Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer 'Ladin, öldürüldüğünde silahsızdı'

        El Kaide Lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü operasyona katılan komandolardan birinin yazdığı kitap tartışma yaratmaya devam ediyor.

        Huffington Post, 'No Easy Day' adlı kitapta Bin Ladin'in öldürüldüğü sırada yaşananların anlatıldığı sayfalardan bir bölümünü açıkladı. Daha önce adının Matt Bissonnette olduğu açığa çıkan komandonun, Mark Owen takma adıyla yazdığı kitapta ilginç detaylar yer alıyor.

        ÖLDÜRÜLDÜĞÜ DAKİKALAR

        Kitapta, komandoların Bin Laidin'in öldürüldüğü dakikalarda sürede yaşananlar şöyle anlatılmış:

        "Üst kata çıkmamıza beş adım kala silah sesleri duydum. Bulunduğum yerden atışların hedefi vurup vurmadığını göremedim. Adam karanlık odaya doğru kayboldu."

        "KARŞILIK VERMEDİ"

        Daha önce pek çok basın organında Bin Ladin'in öldürülmeden önce direndiği ve komandolara karşılık verdiği iddia edilmişti. Son kitap ise bu iddiaları yalanlıyor. Kitaba göre komandolar odaya girdiklerinde, başında feryat eden bir kadın olan Ladin son nefesini veriyordu. O anlar şöyle anlatılmış:

        "Kafatasından kan ve beyin parçaları akıyordu. Silahlarımızdaki lazerleri göğsüne doğrulttuk ve bir kaç kez ateş açtık. Hareketsiz kalana kadar mermiler vücuduna saplandı." Komandolar daha sonra da, ölen kişinin Bin Ladin olduğundan emin olmak için bir kaç kez başını kontrol etmişler.

        "LADİN SİLAHSIZDI"

        Kitapta dikkat çeken bir başka detay da, Bin Ladin'in zamanı olsa bile komandolara karşılık veremeyecek olması. Bissonnette kitabında, Ladin'in öldürüldüğü odada bir Kalaşnikof tüfek ve bir Makarov marka tabanca bulunduğunu ama iki silahın da boş olduğunu belirtti. Bu durumu çok şaşırtıcı bulan Bissonnette şöyle yazdı:

        "Kendini savunmak için hiç hazırlık yapmamış. Çatışmaya girmeye hiç niyeti yoktu. Onlarca yıldır taraftarlarına bombalı yeleklerle intihar saldırıları düzenlemelerini ya da uçaklarını binalara çarptırmalarını söyledi ama kendisi silah bile doğrultmadı. Onu bir fenomen olarak, olduğundan daha büyük gördük."

        "SUİKAST OLMASIN"

        Bissonnette, operasyon öncesinde yapılan toplantıya katılan Pentegon ya da Beyaz Saray'dan bir hukukçunun "bunun bir suikast olmamasına dikkat edin" dediğini de ileri sürdü.

        Kitapta, operasyonun 'kötü bir aksiyon filmi' gibi aktarıldığı oysa bunun komik olduğunu çünkü yazılanların tamamen yanlış olduğu da yazıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ