Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Karabağ çözülürse Ermenilere pasaport

        Bahar BAKIR - Hasan BOZKURT / ANKARA

        Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, 1915 olaylarında hayatlarını kaybeden Ermeniler için yayınladığı taziye mesajının ardından gözler Ermenistan’ın atacağı adımlara çevrildi. Türkiye, Dağlık Karabağ sorunun çözülmesi ve soykırım iddialarından vazgeçilmesi durumunda 1915 sonrasında ülkeyi terk eden Ermenilerin torunlarına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesi gibi ileri adımları gündemine alabilecek.

        ‘TOP ERMENİSTAN’DA’

        Erdoğan’ın tarihi taziyesi dün parti delegeleriyle yapılan toplantının da gündemindeydi. Erdoğan, delegelerin, “Ermeni açıklaması iyi bir girişim” sözlerine, “Ermeni açılımını takip edeceğiz. Artık top onlarda. İnsani ve vicdani açılımlarımız devam edecek” karşılığını verdi.

        ‘SAYILARI 8 MİLYON’

        Ermenilere vatandaşlık konusunu Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi 18 Ocak’ta 11 maddelik bildiriyle gündeme getirdi. Bildiride, tanıma ve özür, geri dönüş ve ikamet, arşivlerin açılması, el konulan mülklerin geri verilmesi ile vatandaşlık verilmesi yer aldı. Girişimin sözcüsü Sait Çetinoğlu, “Bildirinin Dışişleri Bakanlığı’na ulaştığı ve sıcak bakıldığı söylendi. Diaspora denilen Batı Ermenistan Ermenileri 8 milyon civarında. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı istiyor” dedi.

        DIŞİŞLERİ: GÜNDEMİMİZDE YOK

        Dışişleri kaynakları, “Türkiye’nin pozisyonu çok açık. Türkiye-Ermenistan normalleşmesi, Ermenistan-Azerbaycan normalleşmesi ile paralel yürütülmeli. Bu aşamada vatandaşlık verilmesi ile ilgili bir inisiyatif yok. Şu anda gündemde yer alan bir konu değil. Ermeni tarafından adım bekleniyor” dedi.

        BAŞBAKANLIK’TA HAZIRLIK

        Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, geçmişte yapılan “yanlış uygulamalar” sebebiyle ülkeyi terk etmiş Hıristiyan ve Yahudiler olduğunu hatırlatarak, “Hepsine diyoruz ki ülkenize geri dönebilirsiniz. Türkiye artık o Türkiye değil” demişti. Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla kurulan komisyon yeni yol haritasıyla ilgili çalışmalar yapıyor. Ermeni diasporasına karşı Türkiye’nin savları yeniden kurgulanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ