Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Kurum: İBB'nin protokolden çekilme yetkisi yok - İş-Yaşam Haberleri

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Tanıtım Toplantısı"na katıldı. Bakan Kurum, burada yaptığı konuşmada, "Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı'nda 26 ana, 14 alt olmak üzere toplam 40 eylemi belirledik." ifadelerini kullandı.

        Eylem planına ilişkin Kurum, şöyle konuştu, "Ülkemizin şehircilik tarihi açısından son derece önemli bir kilometre taşı olacaktır."

        "YAŞANABİLİR ŞEHİR ENDEKSİ" OLUŞTURULACAK

        Şehirlerin olgunluk seviyesinin tüm bileşenleriyle tespit edileceğini belirten Kurum, il il 'Yaşanabilir Şehir Endeksi' oluşturulacağını söyledi. Bakan Kurum, şöyle devam etti: "Kanal İstanbul Projesi'yle İstanbul'a trafik, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nefes aldıracak iki örnek akıllı şehri de yapacağız" dedi.

        'ORTAK BİR ÇALIŞMA'

        Bakan Kurum planı açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kanal İstanbul projesiyle ilgili konuşan Bakan Kurum "10 gün içerisinde ÇED raporuna gelecek eleştiriler neticesinde ÇED sürecini tamamlayacağız. Rapor hazırlanırken STK'larla, üniversitelerle görüşülerek hazırlanmıştır. Sadece bakanlığımız bünyesinde bu süreç yürütülmemiştir. Ortak bir çalışma yürütülmüştür. En büyük paydaş da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle yürütülmüştür. Ortak protokolden çekildiğini ifade etmişlerdir, tek taraflı çekilme yetkisi yoktur. Meclis kararıyla çekilinir. Meclis'in karar almadığı bir protokolden vazgeçemezsiniz. Maddi ve hukuki sorumlulukları almış olursunuz" dedi.

        REKLAM

        'BOĞAZ'I KURTARMA PROJESİ'

        Bakan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanal İstanbul'u boğazımızı kurtarma projesi olarak görüyoruz. 500 bin kişiyi aşmayacak, 4 katı geçmeyecek, akıllı şehir uygulamalarının yapıldığı bir şehir olarak gerçekleştireceğiz. İmar planlarını da hazırlıyoruz. Son 18 yılda İstanbulumuz ve ülkemiz için yaptığımız yatırımlara yeni bir proje ekliyoruz."

        'ARSA RANTINA MÜSAADE ETMEDİK'

        "Biz Kanal İstanbul güzergahı üzerinde arsa rantına hiçbir şekilde müsaade etmedik. Ne arsa topladık, ne arsa toplanmasına müsaade ettik. Toplu olarak vatandaşı, şirketin arsa toplaması söz konusu değildir. Bu plan İstanbul Büyükşehir Meclisi'nden geçecektir. 6 milyon İstanbulluya hizmet ediyoruz, haklarını savunacağız demekle belediye başkanlığı olmuyor. Hizmet etmekle, taş üzerine taş koymakla oluyor. Biz de 82 milyon vatandaşımız için proje ürettik, üretmeye devam edeceğiz."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ