Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 6 depremzedenin kahramanı: Ocak
        1

        Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin hemen ardından Antalya Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekibi ile bölgeye hareket eden golden retriever cinsi Ocak, 12 Şubat ve Azerbaycan caddelerinde görev yaptı.

        2

        AA'nın haberine göre eğitmeni ile zorlu görevlerini başarıyla tamamlayan Ocak, enkazdaki vatandaşların yerlerinin tespit edilmesinde önemli rol oynadı.

        3

        Uzman Çavuş Muhammed Turan ile 20 dakika enkazda görev yapıp, 40 dakika dinlenen Ocak, görev yaptığı 16 gün süreyle tespit edilmesi zor noktada olan 6 depremzedeyi, hassas burnu ile buldu.

        4

        Tepki verdiği noktada ekiplerin çalışmasıyla kurtarılan 6 depremzedenin kahramanı olan Ocak, Antalya'ya dönerek eğitmeni Turan ile günlük antrenman ve eğitimlerine yeniden başladı.

        5

        Eğitimlerde, Döşemealtı ilçesinde oluşturulan enkazda düzenli olarak arama kurtarma çalışması yapan, pentatlon alanında da kondisyon ağırlıklı çalıştırılan Ocak, eğitimlerde de enkaza saklanan insanların yerini başarıyla buldu.

        6

        Eğitmen Turan, Ocak'ın Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığında 52 hafta süren zorlu bir eğitimin ardından arama kurtarma köpeği olarak görev yapmaya başladığını söyledi.

        7

        Ocak ile 5 yıldır çalıştıklarını anlatan Turan, "Arama kurtarma faaliyetlerinde, insanların sağ olarak kurtarılması için her dakikanın, her saniyenin önemi büyüktür.

        8

        Köpeklerin koku alma ve içgüdü duyularının kullanılması sayesinde insanların yerini bulmamız daha hızlı ve kolay hale geldi. Bu özellikleri dolayısıyla sahada görevli kolluk kuvvetlerine fayda sağlamaktadır" dedi.

        9

        Turan, arama kurtarma köpeğiyle çok fazla zaman geçirdikleri için aralarındaki dostluk bağının daha da ilerlediğini, önemli bir sevgi bağı oluştuğunu kaydetti.