Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD'nin yeni başkanı Biden bugüne kadar adı sadece Washington’da kısıtlı çevrelerde bilinen Avril Hanes’i Amerika’nın 17 istihbarat birimin başına (CIA ve NSA de dahil) Ulusal İstihbarat Direktörü (Director of National Intelligence-DNI) olarak atayınca bu haberi herkes şaşkınlıkla karşıladı.

        Özellikle 50 yaşındaki bu kadının geçmişini bilenlerin şaşkınlığı daha da arttı.

        Özellikle bu hassas karakterli ve hayatını hipster duyarlılığı ile yaşamış kadının ayı zamanda Amerika’nın en acımasız casuslarından birisi olduğunu da anlayanların şaşkınlığı daha da artabiliyor.

        *

        Ben de bu kadının nasıl bu göreve uygun bulunabildiğini anlamak için onun geçmişini ve kariyerini birçok kaynaktan okudum ve ulusal güvenlik camiasından bazı insanlarla da konuştum.

        Açıkça kadının hayatını okudukça ben de şaşırdım ve "Böyle yaşamış olan bir kadın nasıl olup da Amerika'nın baş casusu olabildi" diye de düşündüm.

        Öğrendiğim yaşamını bakalım siz de okuyunca bana katılacak mısınız?

        Avril Hanes 1969 yılında New York’un eski zenginlerinin daha çok oturduğu West Side’ında (Manhattan’daki Central Park'ın batı yakası) dünyaya geldi.

        Anne ve babası bilim insanlarıymış ve apartmanları kitaplar, tablolar ile doluymuş. Baba her gece kızını yatağa koymadan önce "Bugün insanlara ne iyilik yaptın" diye soruyormuş.

        Zenginlerin gittiği iyi okullarda eğitimini sürdüren Avril 12 yaşına gelince ciğerinden hasta olan annesinin bakımına adamış kendisini. 16 yaşında annesini kaybedinceye kadar onun yanı başından hiç ayrılmamış.

        Daha sonra John Hopkins Üniversitesi'nde ve Georgetown’da uluslararası hukuk eğitimi almış,

        Pilot olan sevgilisiyle Avrupa’ya bir macera uçuşu yapmak için bir eğitim uçağı satın almış ve pilot eğitiminden de geçmiş, Ancak uçuşlarını yaparken don nedeniyle uçakları denize düşmüş ve zor çıkmışlar Newfoundland kıyılarına.

        EROTİK EDEBİYAT MERAKI

        Sanatla, edebiyatla yoğun ilgili olan Avril bir ara John Hopkins Üniversitesi’nin bulunduğu Baltimore şehrinde bir kitapçı dükkanı açmış ve kendisi gibi hipster olan müşterilerinin çok ilgi gösterdiği kitap okuma geceleri düzenlemiş. Bu okuma gecelerinde erotik edebiyat örnekleri okunduğunda müşterilerin ilgisi çok oluyormuş.

        HAYATININ DEĞİŞTİĞİ GÜN

        Böylesine yaşayan, ilgi ve zevkleri böylesine olan bir kadının nasıl olup da baş casus olmaya geçiş yaptığını anlamamız için onun Biden ile tanıştığı güne gitmemiz gerekiyor.

        Joe Biden senato dış ilişkiler komitesi başkanı iken bu kızı uzman olarak çalıştırmaya başlamış. İlk o zaman tanışmışlar ve Biden kızın düşünme biçimine ve entelektüel gücüne yakından şahit olmaya başlamış.

        CASUS CAMİASINDA YÜKSELİŞ BAŞLIYOR

        Başkan yardımcısı olunca Biden daha sonra ciddi bir risk alarak tecrübesiz Avril Hanes’i Başkan Obama’ya tanıştırıp onu Ulusal Güvenlik Konseyi'ne danışman olarak atatıyor.

        Kadının en önemli görevi Amerikan tarihinin en şiddetli insansız hava uçakları ile suikast programını devreye sokan Obama yönetimine yapacakları suikast eylemleri için yasal kılıf oluşturmak olmuş hatta bazı geceler kadın yataktan kaldırılarak Beyaz Saray’ın zeminindeki operasyonların planlandığı ve canlı izlendiği Situation Room’a getirilip fikri soruluyormuş.

        Obama daha sonra CIA’ye onu başkan yardımcısı olarak atamış. CIA’de de şimdiki teşkilat başkanı olan Gina Haspel’in o günlerde başlattığı işkence programına (water boarding) yasal çerçeve çizmesi istenmiş, kadının bunu da yapmış olduğu söyleniyor.

        Anlayacağınız hayatını sakin bir hipster olarak yaşamış ve neredeyse bir hippi duyarlılığıyla yetişmiş olan Avril Hanes’in de gizli bir acımasız yönü de varmış.

        DÜNYAYA ANLAMI NE

        Bunu anlayan Joe Biden şimdi bu kadını tam 17 ayrı casus teşkilatı başının rapor vereceği bir makama oturttu.

        Bunun dünya açısından ne anlama geleceğini merak ediyorsanız Biden’ın casusları kullanmak açısından çok aktif olacağını söyleyebiliriz. Ben hakkında iyi bilgilenmiş olduğum bu kadının bundan sonraki meslek yaşamında yaptıklarını yakından izlemeyi sürdüreceğim.

        Diğer Yazılar