Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dünya Kadınlar Günü ve kadın hareketlerinde kullanılan mor, beyaz ve yeşil renkler neyi temsil ediyor?
        1

        Her sene tüm dünyada 8 Mart günü kutlanan Dünya Kadınlar Günü'nde ve çoğu kadın hareketlerinde öne çıkan bazı renkler bulunuyor; mor, yeşil ve beyaz.

        Elbette, bu renklerin bir anlamı da var. International Women's Day'e göre;

        Mor; adalet, haysiyet ve davaya sadık olmayı,

        Yeşil; umudu,

        Beyaz; saflığı temsil ediyor.

        2

        Renkler, bir zamanlar İngiltere'de kurulan Kadınların Sosyal ve Politik Birliği'nden (WSPU) geliyor. Örgüt, 10 Ekim 1903 yılında Manchester'da kuruldu ve kadın hareketlerinde öncü haline geldi.

        3

        Kadın hakları için savaşan örgüt, 1905 yılında kadınların oy verme hakkını neredeyse meclise bir yasa tasarısı olarak taşıyordu ancak tasarı son dakika meclise girmeden iptal edildi.

        Lakin yine de örgütün medyada başlattığı hareket yankı buldu. Bunun üzerine giderek üyesi sayısı artan örgüt; dergi çıkarmaya, açlık grevleri yapmaya başladı.

        4

        Bunun üzerine, kadınların oy verme hakkı 1910 yılında kanun tasarısı olarak meclise sunuldu ancak yeterli oy alınamadığı için reddedildi. Büyük bir hayal kırıklığı sonrası ülkede birçok olay çıktı.

        1917 yılında dağılan örgütün renkleri bugün bile kadın hareketleri açısından büyük bir önem taşıyor. Hatta Google'ın Dünya Kadınlar Günü doodle bile mor renginde!

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ