Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanına ilk protesto hiç de beklenmeyen bir yerden geldi: Dişişleri mensuplarından.. Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz günlerde emekli büyükelçileri davet ederek plaket vermek üzere harekete geçti. Bazı onurlu büyükelçiler Çankaya’da türbanla yanyana yer almamak için bu daveti reddettiklerini açıkladılar. Cumhurbaşkanının davetini geri çevirdiğini saklamaya gerek görmeyen emekli büyükelçi Tugay Uluçevik Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi’ye bir açıklama göndererek daveti neden kabul etmediğini anlattı. Bu mektup emekli bir diplomatın onur belgesidir. Mektubu yazının sonunda bulabilirsiniz. Şu anda görev başında olan diplomatlarımızın bu konudaki düşüncelerini merak ediyorum. Halen bir başkentte ülkemizi temsil etmekte olan bir büyükelçimize bu mektup hakkındaki düşüncelerini sordum. Şöyle dedi:

        “Dışişlerinin Cumhuriyet dönemi formasyonu Tugay Bey’in yaklaşımını doğal kılmaktadır. Diplomatlarımızın kendi ilke ve idealleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomatlarımıza verdiği görev bu yaklaşımı gerekli kılmaktadır. Eğer bunun dışında kalan Türk diplomatları varsa, onlar Türkiye’nin uygarlık çızgisini değerlendiremeyen ve görevlerini algılayamayan kişilerdir. Sayılarının çok az olduğunu tahmin ediyorum”

        İşte bu da daha emekli olmamış bir diplomatımız. Bir büyükelçi için bile Atatürk ilkelerini savunmak artık tehlikeli hale geldiğinden bu büyükelçimizin adını açıklamıyorum. AKP iktidara geldiğinden beri Dışişleri Bakanlığı’nın dış politika oluşturmada gittikçe etkisiz bırakıldığını, bazı diplomatlarımızın bu durumdan büyük üzüntü duyduklarını biliyoruz. Bu iki büyükelçimizden sonra çoğu sessiz kalmayı tercih eden diplomatlarımızın seslerini duymayı diliyoruz. Türkiye’nin kaderi değiştirilirken bu en elit kuruma bu kadar susmak yakışmıyor

        Diğer Yazılar