Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA: Almanya'da resmi olmayan seçim sonuçları belli oldu! Koalisyon arayışları başladı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Almanya'da yaklaşık 60,4 milyon seçmenin bulunduğu ve Başbakan Angela Merkel'in aday olmadığı genel seçimlerin geçici resmi sonuçları açıklandı.

        Almanya'da yapılan genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 25,7'sini alarak birinci oldu.

        Federal Seçim Kurulu, 20. Dönem Federal Meclisin oluşması için yapılan genel seçimlerin geçici resmi sonuçlarını açıkladı.

        Maliye Bakanı Olaf Scholz'u başbakan adayı gösteren SPD genel seçimlerde oyların yüzde 25,7'sini aldı.

        SPD 2002'DEN SONRA İLK KEZ SANDIKTAN BİRİNCİ ÇIKTI

        2017 seçimlerine göre oyunu 5,2 puan artıran SPD, 2002'den sonra ilk kez sandıktan birinci parti çıktı.

        Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet'i başbakan adayı gösteren Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise yüzde 24,1'lik oy oranıyla ikinci sırada yer aldı.

        CDU ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden (CSU) oluşan CDU/CSU'nun oy oranı 2017'deki seçimlere göre 8,9 puan azaldı.

        CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış oldu.

        Yeşiller Partisi oy oranını 4 yıl önceki seçimlere göre 5,8 puan arttırarak 14,8 ile üçüncü olurken oy oranını 0,7 puan yükselten Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11,5 ile dördüncü sırada yer aldı.

        YEŞİLLER ŞİMDİYE KADARKİ EN YÜKSEK OY ORANINI YAKALADI

        Yeşiller Partisi, şimdiye kadarki genel seçimlerde en yüksek oy oranını yakaladı.

        Göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise 2017'ye göre oy oranında 2,3 puan düşüş yaşayarak 10,3 ile beşinci parti oldu.

        Sol Parti de bir önceki seçimlere göre 4,3 puan oy kaybederek 4,9 ile altıncı parti çıktı.

        Yüzde 5'lik seçim barajını geçememesine rağmen en az 3 bölgeden milletvekili çıkaran Sol Parti Alman Seçim Yasası'na göre elde ettiği oy oranında milletvekili kazandı ve gelecek yasama döneminde mecliste grup olarak temsil edilecek.

        Geçici resmi sonuçlara göre meclisteki milletvekili dağılımı şu şekilde oldu:

        SPD 206, CDU/CSU 196, Yeşiller 118, FDP 92, AfD 83, Sol Parti 39.

        Ayrıca Danimarkalı azınlığın kurduğu ve özel düzenlemeyle seçim barajından muaf tutulan Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) de 1 milletvekili ile mecliste yer alacak.

        ARMIN LASCHET'TEN KOALİSYON AÇIKLAMASI

        Hıristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) Başbakan Sdayı Armin Laschet yaptığı açıklamada, alınan sonuçtan memnun olmadığını, yarışın başa baş geçtiğini, uzun bir gecenin olduğunu belirtti. Laschet, Birlik tarafından yönetilen bir hükümet istediğini belirterek, “Birliğe verilen bir oy, solcu bir federal hükümete karşı bir oydur. Bu nedenle, Birliğin önderliğinde bir federal hükümet kurmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

        Laschet, FDP ve Yeşiller ile bir ittifaka işaret etti. Seçim sonucu büyük bir zorluk teşkil ettiğini aktararak, "Bu yüzden tüm demokratların şimdi büyük çaba sarf etmesi gerekiyor. Almanya'yı bir arada tutmalıyız” dedi.

        SDP SONUÇLARDAN MEMNUN

        Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Olaf Scholz, seçim sonuçlarından memnun olduğunu, halkın değişim istediğini ve oylarıyla bu değişimi gerçekleştirdiklerini belirterek, seçimin "büyük bir başarı" olduğunu aktardı. Scholz, birçok Alman'ın "değişimi görmek" istedikleri için SPD'ye oy verdiğini belirterek, seçmenlere SPD'yi destekledikleri için teşekkür etti.

        "KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNİ YILBAŞINA KADAR TAMAMLAMALIYIZ"

        Scholz, “Almanya’da iyi, olumlu bir hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini” aktardı. Koalisyon görüşmelerini yılbaşına kadar tamamlamak istediklerini belirten Scholz, "Bu ancak birbirimizle yapıcı şekilde konuşmakla olur" dedi.

        LİBERALLER KOALİSYONA HAZIR

        FDP Başkanı Christian Lindner, partisinin tarihinin en iyi seçim sonuçlarından birini elde ettiği söyleyerek, Liberal Parti'nin büyümeyle birlikte sorumluluğunun arttığını kaydetti. Alman halkının merkezden bir hükümet kurulmasını ve Almanya'ya idare etmesini istediğini aktaran Lindner, CDU/CSU, Yeşiller ve Liberallerin kuracağı hükümete sıcak baktığını ifade ederek, koalisyona hazır olduğu ifade etti.

        BAERBOCK, SORUMLULUĞU ÜSTLENDİ

        Yeşiller Başbakan Adayı Annalena Baerbock ise, partinin seçim hedefine ulaşamadığını ve kendi hataları yüzünden başaramadıklarını itiraf etti. Baerbock, partinin geleceği için önemli bir mesafe kat ettiklerini ifade ederek, Yeşillerin tarihinin en iyi seçim sonucunu aldığını açıkladı.

         Almanya sandık başında
        Almanya sandık başında Haberi Görüntüle

        İŞ DÜNYASINDAN ÇAĞRI: HIZLICA HÜKÜMET KURULSUN

        Almanya'da iş dünyası, genel seçimden sonra hızlıca hükümet kurulması çağrısı yaptı.

        Almanya Dış Ticaret Birliği (BGA), Alman Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (BVMW) ve Aile İşletmeleri Birliği, ülkede bugün yapılan genel seçim sonuçlarının Alman ekonomisine etkisini değerlendirdi.

        REKLAM

        BGA Başkanı Anton Börner, yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının "ülkede sol ittifaka karşı açık bir işaret" olduğunu belirtti.

        Börner, "Şimdi seçilmişlerin bir uzlaşı bularak, gecikmiş kararların üstesinden kararlılıkla gelen bir ittifak kurmaları gerekiyor." ifadesini kullandı.

        Almanya'da kurumsal vergi reformuna, bürokrasinin azaltılmasına ve daha fazla dijitalleşmeye ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Börner, "Serbest piyasaya, küresel serbest ticarete ve AB’nin güçlendirilmesine kararlı şekilde bağlı bir federal hükümete ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

        BVMW Genel Sekreteri Markus Jerger de "zor bir seçim sonucunun" ardından odağın, reforma yoğunlaşan bir hükümet kurmak olması gerektiğini bildirdi.

        Her şeyden önce şirketlerin gelecekleriyle ilgili "güvenli bir planlamaya" ihtiyacı olduğunu belirten Jerger, "Bir ekonomi merkezi olarak Almanya, aylarca süren bir hükümet kurmayı göze alamaz." ifadesini kullandı.

        Aile İşletmeleri Birliği Başkanı Reinhold von Eben-Worlee ise Alman federal hükümeti kuracak partilerden ekonomide "doğru bir yönü" belirlemesini istedi.

        REKLAM

        Alman şirketlerinin ekonomide doğru planla istihdam oluşturacaklarını ve vergi ödeyeceklerini belirten Eben-Worlee, "İklimi koruma ve dijitalleştirme gibi konularda da ancak Alman şirketleri yeniden uluslararası rekabette daha rekabetçi hale gelirse başarılı olunur." değerlendirmesinde bulundu.

        Ülkede olası vergi artışlarının şirketlerin yatırımlarını, istihdamlarını olumsuz etkileyeceğini ifade eden Eben-Worlee, kurulacak hükümetten vergi artışlarından kaçınmasını istedi.

        Almanya'da 2017'de yapılan genel seçimden sonra koalisyon görüşmeleri yaklaşık 6 ay sürmüştü.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ