Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Cudi Dağı'nın eteklerinde bahçeler yeniden yeşerdi
        1

        Cudi Dağı eteklerindeki Toptepe köyüne bağlı Çukurhan mezrasını terör olayları nedeniyle 1991'de terk edip, Cizre'ye göç eden Veysi Üstün, babasından kalan topraklara 2003'te dönmeye karar verdi.

        2

        DHA'nın haberine göre dedesinin, babasının diktiği ağaçların yandığını gören Üstün, araziyi eski haline getirmek için kolları sıvadı.

        3

        Üstün, kendisine ait 10 dönümlük araziye meyve ağaçları dikmeye başladı.

        4

        Üstün, aradan geçen 18 yılda arazisine incir, nar, üzüm, hurma gibi meyvelerin yanı sıra sebzeler de yetiştirdi.

        5

        Üstün'ün çabasını gören diğer köylüler de geri dönerek bağ ve bahçelerinde çalışmaya başladı.

        6

        'YILDA 100 TONDAN FAZLA NAR ÇIKIYOR'

        Babasından sonra köylerinin hep yakılıp yıkıldığını ifade eden Üstün, "Cizre'ye göç ettik. Sonra Cizre'den Şırnak'a geçtik. 2003'te köyümüze geldik.

        7

        Bahçemizi yepyeni yaptık. Her türlü sebzemiz, meyvemiz var. İncir, erik, nar, şeftali ve birçok meyve. Bir kısmını satıyoruz, bir kısmını akrabalarımıza, komşularımıza veriyoruz.

        8

        Çok fazla olduğu için alıcı varsa satıyoruz. Yılda 100 tondan fazla nar çıkıyor. İncir 20 tondan fazla çıkıyor. Üzüm bol. Sadece su sıkıntımız var. Cudi Dağı´nın eteğindeyiz.

        9

        Cudi'nin suyu ile bahçelerimizi suluyoruz. Cudi'nin suyu bereketlidir. 50'den fazla aile şu anda bahçelerle uğraşıyor. Geldiğimiz zaman burası çöldü. Dedelerimizin, babalarımızın diktiği 1- 2 fidan kalmıştı.