Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Uşak'tan dünya'ya örnek organ bağışı

        Uşak'ta yük trenin altına atlayarak intihar girişiminde bulunan, ağır yaralı olarak kaldırıldığı Uşak Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın, yakınları organlarını bağışladı. Dünya çapında örnek bağış olarak adlandırılan operasyonda Kaya'nın yüz, sağ bacak, kolları ve korneaları alındı. Kaya'nın ameliyat esnasında kalbinin durması üzerine iç organlarını zarar gördüğü bu nedenle kalp, böbrek, karaciğer gibi organlarının alınamadığı bildirildi.

        Uzun bir süredir bunalımda olduğu belirtilen tekstil işçisi ; Ahmet Kaya, iddiaya göre, geçen hafta kendisini bir yük trenin altına attı. Ağır yaralanan Ahmet Kaya, Uşak Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedaviye alındı. Dün öğle saatlerinde Kaya'nın beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine Uşak İli Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Uysal, Kaya'nın yakınları ile görüşerek organ nakli konusunda ikna etti. Ahmet Kaya'nın yakınlarının organ bağışını onaylamasının ardından harekete geçen Dr. Zafer Uysal, yaptığı incelemelerin ardından İzmir Ege Üniversitesi ve Antalya Akdeniz Üniversitesi ile irtibata geçti. Akşam saatlerinde Uşak'a gelen uzman ekipler Devlet Hastanesi ameliyathanesinin hazırlanması ile çalışmalar başladı. İzmir Ege Üniversitesi'nden gelen ekibin bağışlanan iç organları karaciğer, pankreas, kalp ve böbrekleri alma girişimi, Ahmet Kaya'nın operasyon sırasında kalbinin durması üzerine talihsiz bir şekilde noktalandı. Uşak Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Fazıl Minareci'nin yaptığı operasyonla Ahmet Kaya'nın korneaları alındı. Kornealar İzmir Ege Üniversitesi'ne eskort eşliğinde, karayoluyla, yola çıkartıldı. Dr. Minareci, "Benim görevim sadece korneaları almaktı. Başarılı bir şekilde aldım ve ekibi gönderdim" dedi.

        YÜZ, KOLLAR VE SAĞ BACAK OPERASYONU 4 SAAT SÜRDÜ

        Ahmet Kaya'dan korneaların alınmasının ardından, dünyada örnek bağış olarak adlandırılan operasyona başlayan Doç. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ekibi ameliyata girdi. Ekibin 4 saat süren çalışması sonucu Kaya'nın yüz nakli için yüzü, kol ve bacak nakli içinde kolları ve sağ bacağı alındı. Hastanenin ameliyathane kısmındaki yangın merdiveninden çıkarılan organlar, ambulansla Uşak Havaalanı'na buradan da hazır bekletilen uçakla, Antalya Akdeniz Üniversitesi'ne götürüldü.

        3 KİŞİ HAYAT BULACAK

        Uşak İli Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Uysal, Ahmet Kaya'nın organları ile 3 kişinin hayat bulacağını söyledi. Uysal yaptığı açıklamada, "Kaya'nın yakınlarına cani gönülden teşekkür ediyorum. Organ bağışlarında iç organlar ve kornea alışılmış bir durum ancak, yüz nakli için yüz, iki kol ve bir bacağın bağışlanması Türkiye'de ve dünyada bir ilk. İzmir'deki uygun görülecek hastaya kornealar, yüz nakli çocukluğunda kaynar su ile yüzü yanan bir hastaya ve iki kol ve sağ bacakta elektrik çarpması sonucu organlarını kaybeden diğer bir hastaya nakledilecek" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ