Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Patronlar Kulübü TÜSİAD, Danıştay’ın geçtiğimiz günlerde verdiği yürütmeyi durdurma kararını, bir mektupla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yönetim kuruluna bildirecek.

        TÜSİAD, DEİK’e yıllık gelirinin yüzde 1’ini aktarmamak için 2015 yılı Mart ayında Danıştay’a dava açmıştı. Nihai kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu verecek.

        TÜSİAD; DEİK’in TOBB’dan alınarak Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmasıyla ortaya çıkan kurumsal yapıya itiraz etmişti.

        Geçen yıl yapılan yasal düzenlemeye göre, DEİK kurucu kuruluşlarının “istifa” yolu ortadan kaldırılmış, başkanını belirleme yetkisi de bakanlığa verilmişti.

        Bu yapılanma DEİK’in hem “özel sektör temsiliyeti”, hem de gönüllülük esaslı “sivil toplum” kimliğini tartışmaya açmıştı.

        American-Turkish Council (ATC) de, TÜSİAD ile aynı gerekçelerle DEİK’i, Türk-Amerikan İş Konseyi toplantısına davet etmemişti.

        Hafta başında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla düzenlenen İş Konseyleri Olağan Kongresi’nde DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, son 1 yılda 163’ü yurtdışında olmak üzere gerçekleştirdikleri 481 etkinlikten söz ederken, kurucu kuruluşlarına vurgu yaptı:

        “Bunları; TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, TMB, YASED, TÜMSİAD, İKV, TÜRSAB, TÜRKONFED, UND, İTO, İSO ile birlikte yaptık.”

        Artık TÜSİAD bu tabloda yer almayabilir...

        MÜSİAD’DAN TÜSİAD’A SİTEM

        DEİK Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Başkanı da olan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ile buluştuğumuzda TÜSİAD’dan söz açıldı.

        “Bizimle yan yana olmaktan rahatsız olmayanlarla birlikte oluruz” cümlesi de bu noktada ortaya çıktı.

        Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda 15 Temmuz gerçeğini anlatmak ve ekonomik ilişkileri canlandırmak üzere, iş dünyası örgütleriyle 26 ülkeye ziyaret planlanmıştı.

        Olpak bu ülkelerden 11’ine gittiklerini belirtirken dip not düşüyor:

        “TÜSİAD yalnızca Hollanda- İtalya bacağına katıldı.”

        23-24 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılan Hollanda-İtalya ziyaretinde TÜSİAD’ı, TÜSİAD Küresel İlişkiler ve AB Yuvarlak Masa Lideri Simon Kaslowski ile DEİK Türk-Hollanda İş Konseyi Başkanı ve TÜSİAD Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin temsil etmişti.

        Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan beraberinde aynı amaçla yapılan Katar ve Kuveyt ziyaretine ise TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Yavan iştirak etmişti.

        TÜSİAD yönetimi, 15 Temmuz turuna vakit buldukça katılıyor diyebiliriz...

        ‘MÜSİAD FUARI'NA ARÇELİK VE VESTEL GİBİ TEKNOLOJİ ÜRETEN ŞİRKETLER DE KATILACAK

        Dünya Türk İş Konseyi’ne, yurtdışında yatırımı olan işadamlarının yüzde 1’inin bile üye olamamasından yakınan Olpak, “DTİK’in 3 bin üyesi var. Burayı MÜSİAD’laştırmak istemem. İşadamlarının yanı sıra profesyoneller, sanatçılar, akademisyenler de üyemiz olabiliyor” diye vurguluyor.

        9-12 Kasım 2016 tarihlerinde, İstanbul CNR Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek uluslararası 16’ncı MÜSİAD EXPO ile eşzamanlı olarak açılacak 3. High Tech Port MÜSİAD Fuarı’nda bu yıl ilk kez, üyesi olmasa da teknoloji üreten Arçelik ve Vestel gibi kuruluşlara stant yeri veriyor.

        MÜSİAD’ın kurduğu Uluslararası Teknoloji, Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın (UTESAV) eğitime destek verdiğini söyleyen Olpak ekliyor:

        “26 yıllık geçmişimizde okul açmamız, gazete çıkarmamız, kooperatif kurmamız için yapılan tüm tekliflere itiraz ettik. Yardımlarımızı bile kurum olarak yapmıyoruz. Ekonomik faaliyette bulunmayacağız.”

        ‘ÜRETMEYE, BÜYÜMEYE DEVAM’

        Olpak, “Normalleşmeye ihtiyacımız var. 55 yıllık ömründe konuşmadığım kadar, son 2 aydır FETÖ konuşuyoruz” derken, uluslararası finans piyasalarında Türkiye’nin potansiyeline işaret ediyor:

        “Tanıdığım bir işadamına, Avrupa’daki bir bankadan Dubai’deki şirketine 200 bin dolar para transferi yaparken güçlük çıkarıldı. Eskiden 5-10 milyon dolarlık transferlerde bu kadar sorgulamazlardı.”

        15 Temmuz sürecinde kullandıkları “Üretmeye, Direnmeye Devam” sloganlarını, “Üretmeye, Büyümeye Devam” olarak revize ettiklerini belirtiyor.

        MÜSİAD bu yıl sonuna kadar; Makedonya, Seydişehir, Karaman, Melbourne, Tokyo, Batman ve Amsterdam’da; 2017 yılının ilk çeyreğinde Azerbaycan, Tiflis, Pakistan, Strasbourg, İngiltere, Kazakistan ve Belçika’da şube açmayı planlıyor.

        FETÖ NÜFUSU 3 KAT ARTMIŞ

        “MÜSİAD, kuruluşundan itibaren geçen 22 yılda 34 noktada şube açmışken, yönetimde olduğum son 4 yılda; 86 noktada 70 şube açtık. 65 ülkede 179 noktaya eriştik” diyen Olpak, FETÖ’nün örgütlü olduğu Güney Afrika’daki gelişmelere dikkat çekiyor:

        “30 güne kadar vize istemediği için, 15 Temmuz sürecinde FETÖ nüfusu 3 kat artmış. Orada 29 kolej açtılar, 100 dönümlük arazide külliye kurdular. Johannesburg’da eylül başında ilk şubemizi açtık. Şube yönetiminde 5 Türk, 10 Afrikalı bulunuyor. Açılışımıza Nelson Mandela’nın torunu Mandla Mandela da katıldı.”

        Olpak “Azerbaycan ve Kırgızistan’da FETÖ örgütlenmesi kök salmış. Pasaport geçişlerinde üyelerimizi rahatsız edecek kadar sorguluyorlar” diyor.

        2006 yılında üyelerinin bir kısmının TUSKON’a gittiğini söyleyen Olpak, 15 Temmuz sürecinde FETÖ ile ilişkisi nedeniyle en fazla 100 üyenin ihraç edildiğini belirtiyor.

        Üyelik için yoğun başvuru aldıklarını da açıklayan Olpak, “Üye olmak isteyenleri çok kapsamlı araştırıyoruz. 11 bin üyemiz var, büyümeden ziyade etkinlik önemli” diye ekliyor.

        Diğer Yazılar