Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu, Türk siyasi yaşamında bir ilke imza atarak,İzmir 2. Bölge 2. sıradan aday oldu

        Düzgün KARADAŞ/ANKARA

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında önceki gün toplanan CHP Parti Meclisi (PM) gece yarısına kadar yaptığı çalışma sonucunda milletvekili aday listesine son şeklini verdi. Iğdır 2. sıra ile Diyarbakır 9. sıranın boş bırakıldığı 548 kişilik liste Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan tarafından YSK’ya teslim edildi. CHP’de mevcut 125 milletvekilinden 80’i listeye giremedi. Toplam 104 kadın ise listelerde yer buldu. Bunların 35’inin seçilecek yerlerden aday gösterildiği öğrenildi.

        TÜRK SİYASİ YAŞAMINDA BİR İLK

        İstanbul, Ankara ve İzmir’de kadın adayları ilk sıralara yerleştiren CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Türk siyasi yaşamında bir ilke imza atarak, İzmir 2. Bölge 2. sıradan aday oldu. Kılıçdaroğlu’nun önünde 1. sırada, 1993’te Sivas’taki Madımak katliamında hayatını kaybeden şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok aday gösterildi. Mevcut 125 CHP milletvekilinden 80’i listeye giremezken, 45’i yeniden aday oldu. Partinin önde gelen isimlerinden Umut Oran, Adnan Keskin, Hurşit Güneş, İzzet Çetin, Gökhan Günaydın, Güldal Mumcu, Sinan Aygün, Rahmi Aşkın Türeli, Aydın Ayaydın, İsa Gök, Ali Rıza Öztürk’ün yanı sıra Hüseyin Aygün ve Kamer Genç de listelerde yer bulamadı.

        ŞAFAK PAVEY LİSTEDE

        Daha önce aday olmayacağını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, ikna edilerek İstanbul 1. Bölge 1. sıradan aday gösterildi. 104 kadının listeye girdiği CHP’de Adana’da Elif Doğan Türkmen, Afyonkarahisar’da Burcu Kayıkçı, Ankara 1. Bölgede Gülsün Bilgehan ve 2. Bölgede Şenal Sarıhan, Bursa’da Lale Karabıyık, Denizli’de Melika Basmacı, Erzurum’da Gonca Aytaş, Eskişehir’de Gaye Usluer, İstanbul 3. Bölge 1. sırada Bihlun Tamaylıgil başta olmak üzere, 16 ilde birinci sıraya kadınlar yerleşti. 104 kadın adaydan 35’inin seçilecek yerlerden aday gösterildiği öğrenildi. CHP’de milletvekili adayı gösterilen engelli sayısı 3’te, genç aday sayısı ise 10’da kaldı. Partinin en genç üyesi Fulya Üstündağ Aydın 7. sıradan aday oldu. CHP’de kontenjan başvurusunda bulunan 14 MYK üyesinden 11’i listelerde yer bulurken, Burhan Şenatalar, Yakup Akkaya, Seyhan Erdoğdu listeye giremedi. Parti sözcüsü Haluk Koç Ankara 2. Bölge 3. sıradan, Genel Sekreter Gürsel Tekin İstanbul 1. Bölge 3. sıradan aday oldu. Partinin yeni yüzlerinden Murat Özçelik İstanbul 3. Bölge 7. sıradan, Mehmet Bekaroğlu ise 9. sıradan aday gösterildi. Gazeteci Enis Berberoğlu ise İstanbul 2. Bölge 7. sırada, Utku Çakırözer de Eskişehir’de 2. sırada yer buldu. CHP’de ekonomi vitrini de takviye edildi. Eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, eski Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı İlhan Kesici, eski Maliye Bakanı Zekeriye Temizel, akademisyen Selin Sayek Böke seçilecek yerden listeye konuldu.

        ROMANLARDAN MECLİS POZU

        CHP’nin İzmir’de 1. Bölge’de kontenjandan 5. sıra milletvekili adayı gösterdiği Roman kökenli 37 yaşındaki Özcan Purçu, sevincini Aydın’ın Söke İlçesi’nde plaj şemsiyesi ve hasır örerek geçimini sağlayan ailesiyle paylaştı. Özcan Purçu kendisinin İzmir’de seçilebilir bir yerden aday gösterilmesini Türkiye tarihinde bir milat olarak gördüğünü belirtti. Çocukluğu Menderes Nehri kenarındaki bir çadırda sepet örerek geçen Purçu, seçilmesi halinde Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın üçüncü Roman milletvekili olacak.

        ERMENİ ADAY SELİNA DOĞAN

        CHP, azınlıklara yönelik de sürpriz bir hamle yaptı. Bütün azınlık cemaatlerinin ortak önerisiyle Ermeni kökenli Selina Doğan, İstanbul 2. Bölge 1. sıradan aday gösterildi.

        GEZİ'DEN ADAY YOK

        En çok merak edilenlerden biri CHP’nin Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin yakınlarından aday gösterip göstermeyeceğiydi. Ama beklenenin aksine Ali İsmail Korkmaz ve Ethem Sarısülük’ün ailelerinden kimseye listelerde yer verilmedi.

        UMUT ORAN: ÜZÜLDÜM

        CHP’nin aktif vekillerinden Umut Oran da aday gösterilmedi. Oran “Bana sürpriz oldu. Üzüldüm ve şaşırdım ama partim için çalışmaya devam edeceğim” açıklaması yaptı.

        İHSANOĞLU MUHALİFLERİNE TIRPAN

        Cumhurbaşkanlığı seçiminde çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığına imza vermeyen 21 milletvekilinden sadece 3’ü (Deniz Baykal Antalya’dan, İlhan Cihaner İstanbul’dan, Aylin Nazlıaka ise Ankara’dan) listeye girebildi. İhsanoğlu’na imza vermeyen Güldal Mumcu ve Gökhan Günaydın aday gösterilmedi.

        HÜCRE ARKADAŞLARI İZMİR’DEN

        Ergenekon davasında Silivri’de hücre arkadaşlığı da yapan gazeteciler Mustafa Balbay İzmir 2. Bölge 4. sıradan aday gösterilirken, Tuncay Özkan İzmir 1. Bölge 3. sıradan listede yer aldı.

        ÇİÇEK VE SARIGÜL AYNI BÖLGEDEN

        İSTANBUL 2. Bölge’de önseçimden 2. çıkan Ergenekon sanıklarından Dursun Çiçek kontenjan adayları nedeniyle listede 4. sıraya gerilerken, önseçimde 5. sıraya yerleşen eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise kontenjanlar nedeniyle 9. sıradan aday olabildi.

        İSTİFA ETTİ

        LİSTENİN açıklanmasının ardından Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, partisinden istifa etti. Eryılmaz’ın Hatay’dan bağımsız aday olacağı öne sürüldü.

        AVUKAT VE DOKTOR HAKİMİYETİ

        CHP adaylarının mesleki ve eğitim dağılımı ise şöyle: 91 AVUKAT 62 MÜHENDİS 46 İŞADAMI 45 EMEKLİ 43 DOKTOR 354 ÜNİVERSİTE MEZUNU 83 LİSE MEZUNU 45 YÜKSEK LİSANS MEZUNU 28 YÜKSEKOKUL MEZUNU 15 ORTAOKUL MEZUNU 18 İLKOKUL MEZUNU

        DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA SÜRPRİZ İSİMLER

        DOĞU ve Güneydoğu’da oylarını artırmak isteyen CHP, Ağrı’da eski bakanlardan Cemil Erhan’ı, Hakkâri’de Yakup Samioğlu’nu, Kars’ta eski milletvekillerinden Zeki Naci Tarhan’ı, Muş’ta Şemsettin Onuler’i, Siirt’te Fırat Soysal’ı, Şanlıurfa’da Ali Murat Bucak’ı, Şırnak’ta Abdullah Gükçe’yi, Van’da Nadir Kartal’ı 1. sırada aday gösterdi. Eski ANAP Genel Başkan Yardımcısı Adil Aşırım, Iğdır’da listenin ilk sırasına oturdu.

        DÜZGÜN KARADAŞ/ANALİZ

        CHP'DE ANADOLU DENGESİ ARAYIŞI

        Seçimlere‘Anadolu’nun Kemali, Türkiye’nin Başbakanı’ parolasıyla giren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anadolu’nun tüm renklerini listesine yansıtmaya çalıştı. İlk kez “Azınlıklar, Romanlar” açılımına giden CHP, Doğu ve Güneydoğu’da ise yıllardır kıramadığı şeytanın bacağını “aşiret” ve “kanaat önderleri” anahtarıyla kırmaya çalışacak. 55 seçim çevresinde ön seçim yaparak milletvekili adaylarının 362’sini üyelerinin tercihiyle belirleyen CHP’nin YSK’ya teslim ettiği 548 adayın listesinin şifreleri irdelendiğinde şu çarpıcı sonuçlara ulaşmak mümkün:

        Kurultaylar Partisi olarak anılan CHP’de ilk kez bir seçim öncesi Genel Başkan güçlenerek çıktı. Potansiyel rakiplerini önseçim sandığına gömen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “tasfiye” yerine listelerde izlediği denge politikasıyla koltuğunu pekiştirdi.

        İlk kez CHP’de azınlıkları temsilen bir adaya birinci sıradan yer verildi. Roman açılımı yapıldı. Bölgesel, mezhepsel ve taktik hamlelerle adaylar belirlendi.

        CHP’nin en yumuşak karnını oluşturan Kürt sorunu konusundaki cesur söylemler listeye yansımadı. Sezgin Tanrıkulu yine İstanbul’dan aday olurken, Doğu ve Güneydoğu’da ise umut “aşiret” ve “kanaat” önderlerinin oylarına bağlandı.

        Emeklilere dini bayramlarda iki maaş ikramiye söylemi ile dikkatleri üzerine çeken CHP, tezlerini Faik Öztrak, İlhan Kesici, Zekeriya Temizel, Selin Sayek Böke ile kanıtlamaya çalışacak.

        Listelerinin ağırlıklı kısmını önseçimle belirleyen CHP’de ilk kez bir seçimde küskünler hareketinin önüne geçildi.

        Türkiye’nin siyasi yaşamına damga vuran Gezi Hareketi CHP’nin listesine yansımadı. Gezi’nin önde gelen isimleri listeye giremedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ