Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Casusluk Anlaşması imzalanmayacak

        CIA'in eski sistem analisti Edward Snowden'in geçen yıl Ağustos'ta ifşa ettiğibelgelerde yer alan dinleme skandalı ardından Almanya'nın ABD'ye istihbaratçalışmalarını düzenleyen bir anlaşma teklifi sunduğu belirtildi.

        Almanya’daki federal seçimler öncesinde dönemin Başbakanlık Özel Dairesi’ndensorumlu Devlet Bakanı Ronald Pofalla, Almanya Dış İstihbarat Servisi BDN ileNSA temsilcileri arasında görüşmeler gerçekleştirildiğini bildirmişti.

        Bugörüşmeler sonucunda Amerikan tarafının, istihbarat çalışmalarını yürütürkenAlman yasalarına uyacağı yönünde bir antlaşma yapmaya hazır olduğunu açıkladığıve anlaşmanın gelecekte Batı devletleri istihbarat birimlerinin çalışmalarınastandart getirmek bakımından ‘büyük bir şans' olduğu söylenmişti.Fakat, Alman diplomatların açıklamasına göre ABD yetkilileri böyle bir anlaşma yapmak için somut bir adım atmadı.

        Başkan Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice ise Washington’un Almanyaile böyle bir anlaşma imzalayarak örnek yaratmak istemediğini ve bu yüzdencasusluk faaliyetlerini sonlandıracak ‘No-Spy’ antlaşmasının imzalanmasınınimkansız olduğunu bildirdi.

        Konunun Başbakan Angela Merkel'in Haziran'da gerçekleşmesi beklenen Washingtonziyaretinde yeniden gündeme gelip gelmeyeceği merak ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ