Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son Dakika: Yerli otomobilde şirket payları açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ'nin kuruluşu resmen tamamlandı ve başına Mehmet Gürcan Karakaş getirildi.

        ŞirketteAnadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding'in payları yüzde 19'ar, TOBB'un payı yüzde 5 oldu.

        Şirket ortakları Kamu Aydınlatma Platformu (KAP) bildirimlerini de yayımlamaya başladı. Turkcell, Anadolu Grubu ve Vestel, gönderdikleri açıklamada

        REKLAM

        "2 Kasım 2017 tarihli açıklamamıza ilişkin olarak, Şirketimizin tarafı olduğu Ortak Girişim Grubu kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde Türkiye'nin Otomobili Projesi'nde temel olarak elektrikli binek otomobil üretmek ve bunu destekleyici faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulması planlanan "Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş."ne %19 oranında pay ile kurucu ortak olarak iştirak edilmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda, 31.05.2018 tarihinde Pay Sahipleri Sözleşmesi ve Esas Sözleşme imzalanmıştır. Gerekli prosedürleri takiben şirket kuruluşu tamamlanacaktır." dedi.

        TASARIM VE MÜHENDİSLİK ADIMLARI ATILIYOR

        Yerli otomobil markasının oluşturulmasında büyük önem teşkil eden tasarım süreci başlatıldı. Tasarım sürecinde önemli yerli ve uluslararası isimlerin desteği alındı. Tasarımın, 2019 sonunda çıkarılacak prototip araçla halkın beğenisine sunulması hedefleniyor.

        Türkiye'nin Otomobili, geleceğin teknolojileri üzerine inşa edilerek, aracın teknik özellikleri çağın tüm gereksinimlerini karşılayacak.

        Yeni nesil araçların temelini oluşturacak olan platformun çalışmalarına başlandı ve platform özellikleri çağın önemli teknolojileri olan elektrikli, bağlantılı ve otonom sürüş özellikleri göz önünde bulundurularak belirlendi.

        Bundan sonraki süreçte, şirket için kilit diğer pozisyonlar doldurulacak, şirket içi yapılar oluşturulmaya başlanacak, mühendislik ve tasarım çalışmalarına hız verilecek.

         5 aylık sürede hızlı ve etkin bir çalışma ile hem 10 yıllık detaylı yol haritamızı ve iş planımızı belirledik, hem finansal fizibilitemizi tamamladık, hem de icranın liderliğini yapacak Genel Müdürümüzü aramıza kattık
        5 aylık sürede hızlı ve etkin bir çalışma ile hem 10 yıllık detaylı yol haritamızı ve iş planımızı belirledik, hem finansal fizibilitemizi tamamladık, hem de icranın liderliğini yapacak Genel Müdürümüzü aramıza kattık BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak

        BABAYİĞİTLERİN MESAJLARI

        TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "24 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 73'üncü TOBB Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanımızın bize verdiği görev neticesinde, Türkiye'nin bu hayalini hayata geçirebilmek ve beş babayiğidimizi bir araya getirmek için bugüne kadar yoğun bir mesai yürüttük. İlk adımı finansal ve teknik fizibiliteyi hazırlamak üzere 2 Kasım 2017 tarihinde İşbirliği Protokolü'nü imzalayarak attığımız bu yolculukta bugün şirket kuruluşu aşamasına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

        Hisarcıklıoğlu sözlerine şu ifadelerle devam etti:

        Projede şu ana kadar üzerimize düşen görevi yerine getirmekle birlikte, bugünden sonra da 1,5 milyon üyemizi temsilen şirket hissedarı olarak projenin başarısı için azimle çalışmaya devam edeceğiz. İlk günden bu yana desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza ve bizimle üreten Türkiye vizyonunu paylaştıkları için tüm ortaklarımıza teşekkür ederim.

        Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Türkiye'nin en önemli sınai gruplarından biri olarak, yerli üretimi her zaman stratejik önceliklerimiz arasında tutuyoruz. Bu değerli projenin sadece üretim açısından değil, aynı zamanda oluşacak ekosistem ile ekonomi, teknoloji ve istihdam açısından da ülkemize önemli kazanımlar getireceğine inanıyoruz. Türkiye'nin otomobili projesinin sürdürülebilir sonuçlar üreterek, ülkemizin ve ekonomimizin gücüne güç katmasını diliyorum" dedi.

        BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak da "2017 sonunda Milli Otomobil Ortak Girişim Grubu olarak yola çıktığımız günden buyana geçen 5 aylık sürede hızlı ve etkin bir çalışma ile hem 10 yıllık detaylı yol haritamızı ve iş planımızı belirledik, hem finansal fizibilitemizi tamamladık, hem de icranın liderliğini yapacak Genel Müdürümüzü aramıza kattık. Tamamlanan bu başarılı ve uyumlu çalışma dönemi için, Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Bilim ve Sanayi Bakanımıza; TOBB'a ve ortaklarımıza şükranlarımı sunuyorum. Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Yerli ve Milli Sanayii anlayışını misyon edinmiş BMC markamız, 54 yıllık otomotiv deneyimi ve bugün 2 bin 300 çalışanı ile ülkemizin ve projemizin hizmetinde olacaktır" dedi.

        Kök Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç ise "Yıllar içinde pek çok zorlukları aşan Türk otomotiv sanayi ve yan sanayii gerek üretim gücü gerekse toplam ihracatıyla, örnek gösterilen çok yüksek bir noktaya geldi. Böylesi güçlü bir konuma erişmişken Türkiye'mizin, kendi markasını, yabancı bir ortağa ihtiyaç duymadan, kendi imkânlarıyla da yapabilecek seviyede olduğunu ısrarla söyledim. Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu'nun sürekliliğine olan inancımızı bu imza ile taçlandırıyoruz. Türkiye'nin kendi markasıyla da küresel arenada yer alabilmesini gönülden diliyor ve bunun için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi bizzat vurgulamak istiyorum" dedi.

        Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, "Turkcell olarak, Türkiye'yi teknolojide tüketen değil, üreten ülke konumuna taşıyacak işler yapmak en büyük hedefimizdir. Bu kararlılıkla ve çeyrek asırlık teknoloji birikimimizle Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yola çıkan Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubunda yerimizi aldık. Dünyanın ilk dijital operatörü olarak otomotiv, sağlık, eğitim, finans gibi farklı alanlarda da katma değerler üretmeye devam ediyoruz. Bugün, bu tarihi projede ‘dönüm noktası' denebilecek bir adım atarak üretimi gerçekleştirecek şirketin kuruluşunu ve şirketin üst yöneticisini kamuoyuna duyuruyoruz. Ülkemiz için hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyor, Gürcan Karakaş'a da bu önemli görevinde başarılar diliyorum. Yerli otomobil fikrinin sahibi ve lideri Cumhurbaşkanımıza, projenin çalışmalarında hep yanımızda olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, Türkiye'nin otomobilinin üretilmesi için birlikte yola çıkan Ortak Girişim Grubu'ndaki yol arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Projeye göstermiş oldukları yakın ilgi dolayısıyla medyamızın değerli mensuplarına ve desteğini daima yanımızda hissettiğimiz milletimize de teşekkür ediyorum" dedi.

        Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu şöyle konuştu: "Zorlu Grubu olarak; yerli sanayiye ve geleceğin akıllı teknolojilerine yatırım yaparak büyümeyi hedeflerken; bu projenin parçası olduğumuz için büyük memnuniyet ve gurur duyuyoruz. Zorlu Holding'in teknolojide ve sanayideki bilgi birikimi, insan kaynağı ve gücü her zaman bu projenin hizmetinde olacaktır. İnanıyorum ki; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve TOBB'un destek ve koordinasyonunda, bugüne kadar yurt dışında benzer alanlarda çalışmış, bilgi ve deneyim kazanmış Gürcan Karakaş gibi değerli bir ismin de projeye katılımıyla birlikte, Türkiye'nin otomobili projesi hızlı ve en verimli şekilde hayata geçecek ve dünyada da örnek gösterilecek".

        EMİN OLUN TÜRKİYE BİR OTOMOBİLDEN ÇOK DAHA FAZLASINI YAPACAK

        Türkiye'ninOtomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ CEO´su göreine getirilen Mehmet Gürcan Karakaş, yaptığı ilk açıklamada şöyle dedi:

        "Teknolojideki gelişim klasik otomobili bir mobilite ekosistemine dönüştürecek. Projemizdeki yüksek motivasyon ve kararlılığı, ülkedeki büyük potansiyelin kullanımıyla birleştirdiğimizde küresel pazarda söz sahibi olunacağına kesin gözüyle bakıyorum. Türkiye'de doğdum, büyüdüm, bu ülkede okudum.

        "İş hayatına Türkiye'de adım attım. Bu projeyle küresel pazarlarda edindiğim bilgi birikimimi ve tecrübemi ülkeme aktarabilme fırsatım olduğu için çok mutluyum. Emin olun Türkiye, küresel ortamda rekabet edebilen bir marka ve otomobilden daha fazlasını yapacak."

        YERLİ OTOMOBİL CEO'SU MEHMET GÜRCAN KARAKAŞ KİMDİR?

        Gürcan Karakaş 1965 Antalya Akseki doğumlu. 1988 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Karakaş, aynı yıl Aselsan’da çalışmaya başladı. 1990 yılında Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş’de görev alan Karakaş, 1991-1992 yılları arasında Almanya Feuerbach’ta dizel püskürtme sistemleri ürün geliştirme mühendisi olarak çalıştı.

        1995 yılında Bursa’da teknik aplikasyon projelerinden sorumlu kısım müdürü oldu ve 1996-1997 yılları arasında Almanya Bühlertal’da enerji ve karoseri sistemleri üzerine Japon ve İskandinav müşterilerden sorumlu proje müdürü olarak görev aldı. Gürcan Karakaş, 2004 yılında Bosch Türkiye’ye Genel Müdür olarak atandı. 2007 yılında Bosch’un Almanya’daki merkezine geçen Karakaş, o tarihten bu yana grubun yenileme pazarlarından sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ