Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan flaş açıklama Başsavcılık: Yeni deliller bulundu

        Serdar KULAKSIZ/HABERTÜRK

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Selam Tevhid (Kudüs Ordusu) soruşturmasına takipsizlik verilmesinin ardından; önceki gün bu soruşturmayı yürüten polislere yönelik düzenlenen yeni operasyonla ilgili açıklama yaptı.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu imzalı yazılı açıklamada, 29 polis hakkındaki gözaltı kararının “terör örgütü kurma, yönetme, siyasal veya askeri casusluk, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlamalarıyla yürütülen soruşturma kapsamında verildiği belirtildi.

        Savcılık tarafından devam eden soruşturmada devlet yetkililerinin dinlenerek seslerinin kaydedildiği 2 adet hard diskte, telefon görüşmeleri dinlenerek kayda alınan müşteki/mağdurların ses kayıtları ile ilgili yeni veriler elde edildiği vurgulandı.

        KAYDEDİLİP DEPOLANMIŞ

        Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, Ali Babacan ile eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bakanlar, AK Parti 22. ve 23. dönem milletvekilleri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile MİT Özel Kalem Müdürü Edip Ali Yavuz, Cumhurbaşkanı ve Başbakanlık danışman ve başdanışmanları, büyükelçiler, valiler, müsteşarlar, belediye başkanları, YÖK Başkanı ve rektörler, TRT ve Anadolu Ajansı Genel Müdürleri, Genel Müdür Yardımcıları ile çok sayıda bürokratın telefon görüşmelerinin dinlenerek kayda alındığına dair yeni deliller tespit edildiği ifade edildi. Bu görüşmelerin bir kısmının da kayıt altına alınarak depolandığı belirtildi.

        AVUKATLAR: OPERASYON USULE AYKIRI

        Polislerin avukatı Kemal Şimşek, operasyonda yeni deliller diye sunulan bilgilerin daha önce sunulduğunu söyledi. Şimşek, operasyonun amacının yeni kurulacak olan terör mahkemelerinde yargılama yapılabilmesi için suç vasfının değiştirilerek tutuklu polislerin serbest kalmasını önlemek olduğunu ifade etti. Avukat Sıddık Filiz de son operasyonla ilgili yeni bir delilin olmadığını dile getirerek, “Sanki bu deliller yeni elde edilmiş gibi. Bu operasyonun bu şekilde yapılması usule aykırıdır” dedi.

        Soruşturmanın 7 aylık seyri

        Savcılık 2 sayfalık yazılı açıklamasında temmuz ayında başlatılan soruşturmaya ilişkin ayrıntılara da yer verdi. 2010-2013 arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görev yapan bir kısım şüpheliler tarafından “sözde Kudüs Ordusu terör örgütü olarak adlandırılan soruşturma kapsamında çok sayıda bakan, milletvekili, siyasetçi, bürokrat, akademisyen, gazeteci/ yazar, işadamı, devletin üst düzey yetkilileri, danışmanlar, vakıf ve dernek başkanları ve üyeleri hakkında dinleme yapıldığını, sözde terör örgütü ile bağlantıları oldukları gerekçesiyle iletişim tespit tutanaklarının düzenlendiği” anlatıldı. Açıklamaya göre soruşturma kapsamında 22 Temmuz’da gözaltına alınan 75 şüpheliden 11’i tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ