Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Tinder, Hinge, OKCupid, Match gibi popüler internet çöpçatanlık sitelerini bünyesinde toplayan milyarlarca dolarlık Match Grubu'nun CEO’su olarak bir yıl önce kısaca Shar diye bilinen bayan Sharmista Dubey atandı.

        Pew Araştırma şirketinin hesabına göre bu tür sitelerden kendilerine hayat arkadaşı arayan yetişkin nüfusun oranı 2013 yılında yüzde 11 iken Şubat 2020 tarihine gelindiğinde yüzde 30’a yükselmiş.

        CEO OLUR OLMAZ DARBE GELDİ

        Sharmista Dubey
        Sharmista Dubey

        Yani bayan Shar CEO olarak atandığında müthiş bir iş hacmi olan ve bunun daha da büyüyeceği bilinen bir iş kolunun en güçlü insanı olduğunu sanıyordu.

        Ancak hayat tabii ki hiç bir zaman bizim tahmin ettiğimiz gibi gelişmiyor. Hayat her zaman sürprizlerle dolu.

        Bayan Shar CEO olarak atandıktan iki ay sonra dünyamız kendini salgının kucağında buldu ve evlere kapanma dönemleri başladı.

        Yani internet çöpçatanlığı iş kolunun başına gelebilecek en büyük felaket vurmuştu iş dalını.

        Bırakın insanların kendilerine internet üzerinde arkadaş bulmalarını kimse evinin kapısından bile kafasını uzatmamaya başladı.

        Tüm analistler internet çöpçatanlığı sitelerini bünyesinde toplamış olan Match Grubu'nun oluşan yeni durumda tamamen çökeceğini düşünmekteydiler.

        REKLAM

        Anlayacağınız bayan Shar dünyanın en şansız kadın CEO’su olmaya aday gibiydi bir yıl kadar önce.

        CEO İŞ MUCİZESİNİ YARATTI

        Bundan sona olanlar Bayan Shar’ın o konuma atanmasının ne kadar da isabetli olduğunu ve onun bir iş insanı olarak ne kadar yaratıcı ve başarılı olduğunu göstermeye yetiyor.

        Son yayınlanan rakamlara göre Match Grubu son bir yılda küçülmediği gibi aksine yüzde 3.84 büyümüş bile.

        Bir yıl önce imkanız gibi görülen bu işi, kendi iş dallarının karşılaşabileceği en olumsuz koşullarda, nasıl başardıklarını bence bundan sonra Harvard, Princeton gibi prestijli üniversitelerde iş yönetimi derslerinde okutacaklar.

        VİDEOLU ÇIKMA SİSTEMİ

        Bayan Shar kendi şirketlerinin olumsuz koşullara nasıl adapte olacağını düşündü ve sonunda bir formül bulundu.

        Tamam artık kimse daha önce tanımadığı bir insanla bu siteler üzerinden tanışıp, buluşmaya filan artık çıkmıyordu ama aynı zamanda bu koşullar evde kapanmış insanların bağlantı kurma, arkadaşlık yapma özlemini de arttırıyordu.

        İnsanlar belki yeni tanıştıkları insanlarla artık çıkamıyorlardı ama herkes yalnızlıktan, video çıkma yöntemiyle kurtulmayı, bağlantılar kurmayı istiyordu.

        Bayan Shar bütün sitelerinin algoritmasını video-dating (video çıkma) uygulamalarına uyumlu hale getirtti.

        İnsanlar belki fiziksel tanışmaları erteliyorlardı ama arada geçen günlerde yeni insanlarla tanışmak ve onunla fiziksel buluşma zamanı gelinceye kadar konuşmak ve anlaşmak için video çıkma sistemlerinin kullanılması çok artmıştı.

        İşte Match Gurubu bu ortama uyum sağlayabildiği için bu dönemde bile büyümeyi sürdürdü.

        REKLAM

        TARTIŞMALI BİR YENİLİK DAHA

        Ayrıca bayan Shar bir başka yenilik de getirdi bu sitelere.

        İlk önce Tinder’da uygulamaya sokulacak bu yeni istemde insanlar yeni tanıştıkları insanların geçmişleri hakkında resmi araştırma yapabilecekler. Yani tanıştığınız insanın geçmişinde bir suç, bir ceza almışlık veya bir bulaşıcı hastalık durumu var mı yok mu bu da araştırılabilecek isteyenlerce.

        Tabii bu yeni uygulama bireylerin gizli kalmasını isteyebileceği kişisel bilgilere erişim getirdiği için hayli tartışmalı ama bu tür sitelerde cinsel taciz veya tanıştıktan sonra cinsel saldırı da geçmişte görülebildiğinden bu tür bir denetim belki de kaçınılmazdı. Şimdi ayrıca istediğimiz kişinin bir bulaşıcı hastalığı olup olmadığını da görebilecek insanlar.

        Hukukçuların bu konu hakkındaki tartışmaları sürüyor tabii bunun da takip edilmesi gerekecek.

        Diğer Yazılar