Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekvador’da

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

        Bildiğiniz gibi Cenevre görüşmeleri dün 25 Şubat'a ertelendi. Bu görüşmeler devam ederken, Suriye halkına yönelik hava bombardımanları ve saldırılar da devam ediyordu. Son olarak Halep'e yönelik saldırılar neticesinde binlerce sivil Türkiye'ye doğru harekete geçti. Avrupalı dostlarımız bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. Suriye'de bunlar yaşanırken, soruyorum ben; bu akım nasıl durdurulacak?

        "ÜMİDİ OLAN VAR MI?"

        Rusya, rejim, ağır bombardımanlar altında bu insanları tutarken, bu insanların oradan kaçmaktan başka bir çözümü olabilir mi Bu insanlar nereye gidecekler Müzakerelerin netice vermesi için bu saldırıların derhal durdurulması gerekmiyor mu Bu saldırıları durduramayan dünya, bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. Mantıkla bağdaşmayan, hiçbir stratejide olmayan böyle bir anlayış olabilir mi? Önce bunu çözmemiz gerekiyor. Şu anda Cenevre anlaşması durdu. Şimdi soruyorum; Cenevre'den ümidi olan var mı? Tabii ki muhalefet böyle bir yaklaşıma, böyle bir anlayışa olumlu yaklaşmayacaktır. Burada oynanan oyuna, kurulan tuzağa da muhalefet gelmeyecektir.

        "SURİYE'DE OLANLARA SES ÇIKARILMIYOR'

        Suriye'de inlerce yıllık mirasa evsahipliği yapan yerler yıkılmıştır. Tarih yok oluyor. Kültür yok oluyor.

        Bir kaza, bir ödeğe petrol yığınları arasında ölüyor diye kıyamet koparanlar, 400 bin insanın öldüğü Suriye'de ses çıkarmıyor. Ükenin tüm şehirlerine dağılmış olan müteciler var. Biz bu insanların dinine, diline, ırkına bakmadan bunları ülkemizde hazırlıyoruz. Dünyada en çok canlı türünü barındıran Ekvator'un EXPO 2016'ya katılmasını bekliyoruz. Türkiye, Latin Amarerika bölgesine stratejik açıdan yaklaşmaktadır. Bölgedeki dış temsilcilik sayımızı 2 katından fazla arttırdık.

        'EKVATOR'UN İNŞASINA KATKI SAĞLAYABİLİRİZ'

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayrıca Ekvador-Türkiye İş Forumunda konuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada küreselleşen dünyada ekonomilerin birbirleriyle sürekli etkileşim halinde olduğunu, dünya ekonomisinde zaman zaman ortaya çıkan olumsuzlukların tüm ülkelerin ekonomilerinin daha yavaş büyüme dönemlerine girmesini kaçınılmaz hale getirdiğini belirterek, "Böyle dönemlerde, önemli olan, ülkelerin kendi kaynaklarına, üretim ve rekabet güçlerine odaklanmaları; fırsatları değerlendirerek, yatırım ve ticaret imkanlarını geliştirmeleridir.

        Küresel ekonominin durgunluk sürecinden henüz çıkamadığı şu dönemde, iki ülke yöneticileri olarak bize düşen, elimizdeki imkanları, birbirimizi destekleyecek şekilde kullanmanın yollarını aramaktır.

        Bugün yaptığımız görüşmelerde, bu iradeyi bir kez daha samimiyetle ortaya koyduğumuzu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

        'YATIRIMLARIN TEŞVİK EDİLMESİ CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK'

        Erdoğan, yakalanan olumlu iklimi somut neticelere dönüştürmek için, 2011 yılından bu yana süren "Kalkınma İçin Ticaret Anlaşması" müzakerelerinin en kısa sürede sonuçlandırılması gerektiğini dile getirerek, "Bu anlaşma, iki ülkenin ticari ve ekonomik açıdan vadettiği potansiyelin harekete geçirilmesine ciddi katkı sağlayacaktır.

        Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve ekonomik işbirliğinin artırılması yoluyla yatırımların teşvik edilmesi, bizi hedeflerimize biraz daha yaklaştıracaktır.

        Anlaşmanın sonuçlandırılmasının önündeki engeller konusunda iki ülkenin de hassasiyetlerini dikkate alan çözümler bulunması mutlaka mümkündür" değerlendirmesinde bulundu.

        Erdoğan, “Türk firmalarının bu modeldeki en uygun firmalar olacağından şüpheniz olmasın. Türk müteahhitlik ve müşavirlik sektörü dünya çapında başarılı projelere imza atmıştır. Bugüne kadar 107 ülkede 322 milyar dolardan fazla proje üstlenmiş olan müteahhitlik firmalarımızın, Ekvador’un inşasına, ekonomisine katkıda bulunacakları önemli birikimleri vardır” diye konuştu.

        'ÜLKEMİZİN DÜNYADA 50 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIMI VAR'

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son 13 yılda mali istikrar ve çarpıcı kalkınma sağladığına dikkati çekerek, "Sadece geçtiğimiz yılın ilk 11 ayında ülkemize yapılan doğrudan uluslararası yatırım rakamı 14 milyar doların üzerindedir.

        Aynı zamanda Türkiye bugün, gelişmekte olan ülkeler arasında en fazla uluslararası yatırım yapan 12’nci ülke konumuna gelmiştir. Ülkemizin dünyada 50 milyar doların üstünde yatırımı vardır. Bu durum bize, Türkiye ile Ekvador arasında işbirliği için çok önemli fırsatlar bulunduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

        Ekvador hükümetinin altyapı geliştirme ve düşük-orta gelirli ailelere yönelik toplu konut projeleri olduğunu anlatan Erdoğan, bu ve enerji sektöründe yürütülen büyük altyapı ve hidroelektrik santrali projelerinin bir kısmının kamu-özel sektör ortaklığı modeli ile gerçekleştirilebileceğini söyledi.

        RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa tarafından resmi törenle karşılandı.

        Resmi ziyaret için Ekvador’da bulunan Erdoğan, Kahramanlık Anıtı'na çelenk bırakmasının ardından yürüyerek Carondelet Başkanlık Sarayı’na geldi. Correa tarafından karşılanan Erdoğan’ın tören kıtasını denetlemesinin ardından, iki ülke milli marşları çalındı. Erdoğan ve Correa, daha sonra töreni izlemek üzere meydanda bulunan vatandaşları birlikte selamladı.

        Başkanlık Sarayı girişinde halk dansları ekibinin gösterisini ekibini izleyen Erdoğan ve Correa, baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirmek üzere saraya geçti. Törende Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ