Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar yükselir mi? Deutsche Bank'tan flaş analiz - Döviz Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Deutsche Bank'a göre dolarda 2011 ikici çeyrekte başlayan boğa piyasası en az iki yıl daha sürecek ve dolar yüzde 10 daha değer kazanacak.

        Deutsche Bank makro stratejistleri Alan Ruskin ve George Saravelos'un tahminlerine göre dolardaki boğa piyasasının bir sonraki döngüsel zirveye ulaşmadan önce alacağı epey yol var.

        Deutsche Bank stratejistlerine göre dolardaki boğa piyasanın şu anda sadece üçte ikisi tamamlandı. İşte nedenleri:

        "Bretton Woods'un çöküşünden bu yana, dolarda 9 ila 10 yıl arasındaki büyük düşüş döngüsünü 6 ila 7 yıl süren büyük yükselişler takip etmiştir. Tüm döngüler farklı olmakla birlikte, makro veriler bize yükseliş döngüsünün yaklaşık üçte ikisi civarında olduğumuzu göstermektedir."

        TARİH TEKERRÜRDEN İBARET

        Riskin ve Saravelos şöyle devam etti: "Enflasyondan arındırılmış geniş ticari ağırlıklı Dolar Endeksi de kayıp döngülerini takiben 1978-1985 ve 1995-2002 yükseliş döngülerinde yüzde 53 ve yüzde 33 yükseldi. Son sıkıntılı dönemde Dolar yüzde 28 değer kaybetti. Doların kayıplarını telafi edip en az yüzde 10 değer kazanmasını bekliyoruz. Dolar döngüsünün üçte ikisini bitirdiğimizi ve bundan sonra kazançların daha yavaş bir hızda geleceğini düşünüyoruz."

        Riskin ve Saravelos'a göre, bir kılavuz olarak kullandıkları tarih, döviz sepeti karşısında reel olarak ABD Dolarının önceki düşüşlerdeki kayıplarını tamamen geri alma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Rallileri zayıflama döngüleri, onları da ralliler takip ediyor. İki stratejistin tarih tekerrürden ibarettir başlıklı analizine göre ABD doları boğa piyasası muhtemelen iki yıl daha sürecek ve dolar en yüzde 10 kazanç getirecek.

        İKİ ANA ETKEN VAR

        Ancak doların neye karşı daha iyi performans göstereceği konusu belirsizliğini koruyor.

        Deutsche Bank stratejistlerine göre makro anlamda 2016'yı şekillendirecek olan sürücünün Fed veya Çin olup olmadığından etkilenecek.

        FED BELİRLEYİCİ OLURSA DOLAR...

        Fed'in normalleşme/sıkılaşma süreci ana belirleyici olursa Dolardaki kazancın yavaş ve geniş tabanlı olması muhtemel görülüyor. Doların kazançları gelişmiş ülkelerin para birimleri (Euro, Sterlin, Yen), gelişmekte olan para birimleri ve emtia üzerinden gelecek.

        ÇİN BELİRLEYİCİ OLURSA DOLAR...

        Eğer Çin etkili olursa yani özellikle Çin döviz politikası istikrarsızlık kaynağı haline gelirse Dolar kazançları ağırlıklı olarak emtia ve gelişmekte olan piyasa kurları üzerinden olacak.

        Deutsche Bank stratejistleri, kazanımların çoğunluğunun geçtiğimiz hafta Fed'in faiz artışı ile başlayan sıkılaşmadan önce gerçekleştiğini düşünüyor. Ayrıca yine önümüzdeki yıllarda doların diğer önemli para birimleri, özellikle Euro karşısında bazı ağır düşüşler yaşayabileceğini öngörüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ