Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Türkiye'nin ilk sürücüsüz otomobili - Otomobil Haberleri

        Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren UTAS (Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi) tarafından Türkiye'nin ilk sürücüsüz aracı geliştirildi. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, "2 senedir sürücüsüz arabayı hayata geçirmek için çalışıyoruz. Araç için 100 bin dolar harcadık. 8-10 kişilik bir ekip çalıştı" dedi.

        Okan Üniversitesi Akfırat Kampüsü'nde Türkiye'nin ilk sürücüsüz aracının test sürüşü gerçekleştirildi. Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Najat Tuncay, aracın hareket esnasında radara benzer cihaz olan LİDAR ile çalıştığını söyleyerek, "LİDAR, lazer ışınlarıın gönderiliş zamanı ile yansıdıktan sonra geri ulaşım sürelerini kullanarak mesafeleri hesaplıyor, sonrasında ölçülen mesafeye ait bilgiler araca geliyor. Elektrikli hale döndürülmüş direksiyon, fren ve gaz pedalı ile yönetiliyor. Bu cihaza kendi geliştirdiğimiz programı da yerleştirdik" diye konuştu.

        "GÜVENLİ SÜRÜŞ ALANINDA ÇIĞIR AÇACAK"

        Sürücüsüz araçların hızlı frenleme özelliğine sahip olduğunu vurgulayan Tuncay, "Bu sayede önüne herhangi bir cisim çıktığında normal bir otomobile göre daha hızlı durabiliyor. Bu araç güvenli sürüş alanında çığır açacak. Çünkü hızlı frenleme sistemi sayesinde birbirini yakın takip edebilecek sürücüsüz araçlarla, otoyollara güvenli bir şekilde daha çok araç sığabiliyor. Benzin tasarrufu da sağlayan mucizevi araç, ekonomiye ve çevreye büyük katkı sağlayacak" dedi.

        "PROJE İÇİN 100 BİN DOLARA HARCADIK"

        Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan ise, projenin üniversiteye ait olduğunu belirterek, "Sadece TOFAŞ ve AR-GE bize çeşitli yönlerden destek oldu. Bu aracı hayata geçirebilmek için yaklaşık 2 sene 8-10 kişilik bir ekiple çalıştık ve başarılı bir sonuç elde ettik. Proje 100 bin dolara mal oldu. Ümidimiz bu projeyi ekonomik bir yarara dönüştürebilmek. Araçta yollarla birlikte kombine edilebilecek bir sistem var" diye konuştu.

        Aracı hayata geçirirken Amerika'dan da bu işle ilgilenen hocaların geldiğini söyleyen Okan, "Amacımız teknolojide ilerlemeyi devam ettirmek. Bu aracı hayata geçirebilmek için TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı ile işbirliği yapıp bunu Türiye'ye kazandırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

        Özge EĞRİKAR-Mehmet Ali KÜÇÜKKARACA / AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ