Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Temel liseler kalıcı oluyor, ‘4 yıl sonra kapanacak’ şartı kalkıyor

        Lütfi ERDOĞAN/ANKARA

        Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptalinin ardından temel liseler konusunda önemli bir karar aldı. MEB, dönüşen okullara hazırlanma süreci için öngördüğü 4 yıl koşulunu kaldırıyor. Bahçesiz, uzaktan eğitim veren ve sabahçı ve öğlenci olmak üzere ikili eğitim verecek bu liseler kalıcı olacak. MEB, dershanelerin dönüşüm sürecinde sektörün de talebiyle “temel lise” adı verilen dönüşüm okullarının açılmasına karar verdi. Dershanelere, okullara dönüşme evresinde temel lise ruhsatı verilmeye başlandı. Bu okullar için özel okullarda aranan standartlar geçerli olmadı. Bu okullar için 4 yıllık geçiş süreci tanındı. Bu süre içinde özel okulların standartlarına geçenler “özel okul” olarak kalacak, geçmeyenler kapanacaktı. Ancak dershanelerin dönüşümü kararının iptali üzerine bakanlık, bu liselerle ilgili farklı karar aldı ve bu okulların “normal özel okul” statüsüne geçmesi kararlaştırıldı.

        İKİLİ EĞİTİME İZİN VAR

        Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve dershane temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda da temel liselerin durumu değerlendirildi. Bakanlık temsilcileri, temel liseye dönüşmüş olan kurumların temel lise olarak kalması tavsiyesinde bulundu ve teşviklerin artarak devam edeceğini belirtti. Temel liselere, diğer özel okullara göre koşullar yönünden tanınan bazı esneklikler şöyle:

        En az 4 dersliği olmak şartıyla binalarını, 2018-2019 öğretim yılının sonuna kadar özel okula dönüştürebilecekler.

        Bu okullara, belli bir dönem içinde okul öncesi dahil tüm kademelerde eğitim verebilecek seviyeye gelme şartı koyuldu.

        Bu okullardaki yüz yüze ders saati 20 olarak belirlendi, kalan derslerin uzaktan eğitim yoluyla işlenmesi kararlaştırıldı.

        Temel liselerin her sınıf düzeyinde kayıtlı öğrenci sayısı toplam kontenjanın yüzde 30’unu geçemiyor.

        Bu okullarda, özel okullarda aranan bahçe ve müstakil bina şartı aranmıyor.

        Mevcut özel okullarda yapılmasına izin verilmeyen ikili eğitim, bu okullarda yapılabilecek

        DERSHANECİLER NE DİYOR?

        DÖNÜŞÜM OKULLARININ 830’U TEMEL LİSE

        Bakanlık verilerine göre, özel okula dönüşmesi gereken mevcut 3 bin 107 dershanenin, 2 bin 280’i dönüşüm için başvurdu. Bunların 2 bin 260’ının başvurusu kabul edildi. Bugün itibarıyla 957 dershane dönüşüm sağlayarak özel okul ruhsatı aldı. Bunların 830’u temel lise, 113’ü ortaokul, 6’sı ilkokul, 5’i anaokulu, 3’ü de Anadolu lisesi oldu.

        MEB tarafından alınan kararı dershane ve temel lise temsilcileri şöyle değerlendirdi:

        ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü

        “Bakanlık temel liselerin devam edeceğini açıkladı. Temel liseye dönüşenler yollarına devam edecek. Önlerinde bir engel gözükmüyor. Dershanelerle ilgili konu şu an belli değil.”

        TÖDER Başkanı İbrahim Taşel

        “Biz bu iş için çok kısa süre içinde yol haritasının çizilmesini istiyoruz. Biz ne kadar veli ve öğrencilere ‘Tedirgin olmayın’ desek de onlarda bir tedirginlik oluşuyor. Hemen gerekçeli kararın açıklanması lazım.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ