Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Erdoğan: Marmara'yı müsilaj belasından kurtaracağız - İş-Yaşam Haberleri

        5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen programla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan on millet bahçesiyle birlikte, Van Gölü'nün temizliğinin sağlanması amacıyla hayata geçirilen biyolojik arıtma tesisinin açılışını gerçekleştirdi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan Pendik Millet Bahçesi'nde düzenlenen "5 Haziran Dünya Çevre Günü Toplu Açılış Töreni"ndeki konuşmasında, böyle bir günde çeşitli şehirlerde yapımı tamamlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yatırımlarının toplu açılışının yapıldığını söyledi.

        Dün Zonguldak'ta Uzun Mehmet Camii'nin yanındaki millet bahçesinin hem hizmete açıldığını hem de bizzat görme imkanı bulduğunu ifade eden Erdoğan, şehre yakışan güzel bir eseri Zonguldak'a kazandırmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

        Erdoğan, İstanbul, Aydın, Kars, Malatya, Muş, Trabzon, Mersin ve Adıyaman'daki 10 ayrı millet bahçesinin daha "Dünya Çevre Günü"nde hizmete açıldığını dile getirerek, ayrıca Van, Niğde ve Batman'daki atık su arıtma ile Artvin Hopa'daki içme suyu arıtma tesislerinin açılışının gerçekleştirildiğini anlattı.

        İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından dikkat çeken başlıklar...

        - Muğla'da 37 mavi bayraklı halk plajı, Köyceğiz ve Dalyan'da 38 korunan alan, Muğla Gökova, Konya Beyşehir, Samsun Kızılırmak'ta 120 koruma izleme alanımız ile Kastamonu'da Doğu Çınarı ve Mersin'de zeytin olarak 84 anıt ağacın çalışmalarında resmi açılışını yapıyoruz. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum

        - 20 yıl öncesine kadar pek çok şehrimizin yakasına yapışan hava kirliliği sorununun ülke genelinde önemli ölçüde azaltılmasında doğalgazın yanında açtığımız park ve bahçelerin katkısı olmuştur. Toplam 56 milyon metrekarelik bir alan 324 millet bahçesi yapmak için kolları sıvadık. Bugüne kadar 61 millet bahçesini tamamlayarak hizmete sunduk. 46 ilde 80 millet bahçesi şu anda yapım aşamasında

        "183 MİLLET BAHÇESİ İHALE AŞAMASINDA"

        - Ülke genelinde 183 millet bahçesiyle ilgili çalışmalar proje ve ihale safhasında. İnşa ettiğimiz her millet bahçesiyle şehirlerimizi bulunduğu bölgeye sosyal, kültürel ve ekonomik değer katan cazibe alanları oluşturuyoruz. Buralar afetlerde toplanma alanı olarak ta hizmet verecektir. Uzun Mehmet Cami'siyle birlikte Karadeniz sahilini adeta bir kordon boyu olarak bitirecek yeni bir projeyi Zonguldak'ta hayata geçireceğiz.

        BİSİKLET YOLU PROJESİ

        - İBB Başkanlığını devraldığımda ağaç mağaç yoktu. Görevi devraldık bütün yollara fidan değil ağaç diktik. 81 ilin tamamında şehirlerimizi çok daha fazla yeşil alanla buluşturduk. Çevre ve yeşil bizim işimiz. Bununla kalmayacağız ve ağaçlandırmadaki faaliyetlerimizi hızlandıracağız. Bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. Tıpkı Konya gibi. Giderek yaygınlaştırdığımız bisiklet yolları sayesinde bu aracı tercih eden insanlarımıza kesintisiz ulaşım imkanı sağlıyoruz.

        - Hazırlıklarını sürdürdüğümüz Türkiye Bisiklet Yolu Master Planı'nı tamamladığımızda Avrupa bisiklet ağı ile ülkemizi bütünleştirmiş olacağız. Planın tamamlanan güzergahlarıyla ilgili uygulama projelerinin önemli bir kısmını bu yaz aylarına yetiştirmeye gayret edeceğiz. Proje tamamlandığında Edirne'den bisiklete binen bir vatandaşımız Hakkari'ye kadar güvenli ve kolay bir şekilde gidebilecektir.

        "KATI ATIK TESİS SAYISINI 90'A ÇIKARDIK"

        - Katı atık tesislerini ülke genelinde yaygınlaştırıyoruz. Küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden metan gazı ve emisyonlarını inşa ettiğimiz katı atık toplama tesisleriyle kontrol altına almayı başardık. Yaptığımız yatırımlarla sayısını 15'ten 90'a yükselttiğimiz katı atık toplama tesislerimiz nüfusun 70 milyonuna hizmet veriyor.

        - Bir diğer yatırımımız atık su artıma tesissi. Atık su arıtma tesislerinin sayısını 145'ten 1170'e çıkarttık. Gelişen teknoloji sayesinde artık atık suyun pek çok alanda kullanılma imkanı doğdu.

        "MARMARAYI MÜSİLAJ BELASINDAN KURTARACAĞIZ"

        - "Son dönemde Marmara'da karşımıza çıkan müsilaj gibi sorunların kaynağı arıtılmadan denizlere bırakılan atık sulardır. Bu konuda Çevre Şehircilik Bakanıma talimatı verdim. Hiç gecikmeden 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi niye bunu yapmıyor, İzmir niye yapmıyor, Konya bunu niye yapmıyor, şu niye yapmıyor, bu niye yapmıyor?' demeyeceğiz. Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak bu işi koordinasyonuna alacaksınız, üniversitelerle beraber el ele verip bütün başta Marmara olmak üzere, bu müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız. Biz bunu yapar mıyız? Yaparız. Biz bunu Haliç'te yaptık mı? Yaptık. Haliç'i nasıl temizlediysek ki daha büyük bela idi, inşallah müsilaj belasından da denizlerimizi kurtaracağız. Tabii benim korkum şimdi bu Karadeniz'e yayılır, Karadeniz'den bir de Marmara'ya bunun bir girdisi olursa bela büyüktür. Hiç gecikmeden bu adımı atmamız lazım. Tabii iklim değişikliği sebebiyle deniz suyu sıcaklığındaki artışın da bu tabloda önemli bir payı var. Bakanlığımız 300 kişilik bir ekiple Marmara'nın 91 ayrı noktasında, karada da tüm atık su arıtma, katı atık tesisleriyle kirlilik kaynağı olabilecek her yerde şu anda denetimlerini sürdürüyor. Müsilaj istilası ancak belediyelerden üniversitelere ve özel sektörümüze kadar tüm kurumlarımızın ortak gayretiyle çözülebilecek bir sorundur. Hazırladığımız eylem planıyla tüm kurumlarımızın katkısını alarak bu meselenin üstesinden geleceğimize inanıyorum."

        -Güzel şehirleri güzel yürekli insanlar inşa eder.

        REKLAM

        GÜLÜMSETEN DİYALOG

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı açılış törenlerine Samsun Valisi Zülküf Dağlı ile Binali Yıldırım'ın esprisi damga vurdu. Vali Zülküf Dağlı, "Burası tamamen doğal bir ortam, bu açıdan makas yok" deyince Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğal makasınız da mı yok? Bende doğal makas var. Devamlı yanımda taşırım' dedi ve cebinden çıkardığı çakıyı kameralara gösterdi.

        AÇILIŞI YAPILAN MİLLET BAHÇELERİ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen millet bahçeleri şunlar: "İstanbul Ayazma Millet Bahçesi, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Millet Bahçesi, Aydın Nazilli Millet Bahçesi, Kars Örnek Millet Bahçesi, Kars Cumhuriyet Millet Bahçesi, Malatya Mevcut Stat Yerinde Millet Bahçesi, Muş Stat Yerinde Millet Bahçesi, Trabzon Vakfıkebir Millet Bahçesi, İstanbul Pendik Millet Bahçesi, Mersin Millet Bahçesi."

        Millet bahçelerinden Trabzon Vakfıkebir Millet Bahçesi ile Mersin Millet Bahçesi denize sıfır konumuyla dikkat çekiyor. Millet bahçelerinde çocuklar için oyun alanlarının yanı sıra bisiklet ve yürüyüş yolu da bulunuyor.

        DAHA ÖNCE 35 MİLLET BAHÇESİ AÇILMIŞTI

        Ülke genelinde 55 milyon 975 bin 336,91 metrekarelik alanda 321 millet bahçesinin projelendirme ve yapım aşamasını yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bugüne kadar 22 ilde yapımı tamamlanan 6 milyon 383 bin 643 metrekarelik 35 millet bahçesinin açılışını gerçekleştirdi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ