Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) bir hafta içinde yaptığı 2 açıklama ile FETÖ okullarıyla ilgili yaklaşımlarını revize etti.

        IKBY Milli Eğitim Bakanlığı 3 Ağustos’ta yaptığı açıklama ile sınırları içinde bulunan 20 Işık Okulu’nun (FETÖ’nün kurduğu) kapatılmayacağını resmen ilan etti.

        12 bin 719 öğrenciye eğitim veren okullarla ilgili olarak yapılan aynı açıklamada, “Öğrencilerin genel menfaati her şeyin üstünde tutuluyor ve mevcut durumda okulların kapıları da kapatılmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

        5 Ağustos’ta kendi sınırları içindeki bu okulların geleceği ile ilgili çekincelerini yazmıştım.

        Okullarda yerel yatırımcıların ortaklıkları bulunuyor. O nedenle hisse devirleri konusunun önemli olduğunu kaydetmiştim.

        Ayrıntılara girmeyeceğim. Merak eden internetten yazıma ulaşabilir.

        Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi’ye ulaşmaya çalışmış, not da bırakmıştım.

        Yanıt 24 saat sonra kamuoyuna yapılan açıklama ile gelmiş oldu.

        Dizayi’nin eşinin Türk olduğunu ve gayet iyi Türkçe bildiğini de ekleyeyim.

        6 Ağustos gece yarısı, ajanslara Dizayi’nin FETÖ okullarıyla ilgili yaptığı “Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilecek” açıklaması düştü.

        İLİŞKİLER BOZULMASIN

        FETÖ okulları ile ilgili IKBY’nin alacağı kararın iki yönlü etkisini yazmıştım.

        Birincisi: Washington, Fethullah Gülen’i Türkiye’ye iade etme iradesi ortaya koymadan; Erbil’in FETÖ okullarının kapısına kilit vurup idarecileri hakkında yasal işlem başlatması, Amerika ile çizdikleri Ortadoğu politikası gereğince, beklenen bir tutum değildi.

        İkincisi: IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye ile 2003-2008 yılları arasında yaşanan sancılı bir süreçten sonra, kurduğu güçlü komşuluk ilişkilerinin bozulması da işine gelmiyor.

        Dizayi’nin açıklamasında, titizlikle seçilmiş cümleler okudum.

        Çözülmesi gereken sorunu, IKBY’nin iç siyaset denkleminden bağımsız ele alamayız.

        Dizayi açıklamasında, “Türkiye istedi, biz yaptık” mesajı vermekten imtina ediyor.

        ÖZEL SEKTÖRE AÇACAK

        Aynı zamanda eski Milli Eğitim Bakanı da olan Dizayi, 15 Temmuz’da FETÖ’nün darbe girişiminden sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu okulları devralmak isteyen özel teşebbüsler ile görüştüğünü vurgulayarak şunları ifade ediyor:

        “Türkiye ile ilişkilerimiz olduğu için bu hassasiyeti her zaman gösteriyoruz. Bu, sadece Türkiye’den böyle bir talep olması anlamına gelmez. Şu andaki şartları, olayları 15 Temmuz’dan sonra çok yakın takip ettik. Türkiye’nin istikrarsızlığı bütün bölgeyi etkiler. Bu yüzden son dönemdeki olayları yakından takip ediyoruz ve hassasiyeti anlıyoruz.”

        Okullardaki eğitim sistemi ve kadrosunun değişeceğinin de altı çiziliyor.

        IKBY, Türkiye’nin uydusu gibi davranmadığını izah etmekle birlikte, bölgesel çıkarları gereği FETÖ olayını inceleyeceğini ilan ediyor.

        Amerika Fethullah Gülen’in iade edilmesi konusunda ne yapıyor? Dosyaları inceliyor.

        FETÖ, IKBY’deki Işık Okulları’nın yüzde 40’ına sahip. Yüzde 60’ı yerel yatırımcıda. Bu durumda yeni hissedarlar kim olacak sorusu önem taşıyor.

        IKBY; FETÖ’nün kendi topraklarındaki yapılanmasının, mal varlıklarının el değiştirmesinden daha önemli bir sorun olduğunu eminim biliyordur.

        Diğer Yazılar