Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa 'Avrupa terörü ihraç ediyor'

        GAZETE HABERTÜRK

        Türk iye’nin uyarılarına rağmen Belçika’nın Brüksel saldırılarını gerçekleştiren bir teröristi serbest bıraktığının ortaya çıkması, Avrupa’da tepki yaratmayı sürdürüyor.

        Avrupa ülkelerinin terörle mücadelede koordinasyon ve motivasyon eksikliğine ilişkin bir eleştiri de İngiltere’nin Guardian Gazetesi’nden geldi. Gazete, “Avrupa, Suriye’ye terör ihraç etmek istiyor” başlıklı yazısında üst düzey Türk güvenlik yetkilisinin Brüksel terör saldırıları öncesi gazeteye yaptığı açıklamaya geniş yer verdi.

        Guardian’a bazı belgeleri gösteren yetkili şöyle konuştu: “Interpol’ün izleme listesindeki kayıtlı isimler, düzenlenen pasaportlarla Avrupa havaalanlarından içi silah ve mühimmat dolu bavullarla Türkiye’ye yollandı. Bu kişiler Türkiye’den sınır dışı edildikten sonra yabancı terör bağlantıları olduğu yönündeki uyarılara rağmen serbest bırakıldı. Bu kişilerin, söz konusu ülke topraklarında görmek istenmediğinden kuşkulanıyoruz.”

        ‘Temb el ve isteksizler’ Türkiye’nin Mart 2015’ten sonra sınırlarındaki kontrollerini en üst seviyeye çıkardığını ve binlerce terör şüphelisini sınırdışı ettiğini aktaran Türk yetkili, bu kişilerin Avrupa’da takip altına alınmamasını eleştirdi.

        Türk yetkili “Sanıyorum çok tembel ve çok hazırsızlıklardı. Sorun kronik hale gelinceye kadar bu kişileri izlemeyi ertelemeyi tercih ettiler” dedi. Guardian, Ankara’nın Fransız makamlarını 13 Kasım’da Bataclan Konser Salonu’nda intihar saldırısını gerçekleştiren Omar Ismail Mostefai konusunda 2014 ve 2015 yıllarında da 2 kez uyardığını aktardı. Haberde, Avrupa’nın güvenlik güçleri arasında terörle mücadelede koordinasyon eksikliğine vurgu yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ