Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Ambulans denetiminde korkutan tablo

        Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, yaptıkları denetimler sonucu birçok ambulansın kullanım dışı bırakılması gerektiğinin ortaya çıktığını bildirdi.

        TSE Başkanı Şentürk, vatandaşın can ve mal güvenliğini ilgilendiren her alanda hassasiyet gösterdiklerini belirterek, yaklaşık bir yıldır ambulansların denetimini yapmaya başladıklarını söyledi.

        Yapılan denetimler sonucunda gördükleri durumun "içler acısı" olduğunu vurgulayan Şentürk, "Öyle ambulanslarla karşılaştık ki hasta sedyesi bir yere takılı değil, hasta bakıcılar sedyeyi elleriyle tutuyor. Adam tam gaz gidiyor, sedyeyi elle tutuyorlar. Ani bir fren yapsa hastayı hastaneye yetiştirmeye gerek kalmayacak, ambulans doğrudan Karacaahmet'e gidebilir" diye konuştu.

        Şentürk, ambulansların hastanın güvenliğini sağlamak için yapılmış araçlar olduğunu ve gerekli şartlara uyma zorunluluğunun bulunduğuna dikkati çekerek, "Ne yazık ki ambulanslarda içler acısı durumdayız. Birçok ambulans, kullanım dışı bırakılması gereken ambulans olarak karşımıza çıktı. İnsanlarımızın can ve mal güvenliğiyle oynamaya hiç kimsenin hakkı yok" ifadesini kullandı.

        Vatandaşın bu gibi denetimleri eleştirmek yerine daha da artmasını talep etmesi gerektiğini dile getiren Şentürk, "Aksi takdirde faturayı yine biz ödüyoruz. O ambulanslarda ne yazık ki hastalar hastaneye güvenli bir şekilde yetiştirilemiyor. 'Yolda öldü' oluyor ondan sonra" ifadesini kullandı.

        "ENGELLİ RAMPALARINDAN SAĞLAM ADAM ÇIKAMAZ"

        TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Aile ve Sosyal Politikalar ve Bakanlığıyla engellilere yapılan düzenlemelerin doğru yapılıp yapılmadığının denetlenmesi konusunda bir çalışma yürüttüklerini anlatarak, şunları söyledi:

        "Bir engelli rampası yapıyorlar, sağlıklı adam çıkamaz o rampayı ya da engelli asansörünü yapmış ama engelli vatandaş asansörden çıktıktan sonra rampası olmayan merdivenden inmek zorunda. Görme engelliler için döşenen kabartmalı taşların montajı bir elektrik direğinin dibinde bitiyor. Engelli vatandaş ona güvenip yürümeye çalışsa duvara çarpacak. Bakanlıktan bu konuda talep geldi. Çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah sonuçlanırsa o hizmetlerin de yapılıp yapılmadığını bakanlık adına denetlemeyi düşünüyoruz."

        "ASANSÖRLERİN DURUMU DA İÇLER ACISI"

        Yapılan asansör denetimlerinde de "içler acısı" bir durumun karşılarına çıktığına dikkati çeken Şentürk, bu işe girerken bu kadar büyük oranda olumsuzlukla karşılaşacaklarını tahmin edemediklerini belirtti.

        Şentürk, söz konusu olan şeyin herkesin kullandığı asansörler olduğunu vurgulayarak, TSE'nin Türkiye'de bu konuda yetkilendirilmiş 20'nin üzerinde kuruluşlardan biri olduğunu kaydetti.

        Şu ana kadar 45 bin asansörü muayene ettiklerini dile getiren Şentürk, "Ne yazık ki yüzde 63 oranında kullanım dışı tutulması gereken asansörle karşılaştık. Bu çok yüksek bir oran. Hatta bu oran bazı illerimizde yüzde 70'leri 80'leri buluyor" dedi.

        Şentürk, söz konusu oranın özellikle İstanbul gibi yeni konut yapımının yoğun olduğu yerlerde biraz daha düştüğünü ifade ederek, "İlk başta ev sahiplerinden tepki geldi, 'bakım firmalarını zengin mi ediyorsunuz' diye tepkilerle karşılaştık. Neden bakım firmalarını zengin etme gibi bir derdimiz olsun. Hep beraber kullandığımız asansörün can güvenliği olup olmadığına bakıyoruz" şeklinde konuştu.

        "BAKIMCILAR İSYANDA"

        Şentürk, yapılan denetimlerin önemini vatandaşlara büyük oranda anlattıklarını belirterek, şöyle devam etti:

        "Her ay asansör firmasına bakım sözleşmesi için para ödediyorsun' dedik. Bu sefer de bakımcılardan 'kontrol yapmayın bakıma yetişemiyoruz' diye tepki aldık. Şimdi bakımcılar isyanda. Bina sahipleri haklı olarak 'paramı veriyorum neden bakımını yapmıyorsun' diyor. Aslında çok hayırlı bir işe vesile olduğmuzu düşünüyorum. Hem insanımızın can güvenliğini sağlamış oluyoruz hem bina sahiplerimizin soyulmasının önüne geçmiş oluyoruz hem de işini doğru yapan bakım firmalarını 'çantacı bakım firmaları'yla haksız rekabetten kurtarmış oluyoruz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ