Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Amerikan kamuoyu son günlerde Başkan Biden’ın eşi Jill Biden’ın kıyafet seçimlerine özel ilgi göstermeye başladı. Medya da kamuoyunun bu ilgisine doğal karşılık verdi ve Jill Biden hangi naylon çorapla ne tür çizmeyi giymeyi tercih ediyor türünden tartışmaları tabii ki bol fotoğraflar kullanarak yapıyor.

        Yabancı basın da Amerikalı meslektaşlarının bu ilgisine duyarsız değil. Global medyada da bolca Jill Biden fotoğrafı kullanılıyor.

        Kültürlü, eğitimli Jill Biden medyanın kendi vücudunu böyle yeni keşfetmiş olmasından memnun mu bu bilinemiyor ama 1951 doğumlu bir kadın için bu ilginin çok da üzücü olabileceğini düşünmüyorum.

        Jill Biden son derece kültürlü ve bilgili bir kadın olduğundan son giydiği file çoraplı, çizmeli kıyafetinin net fetişist çağrışımlar yapacağını tahmin etmiş olması gerekiyor.

        Bu fetişist çağrışımların kamuoyunda ve siyasette olumlu sonuçlar doğuracağı düşüncesi Amerikan toplumunda ve belki de diğer tüm toplumlarda da var. (Bizde geçmişte Tansu Çiller için atılmış olan ’Leydi’nin Topuk Sesleri’ manşetini de bu bağlamda hatırlayın)

        Jill Biden
        Jill Biden

        FETİŞİST SEMBOLÜN ANLAMI

        Açıkça söyleyeyim siyasi süreçlerin içindeki kadınlarla ilgili yapılan bu fetişist çağrışımların genelde kadının bacağı, ayağı ve çizme ya da ayakkabılarıyla ilgili olduğundan, bu fetişist çağrışımın direkt kadın hakimiyeti fetişi ile yani kadının bir hakim güç olarak erkek üzerine cinsel hakimiyeti ile ilgili bir tanımlama olduğunu söylemeliyim.

        Dünyada yükselen bir cinsel fantezi olan ‘female domination’ veya bizde dendiği gibi ‘sahibeye’ boyun eğme eğilimlerinin siyaset alanında güçlü kadınlara da yansıtılması durumunda bunun özelikle erkek seçmenin bir bölümü üzerinde kontrol altına alıcı bir etkisi olduğunu görmemiz gerekiyor.

        Açıkça söyleyeyim şu anda Jill Biden seçtiği kıyafetler ile bunu net olarak yapıyor görülüyor. Eşi Joe Biden eşinin kıyafetleriyle oynamakta olduğu zararsız oyundan memnun mu bunu bilmek mümkün değil.

        İLK NET VAKA

        Sarah Palin
        Sarah Palin

        Ama bu tür fetişist oyunların Amerikan siyasetinde başlangıç noktası olarak ben 2008 seçiminde başkan adayı olan John McCain’in yardımcısı olarak aday olan Sarah Palin’i görürüm.

        Onun seçim kampanyasında çekilen tek kare bir fotoğraf siyasette fetişist oyunun gücünün ne kadar fazla olabileceğini göstermeye yetmişti. Seçim kampanyasında o gün bir platformda konuşmakta olan Palin’in çekilen o karesinde onu dinlemekte olan halkı Palin’in topuklu ayakkabıları arasından görmekteydik. Fetişist sembolün siyasetteki etkisini Palin o güne kadar bilmiyor olsa dahi o günden sonra bunu öğrenmiş olduğunu farz edebiliriz çünkü bunun gücünü daha sonra sürekli kullanmaya da başlamıştı.

        REKLAM

        AVRUPA'DA FETİŞ VE SİYASET

        İngiltere’de ‘Demir Leydi’ lakabı olan Margaret Thatcher bu fetişist sembolün toplum üzerindeki anlamını yaşayarak görmüştü. Belki inanmayacaksınız ama internetten kontrol da edebilirsiniz partisinin milletvekillerinin önemli bölümünün yapılan bir araştırmada cinsel fantezilerinin Thatcher tarafından hakimiyet altına alınmaktan ibaret olduğunu söylemişlerdi.

        Güncel Fransız siyasetinde ise Maine Le Pen’in bacaklarının estetik olarak iyi algılandığının farkında olduğunu ve foto muhabirlerine vermeyi tercih ettiği fotoğraflarda bunu oldukça iyi de kullandığını söyleyebiliriz.

        Diğer Yazılar