Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Beyaz Saray’dan hemen her gün Trump’ın bir askeri darbe yaptırmaya uğraştığı veya sıkıyönetim ilan edip seçim makinelerine el koyarak kaybetmiş olduğu seçimi iptal ettireceği yolunda haberler geliyordu.

        Bu haberler son derece ciddi gazetelerde çıksalar da Biden’ın yaklaşan başkanlığını mutlu biçimde beklemekte olan çevreler bu haberlere pek inanmıyor veya inanmak istemiyormuş gibi davranıyorlardı.

        Gerçi Beyaz Saray’da yapılan bir toplantıda bunların konuşulduğu üzerine haberin New York Times’ın ancak 28’inci sayfasında yer alabilmesi de şaşırtıcıydı. Düşünsenize ülkenin başkanı acaba sıkıyönetim mi ilan etsek sorusunun tartışıldığı bir toplantıyı Beyaz Saray’da yapabiliyor ve bunun haberi ülkenin en ciddi gazetelerinden bir tanesi olan New York Times'da ancak iç sayfalarda yer alabiliyordu. Birçok yorumcu bunun olabilmesinin dahi ülkenin içinde bulunduğu ruh halinin sağlıksızlığına işaret ettiğini söylediler

        İnsanlar bu derece Trump’tan saçma haber gelmesine karşı duyarsızlaşmışlardı. Makul insanlar gelen haber ne derece tehlikeli gelişmelere işaret etse de "Bu da geçer, ne de olsa Trump’ın ayrılmasına çok az zaman kaldı" tavrıyla sabırla beklemelerini sürdürüyorlardı.

        ALARMI VEREN HABER GELDİ

        REKLAM

        Ama daha sonra genel kurmay başkanı olan General James McConville'in yapmak zorunda kaldığını vurguladığı şaşırtan açıklaması geldi. General bu açıklamasında "Amerikan ordusunun ülkede yapılan seçimlerin sonucunu belirlemek gibi bir rolü yoktur" diyordu.

        Durup dururken yapılmış bu açıklama o güne kadar gelen darbe ve sıkıyönetim arayışı haberlerini ciddiye almayan çevrelere ciddi bir uyarı etkisi yaptı. Komutanın böyle bir açıklamayı yapmak zorunda kalması kamuoyunu tehlikenin ciddi olduğuna sonunda ikna etti. Anlaşıldı ki Trump çoğunluğun deli saçması olduğunu sandığı bir darbenin gerçekten peşine düşmüş ve bunun olasılığını gerçekten de araştırmıştı. Bunun üzerine darbe istediği için başkanın anayasanın 25'inci maddesi gereği görevden alınması bile konuşulmaya başlandı.

        Darbe arayışının ciddi olduğu anlaşılınca onun başkanlığı resmen bırakacağı 20 Ocak gününü sabırsızlıkla beklemekte olan çevrelerin tedirginliği daha da arttı. Trump cephesinden hemen her gün gelen tuhaf haberlerden zaten yorulmuş durumda olan bu çevrelerin "Az kalan bu süre bir an önce bitse de aklı başında olan bir insan başkanlık koltuğuna otursa" diyerek tedirgin bekleyişlerini sürdürdükleri haberleri de geliyor.

        Diğer Yazılar