasına geçen ilk ülke olacak.

        Bu bizim gibi çevre ülkeler açısından bir dezavantaj gibi gözükse de bunun bize getirdiği bazı avantajların da olabileceğini görmemiz gerekiyor.

        Dünyamızı vuran virüsün niteliği nedeniyle aşı son derece hızlı hazırlandı. Bu nedenle birçok insanın kafasında sorular, kuşkular var. Acaba yan etkileri olacak mı, bunlar acaba ağır yan etki olabilir mi, etkisi ve koruyuculuğu ne kadar, ilk önce hangi gruba aşı yapılacak gibi ve benzeri sorular hepimizin kafasında doğal olarak dolaşıyor.

        Dolayısıyla Amerika global gücünü kullanarak ilk aşıya geçen ülke olabilir ama bu durumda da onun bizler açısından bir tür test sahası olarak görmemiz imkanı doğuyor. Orada alınacak sonuçlara bakıp kendi uygulamalarımız açısından bazı kararları ilerde daha bilimsel verilerle almak imkanımız olabilir diye düşünüyorum.

        *

        O ortamdan aşı konusunda Amerika’dan gelen ilk somut haberi analiz edelim.

        Şunu baştan bilmeniz gerekiyor: Şu anda Amerika’daki Hastalık Kontrolü ve Önlenmesi Merkezlerine (Centers For Disease Control and prevention-CDC) gelen ihbar ve şikayet mektuplarına göre aşı uygulanmasının stratejik planlamasına göre ilk aşılanacak grup olan sağlık sektörü çalışanlarının yüzde 37’si ilk aşamada aşı olmayı düşünmüyormuş. CDC’nin bu grup içinde yaptırdığı kamuoyu araştırmasına göre sağlık çalışanlarının sadece yüzde 63’ü aşıyı olmayı düşünüyormuş. Bu sonuç Aşı Tavsiye Komitesi’nin (Vaccine Advisory Commitee) 23 Kasım'da düzenlenen toplantısında açıklandı.

        PEKİ ORAN NEDEN DÜŞÜK

        Sağlık çalışanlarının yüzde 37’sinin aşı olmaması CDC’ye gelen bilgilere göre şöyle açıklanıyor: Bu çalışanlar normal aşı üretilmesi sürecinde normal olarak klinik denemelerin, sonra verilerin incelenmesinin ve aşıyı üretme merkezi sürecine geçilmesinin birbiri ardına gelmesi gereken süreçler olduğunu ancak bu aşı üretilirken acele edildiğinden bütün bu ardı ardına gelmesi gereken süreçlerin hepsinin aynı anda olmasının gerektiğini söyleyerek bu yüzden yeni aşıya şu aşamada fazla güvenemediklerini söylüyorlar. Bu yüzde 37’lik kesim de bu yüzden aşıyı olmak için bir süre daha bekleyeceklerini belirttiler. Bu kesim ayrıca aşı üretilmesi sürecine çok fazla siyasi müdahale olmuş olmasını da güvensizliklerinin bir diğer nedeni olduğunu söylüyorlar.

        *

        Bunun dışında Amerika’da 150 bin üyesi bulunan Ulusal Hemşireler Birliği Sendikası da (National Nurses United) aşı olacak üyeleri hakkında bir sayı vermemekle birlikte üyelerinin aşı konusunda kaygıları olduğunu belirten bir açıklama da yaptı.

        *

        Bütün bunlar aşı Türkiye’ye geldiğinde bizlerin aşıyı olmamamız için bir neden tabii ki değil. Sadece ilk uygulamaya geçecek Amerika’da olan biten tartışmaları ve oluşabilen normal kaygıları da bilelim diye yazdım bunları. Bilelim ve bilgilenelim ki aşı olma zamanımız geldiğinde kararımızı doğru verebilelim.

        Diğer Yazılar