Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Adliyede gerginlik

        Ankara Gar'ındaki katliama ilişkin İstanbul'da yaptıkları basın açıklamalarında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüşleri Kanununa Muhalef" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında savcılığa ifade vermeye gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB başkanları ve üyeleri ile çevikkuvet polisleri arasında gerginlik çıktı. Basın açıklamasının ardından adliye binasına girmek isterken polisin kalkanlarla grubu engellemesi üzerine grup ile polis arasında gerginlik yaşandı. CHP Milletvekili Ali Şeker'in de engenlendiği olay, sivil polisler ve kurum yetkililerinin araya girmesiyle son buldu.

        23 KİŞİ HAKKINDA BAŞLATILAN SORUŞTURMA

        Ankara Gar'ında 10 Ekim'de meydana gelen canlı bomba saldırısına ilişkin, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla 13 Ekim'de İstanbul Cerrahpaşa ve Sirkeci'de yapılan basın açıklamalarında 23 kişi hakkında, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüşleri kanununa muhalef etmek" suçlarından soruşturma başlatılmıştı.

        Bugün soruşturma kapsamında ifade vermek için savcılığa gelen ve aralarında DİSK Başkanı Kani Beko, KESK Başkanı Lami Özgen, CHP Milletvekili Ali Şeker, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TTB'den Raşit Tükel, Hüseyin Demirdizen, Eski DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, TMMOB yetkilileri ve çok sayıda sendikacı konuya ilişkin basın açıklaması yapmak istedi.

        Güvenlik görevlileri, gruba, Adliyenin C kapısı önünde basın açkıklaması yapmanın yasak olduğunu bildirdi. Havanın soğuk olması nedeniyle açıklamayı burada yapacaklarını söyleyen topluluk, bir süre sonra açıklamayı yaptı. "Ankara'yı unutma unutturma" sloganları atan grup adına ilk olarak KESK Başkanı Lami Özgen konuştu.

        LAMİ ÖZGEN: HEM YAS İLAN EDECEKSİNİZ HEM DE TEPKİ GÖSTERENE DAVA AÇACAKSINIZ

        Ankara Garı katliamına ilişkin İstanbul'da yaptıkları açıklamaların engellendiğini ve bu durumu kınadığını belirten Özgen, "Bu ülkenin tarihinde en büyük katliam olan 10 Ekim katliamına ilişkin hükümetin göstermiş olduğu iki yüzlülüğü birkez daha kınıyoruz. Hem katliam kabul edip ülke nezdinde yas ilan edeceksiniz hem de bu katliama karşı tepkisini dile getirenlere dava açacaksınız. Bu iki yüzlülüktür" dedi.

        Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamları engellenseydi Sultanahmet katliamının da yaşanmayacağını dile getiren Özgen, katliamlarda siyasi iktidar ve bazı kamu kurumu yetkililerinin sorumluluğunun bulunduğunu ileri sürdü.

        ARZU ÇERKEZOĞLU: ÜLKEDE BU KADAR SORUN VARKEN, BİR KİŞİNİN KEYFİ NEDENİYLE..

        Daha sonra konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise ülkede bu kadar sorun varken bir kişinin keyfi nedeniyle burada olduklarını ifade etti. İsim vermeden Cumhurbaşkanı'na ait olduğunu iddia ettiği sözleri art arda okuyan Çerkezoğlu, "Bu ifadeler burada soruşturma açan bizlere ait değil. Bu ifadeler, kendisine hakaret ettiğimiz iddiasıyla soruşturma açılan kişiye ait" diye konuştu.

        ADLİYE GİRİŞİNDE GERGİNLİK

        Açıklamanın ardından savcılığa ifade vermek için adliye binasına girmek isteyen grup çevikkuvvet polisinin engeliyle karşılaştı. Polisin grubun adliye binasına girmesini kalkanlarla engellemesi üzerine grup ile polis arasında gerginlik yaşandı.

        CHP Milletvekili Ali Şeker de polisin engeline takıldı. Daha sonra olay yerine gelen bazı sivil polisler grup ile çevikkuvvet arasına girerek grubun adliye binasına girmesini sağladı. Çevikkuvvet polisinin savcılığa ifade vermek için gelen grubu neden adliye binasına almadığı anlaşılamazken, polisin talimatı yanlış anladığı iddia edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ