Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD, kaç sivil öldürdüğünü açıkladı

        ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Albay Pat Ryder, telekonferans yoluyla yaptığı basın toplantısında, Irak ve Suriye’de terör örgütü DAEŞ’e karşı yapılan operasyonlar sırasında ABD Hava Kuvvetleri tarafından öldürülen sivil sayısı hakkında bilgi verdi.

        Eylül 2015 ve Şubat 2016 tarihleri arasında yapılan saldırılarda 20 sivilin öldüğü, 11’inin ise yaralandığını belirten Ryder, “Saldırılar sonucunda kasıtsız olarak hayatını kaybeden ve yaralananlar için derin üzüntü duyuyoruz” dedi.

        Ryder, operasyonlar başladığından beri 18 aylık süre zarfı içerisinde ise ABD saldırıları sonucunda hayatını kaybeden sivil sayısının 41, yaralananların ise 28 olduğunu söyledi.

        Ayrıca Ryder, ABD yetkililerine toplam olarak 162 sivil ölümü raporu yapıldığını, fakat bu raporlardan 112’nin “güvenilir kaynaklara dayanmadığına” karar verdiklerini, 23 raporun incelendiği ve 27 raporun ise güvenilir olduğuna kanaat getirdiklerini bildirdi.

        Öte yandan, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Ağı Sözcüsü Vael Aleji konuya ilişkin açıklama yaptı.

        Aleji, tuttukları kayıtlara göre, Suriye’de operasyonların başladığından beri 169 sivilin hayatını kaybettiğini, bunlardan 42’nin çocuk ve 30’unun kadın olduğunu belirtti.

        ABD yetkililerinin ve kendilerinin saldırılar sonucundaki ölü sayısını farklı bildirmesinin ise uygulanan metodlardan kaynaklanabileceğini söyleyen Ryder, “Daha önce reddediyorlardı. Açıkladıkları rakam bizimkinin çok altında olsa dahi, şimdi bir adım ileri atarak kabul etmeye başladılar" şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ