Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Çok kısa mini etekli ve altında külot da bulunmadığı görülen Sharon Stone, Basic Instinct filminin o sahnesinde hayli abartılı biçimde bacak bacak üstüne atınca bir anlamda sinema tarihinde önemli bir köşe edindi. Bırakın sinema tarihini o kısa süren görüntü sayesinde, bilinçaltlarına yerleşme gücüne bakarsak insanlık tarihinde de önemli bir yer edindiği bile söylenebilir.

        Bunun planlı bir hakla ilişkiler girişimi olduğunu düşünüyordum. Nitekim planlıymış da ama şimdi Sharon Stone’un dediklerinden anladığım kadarıyla bu sahnenin planlayıcıları olayın merkezinde olan ve bu nedenle ilk önce onayı alınması gereken kadın oyuncuyu planlarının dışında tutmuşlar.

        "Beni manipüle ettiler o sahne için" diyor Sharon Stone ve "Çekimden sonra ben o sahneyi ilk kez yapımcılar ve avukatlarla dolu bir odada onlarla birlikte filmi izlerken gördüm" diyor.

        Ben açıkçası süper mini bir etekle, üstelik külotsuz olarak, kamera karşısına geçip bacak bacak üstüne atınca ne olmasını bekliyordu acaba diye düşündüm ama anladığım kadarıyla Stone burada sahne için onun onayını önceden almamalarının yanlışlığını anlatmaya çalışıyor.

        PARİS'TE SON TANGO

        REKLAM

        Çekilecek seks sahnesi için kadın oyuncunun önceden onayının alınmaması olayı Maria Schneider’ın da başına gelmiş. Paris’te Son Tango filminin o meşhur seks sahnesinde Marlon Brando kadınla seks yapıyor ve kadın oyuncu bu sahne için önceden onun onayının alınmadığını anlatıyor.

        Üçüncü örneğim ise Body Heat filminden. Kathleen Turner, çekilecek seks sahnesinin kendisini tedirgin ettiğini söylüyor sette, seks sahnesinin erkek oyuncusu William Hurt, Kathleen Turner ‘i bir köşeye çekip rahatlamak için sahne öncesinde biraz şarap içmesini tavsiye ediyor. Bugün bunu böyle söylese başı fena derde girerdi ve bir daha rol alıp alamayacağı da şüpheli hale gelirdi.

        DÖNEM DEĞİŞTİ

        Bu seks sahnesi için kadının onayını almaya gerek duymamak ve eğer tedirginlik duyuyorsan biraz şarap iç filan diye konuşmak erkek egemen dünyaya ait, deyim yerindeyse eski Amerika’ya, uyan davranışlar. Şimdi ortada yeni bir dünya yeni bir Amerika var. Özelikle erkek tacizine hayatın her alanında savaş açmış 'Me Too Hareketi'nin başarılarından sonra film setlerinde artık yukarda anlattığım türden davranışların normal karşılanmasına imkan kalmadı.

        Rol gereği olsa da eğer seks söz konusuysa erkekler artık kadının onayını almaları gerektiğini nihayet öğrendiler.

        Sekssiz hayat olamayacağına ve seks sahneleri de filmlerden tamamen çıkamayacağına göre Me Too Hareketi'nin kültürel müdahaleleri sonrasında yeni bir düzenleme yapılması gereği ortaya çıktı.

        ARTIK YENİ BİR MESLEK VAR

        Hollywood bu soruna çözümü adına ‘intimacy coordinator’ dediği yeni bir meslek oluşturmak ile bulduğunu sanıyor.

        Buna ‘samimiyet koordinatörü’ veya ‘fiziksel yakınlaşma koordinatörü’ de diyebiliriz.

        Bunlar çekilen filmde eğer seks sahnesi olacaksa önceden kadın oyuncuya sahneyi detaylı anlattıktan sonra onun onayını alıyorlar ve olabilecek tedirginliklerin çözümünü de bulmaya çalışıyorlar. Bu koordinatörler ayrıca seks sahnelerinin nasıl çekileceğinin genel davranış kurallarını yazmaya da çalışıyorlar.

        Buna Me Too çağına uygun seks el kitabı çalışması da diyebiliriz. Yeni ortam nedeniyle bu el kitabı sadece film setlerinde değil artık mecburen bütün meslek dallarında kullanılacak gibi geliyor bana.

        Diğer Yazılar