Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Türkiye'de antibiyotik kullanımı endişe veriyor, Aşırı Antibiyotik Kullanımı, Aşırı Antibiyotik Tüketimi

        Türkiye'deki antibiyotik kullanımının bir çok Avrupa ülkesini geride bırakarak, 2-3 kat daha fazla tüketildiği belirtildi. Uzmanlar, yersiz ve gereksiz kullanılan antibiyotiklerin insan sağlığı için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.

        Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nde 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü münasebetiyle basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oral Öncül, 2013'te Türkiye'de yazılan reçetelerdeki ilaçların yaklaşık yüzde 40'ı antibiyotikler oluşturduğunu söyledi. Antibiyotik kullanımının toplum arasında giderek bilinçsiz bir şekilde yaygınlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Öncül, Güneydoğu'da antibiyotik kullanımının oranının yüzde 55'lere dayandığına dikkat çekti. Öncül, antibiyotiklerin gereksiz ve yersiz kullanılmasının insan sağlığını tehdit eder duruma geldiği uyarısında bulundu.

        Türkiye'de antibiyotiklerin kolay elde edildiğini ifadee den Öncül, "Türkiye Cumhuriyeti olarak antibiyotikleri son derece yaygın ve gereksiz kullanıyoruz. Bu konuda Avrupa'da ne yazık ki başı çeken bir ülkeyiz. Sağlık Bakanlığı'nın 2013 reçete bilgilendirme sistem sonuçlarına göre Türkiye'de yazılan reçetelerdeki ilaçların yaklaşık yüzde 40'ı antibiyotikler oluşturmakta. Bu da yüksek bir oran. Özellikle Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır gibi illerimizde bu oran yüzde 55'lere kadar ulaştığını görüyoruz. Gereksiz antibiyotik kullanımı bakterilerde, antibiyotik direncini artıran bir faktör." dedi.

        Antibiyotik direncinin artması ile ilgili Prof. Dr. Öncül, "Peki antibiyotik direnci gelişirse ne olur? Eskiden çok daha kolay tedavi edebildiğimiz enfeksiyonu artık direnç sayesinde kolayca tedavi edemiyoruz. Elimizde oluşan direnci kıracak yeterince antibiyotik olmaması bu enfeksiyonları tedavide sıkıntılı bir duruma düşürüyor. Bazen öyle durumlar olabiliyor ki bütün antibiyotiklere direnç gösterebilen enfeksiyonla karşılaşabiliyor ve çaresiz kalabiliyoruz." diye konuştu.

        Aşırı antibiyotik kullanımına çare olarak Öncül, akılcı antibiyotik kullanımının yaygınlaştırılmasının ve vatandaşların bilgilendirilmesinin gerektiğini sözlerine ekledi.

        Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Willke ise tepkilerinin antibiyotiklere değil, antibiyotiklerin yanlış ve yersiz kullanımına olduğunu söyledi.

        Prof. Dr. Ayşe Willke, "Yerinde antibiyotik kullanmak hayat kurtarıcıdır. Bizim karşı olduğumuz gereksiz, uygunsuz ve aşırı antibiyotik kullanımına karşıyız. Bunun bir çok kötü sonucu var. Bugün klinikte, hastanelerde bizi zora sokan bakterilerdeki antibiyotik direncidir. Direnç nedeniyle kaybettiğimiz hastalar oluyor. Bu direncin oluşmasının en önemli sebebi gereksiz ve yaygın bir şekilde antibiyotik kullanmaktır. Biz antibiyotiğe değil, yayın ve gereksiz antibiyotiğe karşıyız." şeklinde konuştu.

        Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof.Dr. Önder Ergönül ise antibiyotiklerin aşırı kullanımından bünyenin enfeksiyonlara karşı önemli bir direnç oluşturduğunu dernek olarak amaçlarının halkı bu yönde bilgilendirmek olduğunu ifade etti.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ