Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple Qualcomm'la neden kavgaya tutuştu? - Teknoloji Haberleri

        Apple, Qualcomm'u ABD'de 1 milyar dolar, Çin'de 145 milyon dolar karşılığında dava ederken, bir dava da İngiltere'de açtı. İngiltere'deki davanın detayları henüz kesinleşmeid, fakat patent ve tasarımlarla ilgili olduğu biliniyor.

        Çin'deki dava hakkında konuşan Qualcomm, çiplerinin kullanımı karşılığında telif talebinin 100'den fazla Çinli şirkete de yapıldığını ve bunu standart bir prosedür olduğunu belirtti.Qualcomm'a göre Apple bu teklifi değerlendirmemiş bile.

        Qualcomm da buna karşı dava açarak yanıt verdi. Bloomberg'e göre Qualcomm'un gigabit hız destekleyen LTE modem çipleri, bu dava yüzünden yeni iPhone modellerinde yer almayabilir. Apple, Qualcomm'a bağlılığını azaltmak için Intel ile de anlaştı.

        APPLE TELEFONLARINI YAVAŞLATABİLİR

        Qualcomm modemler, piyasada Gigabit hızları destekleyen tek modem olma özelliğini taşıyor. Ancak Bloomberg'in ulaştığı kaynaklar, Apple'ın benzer ürünlerde farklı performanslar sunmamak için bu cihazlardaki hızlı modemleri Intel'inkilerin hızına çekecek bir yazılım güncellemesi yapması bekleniyor.

        REKLAM

        Qualcomm'un karşı davası da aslında buna benzer bir durumu öngörüyor. Apple, kendisi için bir ilki gerçekleştirmiş ve iPhone 7'lerde hem Intel hem de Qualcomm modemler kullanmıştı. Qualcomm ise Apple'ın kendi çiplerinin performansını Intel'inkilerle aynı seviyeye gelmesi için kasıtlı olarak kısıtladığını iddia etti.

        Gigabtit LTE, henüz ABD'deki operatörlerce sunulmasa da, hepsi bu teknolojiyi test ediyorlar. Samsung Galaxy S8 gibi birçok amiral gemisi telefon, Qualcomm'un X16 modemini taşıyor ve Gigabit LTE destekliyor. Bu özellik ABD'de yıl sonu devreye girecek.

        QUALCOMM: APPLEKOMİSYONU BİZE KARŞI KIŞKIRTIYOR

        Apple'ın sonraki hamlesi ise Qualcomm'a ödediği lisans ücretlerini durdurmak oldu. Şirket bu sayede 2011-2016 yılları arasındaki kullanımdan doğan 1 milyar dolardan fazla meblağıQualcomm'a ödemeyecek. Bu arada Apple, Güney Kore'deki rekabet düzenleyici kurumuyla anlaştı ve Qualcomm'a karşı hareket etmeye başladı. Qualcomm, Apple'ın düzenleyici kurumu kışkırttığını iddia ediyor. Güney Kore'deki komisyon, Qualcomm'a aralık ayında rekabete karşı uygulamalarısebebiyle 853 milyon dolar ceza verdi.

        Qualcomm ise iPhone telefonların ABD'ye girişini yasaklatmanın peşinde. Bunun için de Uluslararası Ticaret Komisyonu'yla görüşecek.

        APPLE PAZARINI, QUALCOMM PARALARI KAYBEDEBİLİR

        Apple için ABD pazarı toplam satışların yüzde 40'ı demek. iPhone da küresel gelirin yüzde 60'ı anlamına geliyor. Lisans kesintisi, Qualcomm'un beklentilerindeki değişiklikte kendini gösteriyor. Reuters'in 28 Nisan'daki bir haberinde Qualcomm'un ilk çeyrekte Apple'dan lisans ücreti almayacağına yer verildi. Toplamda da gelir beklentisi 5,3 ile 6,1 milyar dolar aralığından, 4,8 ile 5,6 milyar dolar aralığına geriledi.

        REKLAM

        İkili arasındaki son dava ise Apple tarafından açıldı. Şirket Kaliforniya'nın güneyindeki bir federal mahkemede açtığı davayla, Qualcomm'un 12 adet patentinin geçersiz olduğunu iddia etti.

        ABD'deki bir emsal karar, şirketlerin ürünlerin kullanımını belirlemesini ya da engellemesini yasaklıyor. ABD Yüksek Mahkemesinin mayıstaki kararı, Lexmark'ın yazıcı kartuşlarındaki mikroçipleri devre dışı bırakarak toner doldurmaya başlamalarına karşılık açtığı davada verildi. Lexmark'ın kendi ürünlerini satmaya piyasayı zorladığını düşünen mahkeme, ürünün satıldıktan sonra mikroçipli kartuşlar olmadan çalıştırılamamasının doğru olmadığına karar verdi.

        KAVGA, FARKLI ÜLKELERDE PARALELİLERLİYOR

        Apple da bu durumu, Qualcomm'un lisans anlaşmasıyla bağdaştırıyor. Şirket, Qualcomm'dan satın aldığı çipler için onlara ayrıca telif ücreti ödemesinin mantıksız olduğunu iddia ediyor. Apple, mahkemeden ayrıca anlaşmalı üreticileriyle ilgili anlaşmazlıklar konusunda da ağırlığını koymasını istedi. Qualcomm, dört adet Tayvanlı şirketi iPad ve iPhone'larda kullanılan teknolojileri için telif istemişti.

        REKLAM

        Apple, Compal, Foxconn, Pegatron ve Wistron adlı kendisi için üretim yapan şirketlerin karşı karşıya kaldığı telif bedellerini hâlihazırda ödediğini ve Qualcomm'un bu telifleri haksız olarak talep ettiğini iddia ediyor.

        Teknoloji devlerinin davaları, genellikle böyle karışık ve birden çok cephede ilerliyor. Açıkçası, patent ve diğer konularda eteklerindeki tüm taşları döken şirketler, bir noktada barışıyor ve yeniden birbirlerinden alışveriş yapmaya devam ediyorlar. Dolayısıyla bu tip davalar, belirli ürünlerin karşımıza çıkışını biraz yavaşlatmak dışında biz tüketicileri etkilemiyor. Bakalım bu dava ne kadar sürecek...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ