Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Brüksel havalimanında patlama: 14 ölü, 81 yaralı

        Belçika'ının başkenti Brüksel'deki Zaventem Havalimanı'nda iki patlamameydana geldi.

        Belçika televizyonu VRT havalimanındaki patlamanın intihar saldırısı olduğunu bildirdi. RTBF televizyonu da savcılığın intihar saldrısını doğruladığını duyurdu.

        Reuters'ın Belçika devlet televizyonu VRT'ye dayandırdığı bilgilere göre, havalimanında 14, metro saldırısında 20 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı 190.

        Slovenya Dışişleri'nden yapılan açıklamaya göre, yararlılar arasında Slovenyalı bir diplomat da bulunuyor.

        Belçika Başbakanı Charles Michel patlama sonrasında yaptığı açıklamada, "Bu ulusumuz için kara bir gün. Sakin olmalıyız ve birlik içinde kalmalıyız" dedi. Başbakan saldırıların paris olayları ile ilgili bağlantısı konusunda net bir bilgi olmadığını kaydetti.

        Vatandaşların her zamankinden daha sakin olmaları gerektiğini söyleyen Belçika Başbakanı dayanışma çağrısı yaptı:

        "Zor zamanlardan geçiyoruz, ancak bu zorlukları birlik olarak atlatmalıyız"

        Alman İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada saldırıların AB kurumlarının yakınlarını hedef aldığına dikkat çekerek, "Bu, sadece Belçika'ya değil, Avrupa'nın özgürlük hareketine yapılmış bir saldırıdır." dedi.

        Fransa Başbakanı da saldırılar ile sert açıklamalarda bulundu, "Savaştayız, son birkaç aydır Avrupa'da savaşa benzer olaylar yaşanıyor." dedi.

        Belçika Kriz Merkezi havalimanında iki patlama meydana geldiğini teyit etti ve vatandaşlardan evlerinde kalmalarını istedi.

        Brüksel'deki merkez tren istasyonunda trafik durduruldu. Avrupa başkentleri arasında sefer düzenleyen hızlı tren şirketi Eurostar, Brüksel'e giden ve şehirden gelen trenlerin seferlerinin durdurulduğunu kaydetti.

        Brüksel'de toplu taşıma durdurulmuştu.Brüksel'deki iki önemli tren istasyonu yerel saat ile 16.00'da açılacak ancak merkez istasyon kapalı kalmaya devam edecek.Reuters haberine göre, kuzey ve güney tren istasyonları yoğun güvenlik önlemleri altında atrafiğer açılacak.İstasyonlara 500 askerin yerleştirileceği bildirildi.

        Patlamaların ardından Belçika Hükümeti Brüksel'e 225 ek askeri birlik gönderme kararı aldı.

        Patlamalardan birinin apronda diğerinin terminal binasının içinde olduğu ifade ediliyor.

        DHA Brüksel muhabiri Ender Duruel'in aktardığı bilgiye göre de, patlama havaalanının A giriş kapısının hemen yanında meydana geldi.

        İngiltere Başbakanı David Cameron, Brüksel'deki patlamaların ardından kriz komitesini toplayacağını açıkladı.

        Hollanda ordusu da havalimanı ve sınırlarda güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı.

        Paris'te havalimanlarında güvenliğin artırıldığı duyuruldu. Daha sonra Londra, Prag, Amsterdam ve Bükreş havalimanlarında da güvenlik önlemleri artırıldı.

        Belga Haber Ajansı'nın verdiği bilgiye göre Belçika hükümeti, ülkede alarm seviyesini patlamanın ardından en üst seviyeye çıkardı.

        Patlamaların havalimanı gidiş terminalinde, American Airlines masası yakınlarında meydana geldiği belirtiliyor.

        Brüksel Havaalanı resmi twitter hesabından sürekli olarak tweetler paylaşıyor. Paylaşılan ilk tweette havalimanına gelmeyin uyarısı yapıldı. Son paylaştığıtweet ise havaalanının patlamanın olduğu alan dışında bulunan yolcularaydı. Havaalanı'nın mesajında diğer bölümlerdeki yolculara "soğukkanlılığınızı koruyun ve bizden haber bekleyin" uyarısı yapıldı.

        Bir hükümet kaynağı VRT televizyonuna bir terör saldırısı olduğu konusunda açıklama yaparken Havalimanı sözcüsü Anke Frensen de birçok yaralı olduğu bilgisi verdi. Frensen, "Acil durum ekiplerine haber verdik ve yaralılara ilk yardım sağlıyoruz." dedi.

        Yerel haber ajansları, patlama öncesinde silah sesleri duyulduğunu bildirdi.

        Brüksel polisinin Sputnik'e verdiği bilgiye göre, Havalimanı'nın ana salonu hedef alındı.

        Havalimanı boşaltılıyor, havalimanına giden metro seferleri durduruldu.

        Belçika medyasına göre Havalimanı'nda başka patlayıcılar da bulundu.

        Brüksel havalimanına inişler durdurulmuş durumda, uçaklar Antwerp'e yönlendiriliyor. THY'nin Brüksel seferini yapan uçağı da Liege'e yönlendirildi.Brüksel Havalimanı'nda patlama meydana gelmesi sonrası iniş ve kalkışlar iptal edilirken Türk Hava Yolları'nın daTK1942 sefer sayılı saat 08.05'de Brüksel-İstanbul seferini yapacak Airbus 321 tipi uçağı da havalanamadı.

        Brüksel Havalimanı'ndaki patlama, Paris'te 13 Kasım'daki saldırılarda 130 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın baş şüphelisi Salah Abdeslam'ın yakalanmasından dört gün sonra yaşandı.

        Harita
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ