Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        3 Haziran Perşembe günü Beyaz Saray bir Başkanlık talimatı (Memorandum) yayınladı. Bu talimatın tam başlığı ‘Memorandum on Establishing the Fight Against Corruption as a Core United States National Security Interest’ (Yolsuzluklar ile mücadeleyi Amerika’nın Ulusal Güvenlik Çıkarlarının Merkezi Oluşturmak İçin Memorandum)

        Bu başkanlık talimatı ile Biden yabancı ülkelerdeki yolsuzluklar ile ilgili ellerinde bilgi ve delil bulunan değişik Amerikan kurumlarının, örneğin ulusal güvenlik ajansı, CIA, Hazine, FBI, savunma bakanlığının daha etkin işbirliği içinde çalışmalarını ve ellerindeki bilgiyi diğer kurumlarla paylaşarak etkin sonuçları bir an önce almalarını istiyor.

        Clinton yönetimince oluşturulmuş olan Financial Action Task Force (Mali Eylem Görev Gücü) grubunun daha etkili olması ve özellikle yolsuzluklar sonucunda saklanılan paraların nerelerde olduğunun araştırılmasına öncelik verilmesini de istiyor. Kara para aklayanların da bulunup adlarının açıklanması da istendi.

        Amerikan kaynakları bu memorandumun öncelikli hedefinin Putin olduğunu ve Amerikan kurumlarının birlikte çalışarak ve birbirlerinden bilgi saklamadan Putin’in el koymuş olabileceği paraların nerede saklandığını ortaya çıkaracağını konuşuyorlar.

        Bu konunun Biden’ın Putin ile yaptığı zirvede gündeme gelip gelmediği konusunda henüz net bilgi yok ama bir tehdit olarak Biden tarafından toplantıda ima edilmiş olması ihtimalinin büyük olduğu düşünülüyor.

        Biden’ın yolsuzluklar ile mücadeleyi ABD’nin dış politikasının ve ulusal güvenlik çıkarlarının en önemli boyutu olarak gördüğü ve yabancı siyasi figürler eğer yolsuzluk yaptılarsa onlara yardım etmiş olan Amerikan unsurlar da varsa bunların da Amerika içinde bir an önce ortaya çıkarılmasını istediği de belirtiliyor.

        Diğer Yazılar