Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Geçtiğimiz yıl keşfedilmişti... İlk kez içine girildi
        1

        Artvin’in Karçhal Dağı'nın eteklerinde sarp kayalıkta bulunan ve 1100 yıl önce yapıldığı tahmin edilen asırlık kilise, bölge halkının yoğun çabası sonucunda doğa tutkunları ve fotoğrafçılar aracılığıyla görüntülendi.

        2

        Geçtiğimiz yıl drone yardımıyla keşfedilen kilisenin içine ilk kez girildi. Amatör fotoğrafçı ve aynı zamanda turizm rehberliğini yapan Osman Demir ve ekibi, zorlu kayalıklardan kilisenin içine girmeyi başardı.

        3

        İHA'nın haberine göre Artvin'in Sümela'sı olmaya aday kilisenin içinde kemer köprü, soğuk hava depoları, mahzenler ve yer altı mağaraları tespit edildi.

        4

        3 bin 428 rakımlı Karçhal Dağı'nın eteklerinde yer alan asırlık kilise, görenleri kendine hayran bıraktı.

        5

        Kilisenin içini görüntüleyen Demir, tarihi kilisenin korunmasını ve inanç turizmine kazandırılmasını istendiğini ifade etti.

        6

        Kilisenin sarp bir kayanın üzerinde yer aldığını ifade eden Demir "Bu kilise Karadeniz'in ikinci Sümela'sı olarak da biliniyor. Kilisenin bulunduğu alanda ayrıca küçük şapel, gözetleme kuleleri var.

        7

        Biri tamamen yıkılmış, birinin ise beden duvarları hala ayakta. Kiliseyle bağlantılı olan kemer köprü, soğuk hava depoları, mahzenler ve yer altı mağaraları bulunuyor. Bu da dönemin oldukça stratejik öneme sahip bir olduğunu gösteriyor” dedi.

        8

        Osman Demir kilisenin içinde çekilmiş fotoğrafları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim ettiklerini ifade etti.

        9

        Tarih kitaplarında 'Nukha Sakdari' adı verilen, bölge halkı tarafından ise 'Kilayet Manastırı' ya da 'Bakireler Kilisesi' olarak bilinen yapı, zor ve dik bir yamaçta kayaların üzerinde yer alıyor.