Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Ali İsmail Korkmaz davasında nakil kararı!

        Anayasa Mahkemesi (AYM), Eskişehir'de Gezi Parkı protestoları sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinin, davanın, olayın olduğu yerden başka yere nakline ilişkin yaptığı itiraz başvurusunu karara bağladı. AYM, başvuru yollarının tüketilmemesi nedeni ile yapılan başvuruyu reddetti.

        Ali İsmail Korkmaz'ın babası Şahap Korkmaz, oğlunun yaşamını yitirmesi ile ilgili ceza davasının olayın meydana geldiği yerden başka yere nakli ile ilgili hukuki düzenlemelerin ve bu kapsamdaki yargısal sürecin adil yargılanma ve etkili başvuru haklarını ihlal ettiği gerekçesi ile AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

        Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararda Adalet Bakanlığı'nın, başvurunun yaşam hakkı çerçevesinde incelenmesi gerektiğini, aynı olaya ilişkin başvurucu tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurunun iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesi ile kabul edilemez olduğuna karar verdiği belirtildi.

        Kararda ayrıca, "Devletin yaşam hakkı kapsamındaki yükümlülüğünün usulü yönüne ilişkin davada yargılanmanın, adil, etkili ve tarafların katılıma açık bir biçimde yürütülüp yürütülmediğinin değerlendirilmesi için öncelikli ve kural olarak yargılanma sürecinin sonuçlanması gerekir." denildi.

        AYM, baba Şahap Korkmaz'ın kararını, başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedeni ile 'kabul edilemez' olduğuna oy çokluğu ile karar verdi.

        2 Haziran 2013'te Eskişehir'de düzenlenen Gezi Parkı eylemlerine katılan Ali İsmail Korkmaz, aralarında polislerin de bulunduğu bir grup tarafından darp edildikten 37 gün sonra kaldırıldığı hastanenin yoğun bakımında hayatını kaybetmişti. 9 Eylül'de 8 sanık hakkında açılan kamu davasında Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Adalet Bakanlığı'na gönderdiği yazıda davanın soruşturma aşamasında geçen süreçte eylemlerin adliye çevresinde ve Eskişehir'de devam etmiş ve ediyor olması nedeni ile davanın başka bir yere naklini istedi. Adalet Bakanlığı da davanın başka yere nakline karar verilmesini Yargıtay'dan talep etmişti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi de Kayseri'ye nakline karar vermişti.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ