Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uluslararası denetim ve danışmanlık firmalarından EY, 3 yıllık aradan sonra 2018’de düzenlediği “EY Entrepreneur Of The Year - Türkiye Yılın Girişimcisi” (EOY) yarışmasıyla, dünyaya yeni bir Türkiye hikâyesi sunmaya soyundu.

        Girişimcilik alanında dünyanın en prestijli iş dünyası ödülleri arasında anılan EOY, Türkiye’de ilk olarak 2004 yılında düzenlenmişti.

        Aynı yıl “Yılın Girişimcisi” seçilen Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu’nu, Kerim Taner (Alara Tarım), Sedat Yalınkaya (Goldaş), Ersin Akarlılar (Mavi Giyim), Orhan Turan (ODE Yalıtım), Gülden-Yılmaz Yılmaz (Koton Mağazacılık), Can-Canan Çelebioğlu (Çelebi Holding), Dr. Şükrü Bozluolçay (Bozlu Holding), Feridun Tunçer- Levent Yılmaz (Bay Döner) izlemişti.

        Hepsi de Monako’da düzenlenen “EY World Entrepreneur Of The Year” yarışmasında Türkiye’yi temsil etmişti.

        Girişimcilik uzun soluklu bir yolculuk. Bu yılın başında Alara Tarım’ın yerini, 50 milyon dolara Tekfen Holding aldı. Fransız Bankası Societe Generale ile alacak davası sonuçlanan Goldaş, yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor.

        30 yıldır, 60’tan fazla ülkede ve 150 şehirde EOY Programı düzenleyen eski adıyla Ernst and Young’ın (EY) “Yılın Dünya Girişimci Ödülü” listesinde,Türkiye kökenli girişimcileri de gördük.

        Amerika’da “Chobani Yoghurt” firmasını kuran Erzincan doğumlu Hamdi Ulukaya, 2013’te, Türk göçmeni bir ailenin oğlu olan Kanada merkezli AllianceGrainTraders’ın (AGT) Başkanı Murad Al- Katib de 2017’de, EY’nin “Dünya Yılın Girişimcisi” ödülünü almıştı.

        Her ikisi de bu ödüle, yalnızca ekonomik başarılarından dolayı değil, mülteciler ve barışa yaptıkları katkı ile hak kazanmıştı.

        “EKONOMİYE GÜVEN ARTIYOR”

        EY Ülke Başkanı Metin Canoğulları ve 2018 yılı Jüri Başkanı Fiba Holding Yönetim Kurulu Bakanı Hüsnü Özyeğin, pek bir heyecanla “Dünya Yılın Girişimcisi” yarışmasına, Türkiye’den “finalist” çıkarmaya çalışıyor.

        Türkiye’ye bugüne kadar 8 milyar dolar yabancı sermaye getiren Özyeğin gibi seri girişimci bulmak kolay değil.

        Eğitim, finans, enerji, turizm alanlarında yatırımları olan Özyeğin, son olarak Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile Unilever’in eski Avrupa Başkanı, eski Mısır Sanayi Bakanı ve Katar Devlet Fonu yöneticisi Mohamed Rachid Mohamed’i de aralarına alarak Londra’da “Dome Group” yatırım bankacılığı yatırımı yapmıştı.

        Önümüzdeki 4 yılda bankaya 100’er milyon dolar sermaye getirmeyi taahhüt ettiklerini söylüyor.

        Yurtdışında rekabet gücünü artıran çok sayıda Türk girişimci, ekonominin en dinamik kesimini oluşturuyor.

        Özyeğin, an itibarıyla 3.73’e düşen dolar kurunu, Borsa’ya giren yabancı yatırımcıyla son bir haftada rekor üzerine rekor kırıldığını vurguluyor.

        TSK Afrin’de nefesleri kesiyor ama yatırımcının içi rahat!

        Bu yıl çok sayıda şirketin halka açılacağını belirten Canoğulları, kurumsallaşma çalışmalarına dikkat çekiyor. Nedeni basit: Finansman ihtiyaçları artıyor.

        “2017 yılında EY olarak yüzde 24 büyüdük. Son 5 yılda 700 olan çalışan sayımız bin 500’e çıktı. 2018 yılı ilk 6 ayında yüzde 37 büyümeyi hedefliyoruz. Şirketler 2017 yılında önemli kârlar sağladı. Şirketler büyüdükçe, raporlama bilinci gelişiyor; kredi yapılandırma ve vergilendirme konuları önem taşıyor. Müşteri sayımız 5 bini buldu” diyor.

        Petrol fiyatındaki yükselmeyle birlikte Türkiye’nin artan jeopolitik önemine de vurgu yapan Canoğulları, “İhracat pazarlarında, yazılımda güçlenen Türkiye’ye ilgi büyük” diye de ekliyor.

        “ADAY BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

        EOY yarışmasına Türkiye’de neden 3 yıl ara verdikleri sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: “Yarışma düzenlemek zaman ve maliyet yükü getiriyor. Aday bulmakta zorlanıyoruz. Kimisi kaybetme korkusuyla, kimisi de şeffaflıktan kaçındığı için yarışmaya başvurmuyor.”

        Vergi şampiyonları bile her yıl giderek artan sayıda isimlerini saklarken, raporlama ve ölçümlemeye açık olanları bulmak güç.

        2018 yılı Türkiye EOY jürisinde Özyeğin’in yanı sıra Emine S. Kamışlı (Esas Holding), Erol Bilecik (TÜSİAD), Faik Açıkalın (bankacı), Mehmet Büyükekşi (TİM), Suzan Sabancı Dinçer (Akbank), Zeki Konukoğlu (Sanko Holding) yer alıyor.

        2 Şubat’a kadar süren başvurulara şimdilik biri kadın olmak üzere 13 aday başvurmuş. Bunlardan 6’sı finalist olarak jüri önüne çıkacak. İçlerinden seçilen “yılın girişimcisi”, Haziran 2018’de Monako’da düzenlenen EOY gecesinde Türkiye’yi temsilen yarışacak.

        Bakalım Türkiye’nin yeni hikâyesi ne olacak?

        Diğer Yazılar