Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile tam işbirliği

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Türkiye’de kişisel verilerin korunmasına ilişkin kanun olmadığı için Türkiye ile teröristlerin bilgilerini paylaşmıyordu. Özellikle Avrupa Polis Teşkilatı (EUROPOL) ve Avrupa Birliği Adli İşbirliği Birimi (EUROJUST), Türkiye’den gelen talepleri, bu gerekçeyi öne sürerek reddediyordu. TBMM’de yoğun tartışmalar sonunda kabul edilen Kişisel Verilerin Korunması Kanunu sayesinde Türkiye ile AB ülkeleri ve örgütleri arasında terörist bilgilerinin paylaşımı konusunda tam işbirliğinin önü açıldı. Yasanın gerekçesinde bu duruma şöyle yer verildi:

        “Ülkemizde kişisel verilerin korunmasına ilişkin kanuni bir düzenleme olmaması sebebiyle, polis birimleri arasında etkin bir işbirliğini hayata geçiren EUROPOL ile ülkemiz güvenlik birimleri arasında operasyonel işbirliği anlaşması yapılamamakta ve elektronik bilgi değişimi gerçekleştirilememektedir. Benzer şekilde, sınır aşan suçlarla ilgili değişik ülkelerin yargı mercilerinin ortak operasyonlar yapabilmesi amacıyla oluşturulan EUROJUST ile çok sayıda sınır aşan suçun işlendiği geçiş güzergâhında bulunan ülkemiz arasında bu suçlarla mücadeleye yönelik işbirliği yapılamamaktadır.”

        ARTIK REDDEDİLEMEYECEK

        Kişisel Verilerin Korunması Kanunu sayesinde Türkiye ile AB ülkeleri ve örgütleri arasında terörist bilgilerinin paylaşımı konusunda tam işbirliğinin önünün açıldığı vurgulandı. Kaynaklar, bundan böyle Türkiye’nin terör suçluları hakkındaki taleplerinin AB ülkelerince “formel gerekçelerle reddedilemeyeceğini” kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ