Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Kulak çınlaması ciddi bir hastalığın habercisi olabilir, kulak çınlaması , kulak çınlaması şikayeti,Kulak çınlamasını hafife almayın!, İrfan Devranoğlu, , Prof. Dr. İrfan Devranoğlu , kulak çınlaması nasıl geçer

        Bazen dikkat dağınıklığına yol açarak, bazen uykuya dalmayı imkânsız hale getirerek günlük hayatı olumsuz etkileyen kulak çınlaması sorunu, artık geliştirilen yeni yöntemlerle kolayca tedavi ediliyor. Halk arasında kulak çınlaması olarak da adlandırılan “tinnitus” rahatsızlığı önemsiz görünse de zaman zaman çok ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Gün içinde zaman zaman görülen kulak çınlamasının önemli olmazken, 24 saat boyunca devam eden ve kronik hale gelen kulak çınlamasının sorun olabileceğini belirten İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Devranoğlu, erken tanı ve doğru tedavi ile önemli hastalıkların eşiğinden dönmenin mümkün olduğunu söylüyor. Kulak çınlaması şikayetinin görülme sıklığının yüksek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Devranoğlu; "Türkiye’de 15 milyon insan tinnitus hastası var. Dünya nüfusunun ise üçte biri kulak çınlaması şikayetiyle doktora müracaat ediyor, yaklaşık 2-2.5 milyar insanın kiminde az, kiminde dayanılmaz bir çınlama görülüyor" diyor. "Tinnitus"un gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılaması olarak tanımlandığını, bu sesin değişik tonlarda ve özelliklerde olabildiğini ifade eden Devranoğlu, hastaların bu sesleri kimi zaman bir çınlama sesi gibi duyarken, kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarif edebildiğini anlatarak, bunların hepsinin "tinnitus" olarak kabul edilmesi gerektiğini dile getiriyor.

        TİNNİTUS TERAPİSİYLE YÜZDE 75’LİK BAŞARI

        Yakın zamana kadar tam çare bulunamaz ve hastalara bununla yaşaması önerilirken, artık yeni tedavi metodu olan “Tinnitus Tedavi Sistemi” ile kulak çınlaması 2 ayda tedavi edilebiliyor. Çeşitli testlerle sorunun nereden kaynaklandığı belirlenip, tanının konulmasının ardından, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak yapılan "TİNNİTUS TEDAVİ SİSTEMİ" terapisiyle tedavi imkanı bulunabildiğini dile getiren Prof. Dr. Devranoğlu, dünyanın 45 fazla ülkesinde kullanılan bu yöntemle son bir yıl içinde, 2500 hastanın, 1700 kişisinde iyileşmeye ulaşıldığını belirtiyor. Sorunun çözümünde yüzde 75’lik başarı sağlandığını dile getiren Prof. Dr. Devranoğlu, bu yöntemle soruna zemin hazırlayan karmaşık süreçleri, vücudun doğal yolla kontrol altına alması sağlandığını ifade ediyor.

        Tedavi, çınlamanın şiddetine göre 12 seanslık lazer ve elektromanyetik dalgalardan oluşuyor ve yaklaşık 2.5 ay sürüyor. Tedavi ile hem hasar onarılıyor, hem de hücre yenilenmesi sağlanıyor. “Tinnitus Lazer Kalemi” ile “tinnitus” hastaları, her gün 20 dakika, 90 gün boyunca kendi kendilerine tedavi uygulayabiliyorlar. Tedavi ile birlikte hastalar için hazırlanmış özel diyete uyulması şart koşuluyor.

        ÇINLAMAYI AZALTMAK İÇİN BASİT TEDBİRLER ALINMASI YETERLİ

        Kulak çınlamasının 14-85 yaş arasındaki herkeste karşılaşılabildiğini belirten Prof. Dr. Devranoğlu, kadınlarda görülme sıklığının erkeklere oranla daha yüksek olduğunun altını çiziyor. Islak saçla dışarı çıkılmasının hava akımıyla birlikte kulakta bir kireç tabakasının oluşmasına yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Devranoğlu; "Menopoz dönemi de kadınlarda çınlama sorunu meydana getirebiliyor. Sakız çiğnemek, kasları çalıştırdığı ve çok iyi bir fizik tedavi yöntemi olduğu için herkese günde en az 1 saat sakız çiğnemesi öneriliyor" diyor. Kulak çınlamasını azaltmak içinse basit tedbirler yeterli: Yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan kaçınılması, kan basıncının sürekli kontrol ettirilmesi, tuzlu yiyeceklerden uzak durulması isteniyor. Ayrıca, sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, gazlı içecek ve sigara tüketiminden uzak durulması, günlük egzersizlerle kan akımının düzene sokulması, gün içinde yeterince dinlenilmesi ve çok yorulmaktan sakınılması tavsiye ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ