Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ‘Bir Şeyler oluyor ama ne’ diye sorduğum ilk yazıyı 16 Aralık’ta yayınlamıştım. O yazının alt başlığını "Katar ile atılan bu adımın anlamı ne?" diye atmıştım

        O yazıda Suudi Arabistan’ın Amerika’nın anlayışının desteğini de alarak 2017 yılının ortalarında ‘Teröre destek verdiği’ gerekçesiyle Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır ile birlikte Katar ile kesmiş oldukları tüm diplomatik, ticari ilişkilerini yeniden başlatmak girişimleri bulunduğunu anlatmıştım.

        Sonra da özellikle Mısır medyasından ulaşan son haberlere göre aralarında Mısır’ın da bulunduğu dört ülkenin Katar ile uzlaşma yollarını buldukları haberlerinin de geldiğini yazmıştım.

        Şimdi bu yazının yayınlanmasından çok kısa süre geçtikten sonra Körfez İşbirliği Konseyi'nin 5 Ocak'ta Suudi Arabistan’da toplanarak Katar ile ilişkileri ele alacağı haberi geldi. Bu haber Katar ile uzlaşmazlıkları bulunan dört ülke ile Katar arasında arabuluculuk yapmaya çalışan Kuveyt’ten yapılan resmi açıklamaya dayanıyordu.

        BUNLARIN TÜRKİYE AÇISINDAN ANLAMI NE?

        Mısır ve Suudi Arabistan başta olmak üzere dört ülkenin Katar ile uzlaşmak öne sürdükleri koşullar arasında daha önce El-Cezire televizyonun kapatılmasının yanı sıra ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılması ve Katar’ın Müslüman Kardeşler'e desteğini sona erdirilmesi koşulları da yer aldığından bu süreç bana bölgemizde acaba yeni bir şeyler mi olmakta ve bütün olanların Türkiye açısından anlamı ne olacak sorusunu sorduruyor.

        DAHA ÖNCE POMPEO İLE KONUŞULDU

        Arabulucu rolündeki Kuveyt’in dışişleri bakanının 24 Kasım'da Washington’da Dışişleri Bakanı Pompeo ile de buluşup konuşmuş olması Türkiye aşçısından duymakta olduğum kuşkularımı daha da arttırıyor.

        Fikri takip açısından Suudi Arabistan’daki toplantıyı tabii ki izleyeceğim ama ben asıl bu toplantı ve sonuçları hakkında Ankara’dan gelecek tepkiyi merak ediyorum.

        Diğer Yazılar