Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Dolar, Altın, Borsa Merkez Bankası'nın faiz kararını izliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin beklentilerle negatif seyrederken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak kararlar takip edilecek.

        ABD'de açıklanan şirket bilançolarının beklentilerin altında kalması ve Fed'in bu yıl içinde faiz artıracağına ilişkin beklentilerin devam etmesiyle pay piyasalarında düşüş eğilimi devam ederken, dolar endeksi yatay seyretti. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,38, S&P 500 endeksi yüzde 0,24, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,70 değer kaybetti. Analistler, bugün açıklanacak şirket bilançolarının takip edileceğini ve teknik olarak endekslerin kısa vadeli destek seviyelerine yaklaşması nedeniyle gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

        SATIŞ BASKISINI ARTIRDI

        Avrupa tarafında, pay piyasalarında değer kayıpları dikkati çekerken, avro/dolar paritesi önceki günkü tepki yükselişinin ardından yatay bir seyir izledi. Avro/dolar paritesi dün 1,0870 - 1,0970 dar bandında dalgalı bir seyir izlerken, dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,72, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,50 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,47 düşüş kaydetti. Analistler, dün İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım sürecine ilişkin değerlendirmelerinin İngiltere pay piyasasında satış baskısını artırdığını ifade ediyor.

        Asya tarafında Güney Kore'de 2. çeyrek GSYH yıllık yüzde 2,2 artışla beklentilerin altında kalırken, Japonya'da ihracat rakamlarının yüzde 9,5 artmasına karşın beklentilerin hafif altında kaldığı görüldü. Bugün kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,44, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 1,92 yükselirken, Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 0,11 değer kazandı.

        Yurt içinde, koalisyon görüşmelerinin piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini aktaran analistler, bugün TCMB'nin PPK toplantısından çıkacak kararların takip edileceğini belirtiyor. Suruç'taki terör saldırısının ardından TL varlıkları üzerindeki baskı dün de devam ederken, dolar/TL son bir ayın en yüksek seviyesi olan 2,7228'i gördükten sonra şu dakikalarda bankalararası piyasada 2,71'in hemen üzerinde işlem görüyor. Dün BIST 100 endeksi de günü yüzde 0,44 azalışla 81.222 puandan tamamladı.

        AA Finans'ın gerçekleştirdiği PPK toplantısına ilişkin ankete katılan ekonomistler, politika faizinde ve faiz koridorunda değişiklik beklemiyor. TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Mevcut durumda politika faizi yüzde 7,50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75, alt bandı ise yüzde 7,25 seviyesinde bulunuyor.

        Bugün açıklanacak veriler ise şöyle:

        10.00 Türkiye, temmuz ayı tüketici güven endeksi

        14.00 Türkiye, TCMB PPK faiz kararı

        14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

        15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

        17.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı tüketici güveni

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ